13.1 C
București
miercuri, aprilie 10, 2024

Pedicuta, o planta de leac pentru multe afectiuni

Pedicuta (Lycopodium clavatum) este o planta vesnic verde, cu tulpina taratoare lunga, cu aspect de muschi. O intalnim adesea prin padurile de fag si brad si nu ii cunoastem beneficiile.

Pedicuta este considerata o planta de leac. In scop terapeutic se recolteaza intreaga planta cu frunze si sporii. Spicele se taie inainte de maturizarea sporilor, se asaza pe hartie si se usuca la soare, apoi se scutura si se aduna sporii. Masa de spori se cerne printr-o sita de matase si dupa uscare se pastreaza in borcane de sticla sau cutii de tabla. La final, se prezinta ca o pulbere fina, de culoare galbena, onctuoasa la pipait, fara miros si fara gust. In apa rece nu se imbiba, iar in apa fierbinte cade la fund. Aruncate in flacara, sporii de licopodiu se aprind cu mici explozii, ard cu flacara vie fara fum.

Pedicuta – Proprietati si beneficii

Planta are in compozitia ei clamatina, anatina, licopodina, clavatoxina, nicotina, etc. Substante de natura flavonica, triterpenica, minerale. Sporii acizi grasi, acizi esterificati, fitosterine.

Iata ce efecte terapeutice are:

Planta se foloseste ca pulbere sicativa pentru pudrarea copiilor contra transpiratiilor, combaterea caderii parului si stimularea cresterii parului. Totodata, planta ajuta si pe cei care doresc sa se lase de fumat sau alcoolism, este diuretica, purgativa, antitumorala si antireumatismala.

In amestec cu papadia, pedicuta poate trata ciroza, calmeaza durerile abdominale, reface ficatul si ajuta la refacerea aparatului sexual.

Pedicuta – In ce afectiuni este indicata si cum se administreaza

-Preparare si administrare

  • Intr-o cana cu apa clocotita se adauga 1 lingurita de planta maruntita. Se acopera si se lasa la infuzat. Apoi, se strecoara si se poate consuma o cana pe zi, cu inghitituri rare. Extern, se va folosi cantitatea dubla de planta, fiind eficient si la cresterea parului, facandu-se spalaturi de 2 ori pe saptamana. Cu planta ramasa se pot face cataplasme (dureri reumatice).
  • Sporii se pot folosi la pudraje in cazul transpiratiilor excesive.
  • Tinctura din 50 g planta maruntita care se va pune la 500 ml alcool alimentar de 70°. Se lasa timp de 15 zile dupa care se strecoara. Se vor putea folosi cate o lingurita, de 3 ori pe zi, diluata cu putina apa, inainte de mese.

-Indicatii

-Leac impotriva fumatului: se ia un varf de cutit de pulbere de pedicuta, de 4-5 ori pe zi. Se tine sub limba 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. Prima doza se ia dimineata, iar se iau la intervale de maxim 4 ore intre ele. Cum iti dai seama ca are efect: atunci cand incerci sa fumezi, va aparea puternica senzatie de voma. Astfel, alcloizii din pedicuta reduc dorinta de a fuma si diminueaza unele efecte negative ale tigarilor. Vezi si: Tabagismul. Tratamente naturiste care te ajuta sa renunti de tot la fumat

-Alcoolismul: pedicuta, in combinatie cu semintele de patrunjel, reprezinta un bun remediu contra alcoolismului. Se tin sub limba 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. O alta combinatie eficienta este cea dintre pedicuta si obligeana – o lingurita rasa de pulbere de pedicuta si una de obligeana (radacina) se pun in 500 ml apa si se lasa la temperatura camerei, de seara pana dimineata, apoi se filtreaza. Separat se face o infuzie dintr-o lingurita rasa de pulbere de pedicuta intr-o cana de apa clocotita, se lasa la racit, apoi se strecoara. Se combina cele doua preparate si se bea dimineata, la pranz si seara inainte de masa. Daca este administrat fara ca persoana in cauza sa stie, se elimina obligeana, care are un miros puternic, iar cantitatea de apa in care se fac maceratul si infuzia se reduce la o treime. Atentie, acest tratament are si efecte adverse (voma, diaree, dureri de cap, furie), dar toate acestea sunt efecte ale dezintoxicarii, care trec pe masura ce organismul se curata.

-Dependenta de droguri: o lingurita rasa de pedicuta, 3 lingurite de sunatoare si una de obligeana, se pun in 500 ml apa si se lasa la macerat, la temperatura camerei, de seara pana dimineata, apoi se strecoara. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu 500 ml apa clocotita, dupa care se lasa la racit si se strecoara. Se combina cele doua, infuzia si maceratul si se bea tot preparatul obtinut dimineata, pe stomacul gol. Efectul imediat este un acces de voma puternica. Daca s-a eliminat din stomac intreaga cantitate, se mai poate administra o portie. In total, se pot face daca pacientul suporta, pana la 10 ingerari. Acest tratament, se face sub control medical si dureaza 2 saptamani si chiar functioneaza. De regula, dupa 2 saptamani de tratament apare o criza, care poate dura de la o zi pana la 1-2 saptamani, in care pacientul simte acut nevoia de droguri. Odata depasita aceasta perioada, restul tratamentului va decurge mai usor.

-Ciroza hepatica: se amestec de 3 plante: rostopasca, gentiana si pedicuta in parti egale. Se ia jumatate de lingurita rasa de pulbere din acest amestec, de 3 ori pe zi si se tine sub limba 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. Daca boala se afla intr-un stadiu avansat, se recurge la urmatorul tratament: o lingurita cu varf de pulbere de pedicuta se pune intr-o cana cu apa si se lasa la temperatura camerei de seara pana dimineata, apoi se strecoara, iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa clocotita. Se lasa sa se raceasca acoperit. Se amesteca apoi infuzia cu maceratul si se bea seara si dimineata pe stomacul gol. In tot acest timp, trebuie tinut un regim bazat in special pe fructe si legume. Tratamentul trebuie sa fie urmat o perioada indelungata de timp.

-Crampe musculare, dureri reumatice, hipertensiune nocturna, lombosciatica, spasm renal, traumatisme vechi: o pernuta umpluta cu pedicuta se tine pe locul afectat cateva ore. De asemenea, se pot face si bai pe zonele afectate sau totale cu macerat de pedicuta.

-Litiaza renala si urinara: in 500 ml vin se adauga 10 linguri de spori de pedicuta si se lasa la macerat 2 saptamani, apoi se filtreaza. Alte 10 linguri de spori se fierb intr-o cana de vin, se lasa la racit, se filtreaza, dupa care se amesteca cu maceratul. Se iau 2 linguri din acest preparat (de preferat in apa) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, pana la terminarea preparatului. Se poate folosi in loc de spori si iarba de pedicuta. Acest remediu ajuta la diminuarea calculilor renali.

-Cresterea parului si regenerarea lui: se prepara o tinctura de pedicuta si urzica, cu care se maseaza radacina parului de mai multe ori pe
saptamana. Vezi AICI cum se prepara.

Vezi si: Plante care cresc in padurile din zona de munte

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole