13.9 C
București
joi, octombrie 10, 2024

Pas cu pas. Cum a reusit Noua Zeelanda sa faca ceea ce mai toate tarile lumii nu au reusit

Primul ministru din Noua Zeelanda, Jacinda Ardern, a declarat ca tara ei a „facut ceea ce putine tari au reusit sa faca” si a stopat raspandirea in comunitati a Covid-19 si poate incepe sa reduca masurile de blocare. Dupa cum scrie Shaimaa Khalil de la BBC, succesul tarii – si conducerea lui Ardern – au castigat atentia globala.

Noua Zeelanda este printre putinele tari cu masuri dure si timpurii de distantare sociala si carantina generala

Pe 13 martie, Noua Zeelanda urma sa marcheze prima aniversare a filmarilor de la Christchurch cu un eveniment memorial national. Premierul Jacinda Ardern a fost intrebata atunci daca este preocupata pentru gazduirea unei intruniri atat de mari, imediat dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat pandemie. Ea a spus ca nu, pe baza dovezilor stiintifice existente.

Insa lucrurile s-au schimbat peste noapte. Nu numai ca evenimentul a fost anulat, premierul a anuntat ca aproape toti cei care intra in Noua Zeelanda vor trebui sa se autoizoleze timp de 14 zile. A fost printre cele mai dure si mai timpurii masuri de autoizolare din lume, care, o saptamana mai tarziu, au dus la izolare completa.

Citeste si 5 state conduse femei care au reusit sa tina sub control pandemia de coronavirus.

„Ne miscam greu si cat mai devreme”, a spus doamna Ardern publicului. „Avem doar 102 cazuri, dar asa a avut si Italia la inceput.” In urmatoarele doua saptamani de carantina, Noua Zeelanda a inregistrat o scadere constanta a numarului de cazuri noi.

Noua Zeelanda are doar 12 cazuri de decese din cauza Covid-19

Pana in prezent, a avut 12 decese si a confirmat ca, in medie, fiecare persoana infectata transmite virusul la mai putine persoane. Tara se pregateste acum sa iasa din cel mai sever nivel de carantina la 28 aprilie. Si, in timp ce au existat unele critici cu privire la modul in care a reactionat guvernul, multi spun ca Noua Zeelanda a oferit un raspuns model de empatie, claritate si incredere in stiinta.

Sanatatea inaintea economiei. Noua Zeelanda este, desigur, o natiune mica – populatia sa este mai mica decat cea din New York – cu granite usor de inchis, iar acestea toate au jucat un rol favorabil atunci cand a izbucnit virusul. Dar succesul tarii, are printre cele mai mici cazuri pe cap de locuitor din lume, a fost atribuit in principal claritatii mesajului venit de la guvern.

Spre deosebire de tarile care au declarat „razboi pentru Covid-19”, mesajul guvernului a fost acela al unei tari care se reunea. Acesta a indemnat oamenii sa fie „Uniti impotriva Covidului-19”. Dna Ardern a numit in mod repetat tara „echipa noastra de cinci milioane de oameni”.

„Jacinda Ardern este un bun comunicator si un lider empatic”, spune prof. Michael Baker de la Departamentul de Sanatate Publica al Universitatii Otago, care a ajutat guvernul cu privire la raspunsul impotriva virusului. „Dar ceea ce a spus ea a avut sens si cred ca oamenii au avut incredere in asta. A existat un nivel ridicat de conformitate.” Pentru ca un raspuns pandemic sa fie eficient, spune el, „stiinta si conducerea trebuie sa mearga impreuna”.

Stiinta si conducerea au mers in aceeasi directie, de aici succesul tarii

In Noua Zeelanda, aceasta perspectiva stiintifica a venit prin intermediul directorului general al Sanatatii, Ashley Bloomfield, care a stat alaturi de doamna Ardern la conferintele de presa zilnice. „De la bun inceput a comunicat cu atentie si calm multe probleme complexe de sanatate din jurul Covid-19, deschizand calea catre deciziile guvernamentale”, spune Sarah Robson, o jurnalista de la Radio Noua Zeelanda, scrie bbc.com.

„Deoarece a comunicat clar traiectoria pe care suntem, in ceea ce priveste cresterea numarului de cazuri, cand Jacinda Ardern a spus ca vom intra in carantina, oamenii au inteles de ce.” Shaun Hendy, profesor la Facultatea de Stiinte a Universitatii Auckland, spune ca aceasta relatie puternica de lucru cu comunitatea stiintifica a fost avantajul Noii Zeelande in comparatie cu tarile care „au avut relatii dificile cu comunitatea lor stiintifica in ultimii ani”.

„Acest lucru pare sa fi dus la un sistem de consiliere stiintific mult mai putin functional, in care oamenii de stiinta considera ca au o influenta mica si cel mai probabil sunt ignorati”, spune prof. Hendy.

„Fii puternic, fii amabil” – indemnul premierului

„Fii puternic, fii amabil”. In timp ce a spus publicului in detaliu regulile blocajului si traiectoria noilor cazuri, doamna Ardern s-a concentrat si pe amabilitate. Ea a incheiat aproape toate aparitiile publice cu acelasi mesaj: „Fii puternic. Fii amabil”.

După ce a anuntat blocarea in case, premierul a trecut pe Facebook Live, spunand ca doreste sa „se conecteze cu toata lumea”, in timp ce se pregateau sa blocheze aproape totul. Ea a aparut in mod regulat pe Facebook, imbracata ocazional, mereu zambind si impartasind lucruri din viata personala, dar nu sublinia niciodata seriozitatea situatiei, raspunzand cu atentie la intrebarile oamenilor.

Fiecare decizie este luata cu raspunderea responsabila a faptului ca stie cat de dificil va fi pentru oameni”, a declarat pentru BBC Thomas Weston, un agent de asigurari din Auckland. „Decizia a fost luata cu bunatate, dar si foarte decisiva. Este clar ce putem si ce nu putem face.”

In aceasta privinta, prim-ministrul a anuntat recent ca, ministrii din cabinetul sau si directorii serviciilor publice vor suferi o reducere de salariu de 20% pentru urmatoarele sase luni, pentru a reduce impactul asupra altor neozeelandezi.

De asemenea, dr. Siouxie Wiles, profesor asociat la Universitatea din Auckland, a sfatuit guvernul, precum a facut public actualizarea cu privire la ultimele cercetari antivirus din Noua Zeelandă. Dr Wiles sustine ca cheia raspunsului din Noua Zeelanda la Covid-19 a fost ca premierul si guvernul au pus sanatatea pe primul loc, in timp ce alte tari, care au intarziat sa impuna masuri de distantare sociala de frica daunelor economice, au acum mai putin timp pentru a controla raspandirea virusului.

O populatie bolnava nu este utila pentru economie, sanatatea inaintea economiei

„Cu siguranta, o populatie moarta sau pe moarte este rea pentru economie”, spune ea. In ciuda laudelor pentru raspunsul guvernului, unii jurnalisti au criticat informatiile sale zilnice asupra Covid-19, pentru ca nu au acordat suficient timp pentru a pune intrebari, pentru a cauta o claritate suplimentara asupra informatiilor sau pentru a contesta declaratiile facute.

Michael Morrah este jurnalist de investigatii pentru presa de stiri televizate Newshub. El spune ca unele dintre intrebarile pe care le-a trimis pe e-mail echipei de comunicare a Ministerului Sanatatii au ramas fara raspuns, in timp ce altele au primit raspuns abia dupa cateva zile. „Obtinerea de raspunsuri clare si in timp util la intrebari a fost un proces dificil si profund frustrant”, spune el.

El adauga ca asigurarile guvernamentale cu privire la disponibilitatea PPE contrazic dovezile pe care le-a auzit de la lucratorii de asistenta medicala de prim rang. Au existat, de asemenea, critici cu privire la lipsa relativa de claritate in jurul celei mai mari parti de cazuri de infectare din Noua Zeelanda, in special faptul ca originea cazurilor nu este clara.

Observatorii au spus ca focarele de infectie – cu peste 230 de cazuri de origine necunoscuta – arata un sistem slab de urmarire a contactului, pe care multi sustin ca este esential pentru combaterea virusului.

Prof. Hendy spune ca orice lipsa de transparenta pare sa provina din faptul ca sistemul de sanatate este insuficient pregatit pentru a face fata fluxurilor de informatii in situatii de urgenta la nivel national, mai degraba decat din orice intentie de a deghiza deficientele. „Noua Zeelanda este o tara raspandita, cu o densitate scazuta a populatiei si un sistem descentralizat de asistenta medicala. Este o provocare pentru urmarirea contactelor”, spune el.

Guvernul aloca 55 de milioane de dolari pentru urmarirea infectarilor

Guvernul pune acum 55 milioane de dolari in plus in operatiunea sa de urmarire a infectarilor si spera ca in curand va putea urmari 5.000 de contacte pe zi. De asemenea, are doar opt cazuri acum, fara nicio legatura dovedita cu alte cazuri. Neozeelandezii vor incepe sa treaca de cel mai sever nivel de blocaj martea viitoare, cu o redeschidere partiala a scolilor si a intreprinderilor si o incepere a miscarii timid, dar premierul a spus ca sacrificiile facute pana acum nu pot fi irosite prin repezirea deschiderii economiei prea curand.

Profesorul Baker spune ca obiectivul final este eradicarea lui Covid-19, nu doar suprimarea lui. China este singura alta tara care a avut aceasta ambitie. „Motivul pentru care stim ca functioneaza este pentru ca China a facut-o”, adauga profesorul Baker. „1,4 miliarde de oameni nu au virus. Au fost protejati de acesta. „Daca China poate proteja o populatie atat de numeroasa, cu siguranta Noua Zeelanda poate proteja cinci milioane de oameni.”

Dna Ardern a declarat, luni, ca a vorbind prin telefon despre fiecare dintre cei 12 neozeelandezi care au murit, spunand: „Este posibil sa fim printre putinele tari in care asta inca se poate intampla”. Ea acorda creditul pentru succesul tarii personalului medical si modul in care publicul a sustinut regulile carantinei, spunandu-le: „Nouazeelandezii s-au dovedit si ei foarte intelegatori si au facut-o in cel mai incredibil mod.”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole