20.3 C
București
miercuri, septembrie 11, 2024

Pycnogenolul. Ce beneficii pentru sanatate are acest antioxidant natural

Pycnogenolul este un extract din scoarta de pin maritim, compus dintr-un amestec de bioflavonoide active. Acesta reprezinta o sursa naturala si concentrata de proantocianidine derivate din plante, un complex de flavonoide naturale si alte componente biologic active (acidul cafeic, ferulic, fenolic, catechina, epicatechina etc.).

Scoarta de pin maritim a fost studiata intens de-a lungul timpului (peste 40 de ani de cercetari cu peste 100 de studii clinice si peste 300 de lucrari stiintifice), fiind evaluata la 800.000 unitati ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) pentru 100 grame. COmparativ, afinele ating o valoare ORAC de 5.000 unitati la 100 grame. Acest lucru inseamna ca scoarta de pin beneficiaza de o putere antioxidanta de 160 de ori mai mare decat afinele. Totodata, aceasta scoarta este bogata si in substante antiseptice si nutritive.

Pycnogenolul – Beneficii pentru sanatate

-Are o putere de peste 30 de ori superioara vitaminelor A, C si E la un loc in combaterea radicalilor liberi, in mentinerea integritatii membranelor celulare, a ADN-ului, impiedicand peroxidarea lipidica.

-Are un efect antioxidant exceptional. Datorita compozitiei (acizi fenolici, polifenoli si in special flavonoidele), PYC este un antioxidant eficace, ajutand la reducerea nivelurilor radicalilor liberi. Astfel s-a demonstrat ca administrarea a 50mg PYC, pe o durata de 8 saptamani, la un grup de 78 de fumatori, ajuta la reducerea concentratiilor plasmatice ale speciilor reactive de oxigen[i].

-Contribuie la reglarea tonusului muscular al arterelor, combatand vaso-spasmul.

-Participa la sinteza lichidului biliar si la eliminarea bilei din vezica biliara (efect coleretic-colecistokinetic).

-Reduce formarea nitrozaminelor.

-Are efect hepatoprotector in caz de intoxicatie prin expunere la substante toxice (solventi organici).

-Inhiba formarea leucotrienelor, care sunt printre mediatorii cei mai importanti ai reactiilor alergice, astmului bronsic si ai inflamatiilor acute. In multe studii, s-a observat ca aceasta substanta are diverese actiuni antiinflamatorii, imbunatatind simptomatologia pacientilor astmatici precum si functia pulmonara.

-Intareste peretele capilar, mentinandu-i supletea (elasticitatea) si integritatea.

-Poseda o activitate anti-mutagena, de protejare a materialului genetic, dar si anti-tumorala directa.

-Imunostimulator de exceptie.

-Efectele sale benefice au fost studiate in bolile degenerative cardio-vasculare, fragilitatea capilara, insuficienta venoasa periferica.

-Protejeaza impotriva caderii parului.

-Previne si combate retinopatia (microangiopatia retiniana) diabetica si non-diabetica, o afectiune ce determina pierderea vederii.

-Pycnogenolul imbunatateste semnele si simptomele menopauzei si perimenopauzei din perioada de tranzitie, dar si in perioada de stare.

Pycnogenolul NU prezinta efecte adverse pe termen lung, fiind lipsit de toxicitate.

Vezi si: Solutii simple care ajuta organismul in lupta cu virusii

Vezi si: Licopenul – beneficiile colorantului rosu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole