15.7 C
București
joi, martie 28, 2024

Piciorul lupului, planta care regleaza hipertiroidismul

Piciorul lupului (Lycopus europaeus) este o planta perena, ce se aseamana cu urzica. Creste si pana la 1,20 metri in locuri joase si umede, in mlastini, in tufarisuri si pe marginea apelor. Planta este inrudita cu urzica moarta si apartine familiei Lamiaceae. Se spune in popor ca frunzele sunt la fel cu amprentele unei labe de lup dar, de fapt, frunzele arata ca cele ale urzicii.

Piciorul lupului, o planta pentru bolile tiroidei si nu numai

Piciorul lupului este o sursa naturala de compusi fitochimici, incluzand diverse taninuri, acid litospermic, licopen, glicozide flavonoide, derivati fenolici precum acid caffeic, acid clorogenic, acid elagic si rosmarinic, ulei esential, magneziu si rasina.

Proprietatile medicinale ale plantei se datoreaza prezentei acidului litospermic, precum si celorlalti acizi organici din extractul plantei. Soiul american (Lycopus virginicus) si cel european (Lycopus europaeus) au fost utilizate pe scara larga in medicina populara pentru tratarea anxietatii, tuberculozei si palpitatiilor cardiace.

Extractele din aceasta planta sunt considerate a ajuta la normalizarea ritmului cardiac, ceea ce indica potentialul sau ca tratament alternativ pentru tahicardie.

Este una dintre putinele plante medicinale care influenteaza sistemul hormonal uman, mai ales hormonii sexuali si hormonii tiroidieni. De aceea, piciorul lupului se foloseste astazi in principal pentru reglarea hipertiroidismului in forma usoara, care este asociata cu tahicardie si nervozitate.

Planta este utilizata ca tratament alternativ la terapia hormonala. Componentele plantei pot scadea nivelul hormonului stimulant al tiroidei si tiroxinei. De aceea, este folosita in mod obisnuit ca tratament natural pentru unele simptome ale bolii tiroidiene, cum ar fi palpitatiile si convulsiile.

Planta scade nivelul hormonului prolactina

Compenentii de baza din planta sunt flavonoidele si acidul fenolcarboxilic. Studiile sugereaza ca aceste ingrediente inhiba transportul de iod si hormonul de stimulare a tiroidei TSH. In plus, planta scade nivelul hormonului prolactina. Avand aceste proprietati, planta este utilizata si la umflarea dureroasa a sanilor la femei, care apare mai ales in timpul sindromului premenstrual.

Este folosita in mod traditional pentru a opri conversia iodului in glanda tiroida si poate fi utilizata ca tratament natural pentru hipertiroidism si boli conexe. Extractele din planta medicinala afecteaza in principal tesuturile vasculare, precum si sistemul nervos simpatic. Frunzele pot fi de asemenea folosite ca leac natural pentru rani usoare.

De asemenea, planta amelioreaza si problemele cardiace, umflarea gatului, durere si strangere in piept (mastodinia). Totodata, aceasta ajuta si in cazuri de tulburari nervoase ale inimii, palpitatii, frecventa cardiaca ridicata, neliniste, anxietate, tulburari de somn, iritabilitate, instabilitate mentala, tremurare, transpiratie crescuta, pierdere in greutate in ciuda apetitului.

Planta este si un excelent tonic pentru problemele cardiace nervoase

In America de Nord, indieni Sioux , in special Santee Sioux, foloseau planta proaspata sub forma de infuzii de ceai, pentru raceli, tuberculoza pulmonara deschisa, hemostaza si ca sedativ sau, ca un tonic valoros pentru inima, in special impotriva problemelor cardiace nervoase.

Ca supliment, doza obisnuita este de doua capsule administrate de doua ori pe zi cu apa (in timpul mesei). Totusi, instructiunile producatorului trebuie sa fie intotdeauna respectate. In mod alternativ, 1-2 grame de planta pot fi administrate de trei ori pe zi sub forma de tonic, dar doza trebuie limitata la 1-2 ml.

Piciorul lupului – Contraindicatii

Planta nu trebuie utilizata in caz de hipotiroidism sau la marirea tiroidei fara disfunctii. Contraindicat este si aportul simultan de hormoni tiroidieni si utilizarea in timpul sarcinii, alaptarii sau la copii.

Vezi si: Aceasta bautura te va ajuta sa uiti de ameteala, oboseala cronica, probleme de tiroida, dureri reumatice si multe altele!

Sursa poza: botanyphoto.botanicalgarden.ubc.ca.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole