7.2 C
București
joi, martie 28, 2024

Pecetea lui Solomon, o planta „miracol” cu proprietati de vindecare

Pecetea lui Solomon, cunoscuta si sub denumirile de cerceluş, clopotele, coada-cocosului sau coada-racului, este o planta medicinala, asemanatoarea cu margaritarul, ce creste prin paduri umbroase, zone montane si tufarisuri, dar poate fi cultivata cu succes si in gradina. Aceasta planta are o istorie indelungata si multi specialisti o considera o planta „miracol”, datorita proprietatilor sale de vindecare.

De sute de ani, aceasta planta se foloseste pentru tratarea ranilor, refacerea tesuturilor deteriorate, vanatailor, oaselor rupte, impotriva tusei si tuberculozei, pentru tratarea dizenteriei cronice, in diaree si hemoroizi.

Florile albe, cu forma de clopotei, raspandesc un miros dulceag si infloresc in lunile aprilie si mai, iar toamna se formeaza fructele, de culoare albastru-negricioase.

Atentie! Fructele plantei sunt otravitoare, putand provoca simptome de otravire ca varsaturi, greturi, iritatii gastro-intestinale si hemoliza (distrugere a globulelor rosii).

In scop terapeutic, se utilizeaza doar radacina si lastarii tineri ai plantei. Radacina este consumata in forma gatita ca pe legume.

Pecetea lui Solomon – Principalele proprietati de vindecare

Pecetea lui Solomon are in continutul sau glicozide si saponine cu efect astringent si linistitor.

Pe vremuri, planta era folosita cu succes impotriva insuficientei cardiace, a diabetului, reumatismului, gutei, la rani, vanatai sau pentru a vindeca oasele ranite. Alte aplicatii terapeutice, mai erau: tuse uscata,  tuberculoza si dizenteria, precum si diareea si hemoroizii.

Inainte, femeile foloseau aceasta planta ca remediu pentru frumusete, in caz de pistrui sau pete pigmentare. In 1640, John Parkinson, un farmacist britanic remarca faptul ca italiencele foloseau radacina acestei plante pentru revigorarea tenului lor, pentru pastrarea frumusetii si contra imbatranirii pielii.

Ce spun studiile

Cercetarile mai arata ca planta intareste inima si scade tensiunea arteriala, iar un ceai preparat din radacinile plante intareste rinichii, inima si organele sexuale. In medicina chineza traditionala, planta este folosita pentru a trata problemele cardiace, iar in laboratoarele din Europa de Vest s-au facut studii pentru a se demonstra calitatea de tonic cardiac a plantei si capacitatea ei de a scadea presiunea sangelui. Pentru uz intern, se prepara o infuzie dintr-o lingurita cu radacina maruntita, peste care se adauga o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se consuma, dar nu mai mult de 2 cani pe zi. In magazinele naturiste se gasesc atat ceaiuri, cat si capsule de pecetea lui Solomon.

Masajui cu uleiul din radacina de Pecetea lui Solomon Rădăcina, ajuta la leziuni sportive si oase rupte.

De asemenea, din radacina macinata si apa, se poate prepara o pasta, care se aplica sub forma de cataplasma, eficienta in infectiile patului unghiilor si la furuncule.

In caz de entorse, vanatai sau leziuni sportive, se poate prepara o tinctura sau o crema cu efecte minunate. Pentru a prepara crema, aveti nevoie de 20 g ceara de albine, 2 linguri unt de shea, 50 ml ulei de jojoba (migdale sau galbenele), 5 picaturi ulei esential si 20 ml tinctura de radacina de pecetea lui Solomon.

Ca si emolient, alantoina din aceasta planta actioneaza ca un antiinflamator in cazul inflamatiilor stomacului, calmand tesuturile iritate sau afectate. Totodata, proprietatile mucilaginoase ale plantei ajuta la calmarea iritatiilor gastrice.

Pecetea lui Solomon – Precautii si contraindicatii:

Administrata perioade scurte de timp, planta este sigura pentru adulti, dar daca se depasesc dozele recomandate, pot aparea efecte secundare (diareea, afectiuni stomacale si voma). Totodata, trebuie sa aveti in vedere ca aceasta plata medicinala nu este inca suficient studiata.

Femeile insarcinate sau cele care alapteaza, persoanele diagnosticate cu diabet sau cele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala, trebuie sa evite aceasta planta.

Caperele, un condiment cu putere de vindecare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole