12.1 C
București
duminică, martie 3, 2024

Papaya. „Medicamentul” natural care ajuta digestia

Papaya este un fruct din zona tropicala. Acest fruct are forma de para, cu un gust dulce, asemanator cu o anumita varietate de pepene galben, iar in centru are multe seminte negre.

Fructele de papaya care nu sunt parguite, dar care pot fi coapte la cuptor precum dovleacul, contin o substanta laptoasa din care se extrage papaina, o enzima cu multe folosinte. Este ingredientul predominant in compusii folositi pentru fragezirea carnii si este inclusa in multe medicamente care ajuta digestia, fiind foarte asemanatoare cu enzima umana numita pepsina. O pasta facuta din prafuri pentru fragezit carnea, bazate pe papaina, este foarte buna ca prim ajutor in cazul intepaturilor de albina. Papaina este inclusa si in agentii de curatare ai lentilelor de contact.

Papaya, ca si pepenele galben, se numara printre fructele dense din punct de vedere nutritiv, cand continutul de vitamine este comparat cu valoarea calorica, acesta este foarte hranitor, raportat la un numar mic de calorii. Fructele de papaya cu coaja portocalie contin si ele mult betacaroten, care previne cancerul, si o singura portie – jumatate de papaya= 58 calorii – va ofera o cantitate aproape dubla de vitamina C fata de cea recomandata pentru o zi intreaga.

Datorita continutului mare de enzime, fructele si sucul proaspat de papaya, sunt ajutoare naturale ale digestiei. Studiile facute pe animale au aratat ca acest fruct exotic este eficienta in combaterea ulcerului.

Iata mai jos ce alte beneficii mai au fructele de papaya:

-Fructele de papaya contin papaina, o enzima care calmeaza stomacul. Terapeutii naturisti cred ca sucul de papaya este capabil sa amelioreze starea persoanelor afectate de tulburari digestive, arsuri la stomac si constipatie;

-Datorita continutul sau de antioxidanti, papaya este un remediu impotriva diferitor tipuri de cancer, fiind si un bun energizant. Semintele si pulpa fructului au activitate anti-cancer, datorita prezentei compusului glucosinolat;

-Datorita continutului de betacaroten, papaya previne arsurile solare si cancerul de piele;

-Consumul fructului scade glicemia, fiind indicat si diabeticilor;

-Fructele sunt recunoscute pentru accelerarea proceselor de cicatrizare a ranilor si in vindecarile postoperatorii;

Vezi si: Montignac, dieta care te invata cum sa combini inteligent alimentele

-Semintele de papaya au proprietati antiinflamatorii si analgezice;

– Extractele de papaya sunt folosite pentru produsele destinate infrumusetarii, prin reducerea ridurilor, dar si pentru rezistenta data parului si unghiilor.

Sfaturi utile:

-Sezonul de varf pentru papaya se intinde din aprilie pana in iulie. Fructele de cea mai buna calitate nu au pete si nici gust acrisor. Fructele trebuie sa aiba coaja neteda, un diametru de cel putin 12 cm si sa nu fie lovite sau crapate;

-Consumul unei cantitati mai mari de acest fruct poate cauza, temporar, colorarea in galben a pielii copilului, in special in zona nasului. Nu va alarmati, acest efect dispare odata cu diminuarea cantitatii de fruct consumat;

-Daca gatiti o papaya taiata felii, preferabil una foarte coapta, impreuna cu o bucata de carne, carnea se va fragezidatorita papainei.

Vezi si:

Sucul de frunze de papaya, unul dintre cele mai sanatoase!

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole