Papura lata, o planta comestibila, utilizata si ca planta medicinala

papura-lata-beneficii

Papura lata este de fapt o planta subtire perena acvatica emergenta nativa in toata emisfera nordica temperata. Desi, probabil, multi dintre noi am vazut-o crescand pe marginile lacurilor si mlastinilor si niciodata nu am considerat ca poate fi un plus foarte valoros la dieta noastra, aceasta ofera o multitudine de nutrienti si proprietati medicinale unice, multe dintre care au fost de incredere de sute de ani.

Desi majoritatea oamenilor nu sunt chiar constienti de faptul ca aceasta planta poate fi consumata, rizomele plantei pot fi consumate, precum si bazele frunzelor si teaca. In diferite momente ale perioadei de crestere, fiecare parte a unei plante este consumata intr-un anumit mod.

Cu toate acestea, nu este recomandat sa manancati papura pe care o vedeti, ci gasiti anumite produse din papura, cum ar fi faina, in magazinele specializate de sanatate din unele parti ale lumii. Trebuie consumata cu prudenta.

Cum se mananca papura lata

  • Mai multe parti ale plantei sunt comestibile, inclusiv germenii adormiti pe radacinile si bazele frunzelor, polenul copt, tulpina si radacinile amidonului.
  • Radacinile sunt comestibile crude sau fierte.
  • Pot fi fierte si consumate ca si cartofii sau macerate si apoi fierte pentru a produce sirop dulce.
  • Radacinile pot fi, de asemenea, uscate, macinate intr-o pulbere si apoi utilizate ca ingrosator in supe, etc. sau adaugate la fainuri de cereale si aceasta pulbere bogata in proteine ​​este utilizata pentru a face biscuiti etc.
  • Lastarii tineri se consuma primavara cruzi sau gatiti.
  • Baza tulpinii mature este, de asemenea, cruda sau gatita.
  • Tulpina frageda, inflorita, tanara este, de asemenea, cruda, gatita sau pregatita intr-o supa.
  • Polenul crud este comestibil, gatit sau prelucrat intr-un aditiv bogat in proteine ​​la faina folosita la fabricarea painii, terciului etc.
  • Semintele mici sunt prajite sau fierte si ulei comestibil poate fi obtinut din seminte.
  • Primavara devreme, puteti sapa radacinile, pentru a cauta micii muguri, rizomii din care vor creste noile plante. Acestia pot fi culesi, curatati de coaja si adaugati alaturi de alte verdeturi de primavara in salate, folositi pentru prepararea unor mancaruri inabusite sau singuri, ca legume.
  • Pe masura ce plantele cresc, iar mladitele ating o inaltime de 60 cm – 90 cm (2-3 picioare) deasupra apei, le puteti curata si folosi ca pe rizomi, sau sote.  Acest fel de mancare este cunoscut ca sparanghel Cossack, dupa o reteta ruseasca de preparare.
  • Inflorescentele pot fi mancate in intregime, atat partea feminina cat si cea masculina, ele pot fi fierte si mancate cum mancam noi porumbul fiert. Mai tarziu, capatul superior, masculin, al inflorescentelor va incepe sa produca o abundenta de polen galben, avand consistenta pudrei de talc, care poate fi cu usurinta colectat si pastrat in diverse cutii.  In mai putin de o ora puteti obtine cantitati considerabile de polen, cel putin un kg intr o ora. Aplecati papura, introduceti inflorescenta intr-o punga de hartie larga si scuturati.
  • Indienii americani macerau radacinile si le fierbeau, pentru a obtine un sirop fin, pe care il foloseau in diferite preparate, pentru a le indulci. Unii indieni ardeau capetele maronii mature ale papurei pentru a extrage micile seminte din puf, seminte pe care le foloseau pentru a face terci si le adaugau in supe.

Alte utilizari ale plantei

  • Specia este folosita ca agent afrodisiac si leac pentru disurie in India.
  • Este utilizat mai ales in remedii populare pentru tratamentul tumorilor, ca anticoagulant, astringent, sedativ si tonic.
  • Inflorescenta intreaga este folosita in vindecarea ranilor.
  • Staminele (fara polen) sunt utilizate ca astringent pentru dizenterie si pentru hemoragia intestinelor in China.
  • Staminele, cu polenul, sunt de asemenea utilizate ca astringent si stiptic.
  • Polenul este diuretic, emenagog si hemostatic.
  • Se presupune ca polenul uscat este anticoagulant, dar atunci cand este prajit cu carbune devine hemostatic.
  • Este utilizat intern in tratamentul pietrelor la rinichi, hemoragii interne de aproape orice fel, menstruatie dureroasa, sangerare uterina anormala, dureri postpartum, abcese si cancer al sistemului limfatic.
  • Este utilizat in tratamentul teniei, diareei si ranilor.
  • Triburile Malecite si Mimac au folosit radacinile pentru tratamentul pietrelor la rinichi in America de Nord.
  • Zulus foloseste un decoct de radacina in tratamentul bolilor venerice, iar Xosas il foloseste pentru a ajuta la expulzarea placentei.
  • Planta a fost listata ca fiind una dintre mai bune plante medicinale traditionale chineze utilizate pentru tratamentul dismenoreei prin utilizarea de terapii combinate cu plante medicinale cu efecte secundare minime.
  • Polenul de papura lata a fost utilizat in mod traditional pentru tratamentul metrorragiei, dismenoreei si stranguriei in China.
  • Pentru uz intern, puteti fierbe polenul ca si ceai.  Unii folosesc polenul uscat ca tamaie. Deci, ar trebui sa actioneze hemostatic.
  • Amestecarea polenului cu miere ajuta (ca un unguent) impotriva abceselor si a altor boli de piele.

Alte fapte

  • Tulpina si frunzele sunt folosite pentru mancaruri, pentru confectionarea hartiei si tesuturilor de covorase, scaune, palarii etc.
  • Planta este o sursa buna de biomasa, ceea ce face o adaugare superioara la gramada de compost sau folosita ca sursa de combustibil etc.
  • Varfurile fructelor sunt folosite pentru umplerea pernelor.
  • Polenul este extrem de inflamabil si este utilizat la fabricarea artificiilor.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...