13.2 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Palpitatii sau aritmii? O posibila deficienta de potasiu. Iata alimentele bogate in potasiu

Similar cu sodiul, atomii de potasiu sunt cei mai confortabili atunci cand cedeaza un electron si exista ca atom incarcat pozitiv (K +). Potasiul este unul dintre cei mai importanti electroliti din fluidul corpului uman; este concentrat in fluidele din interiorul celulelor, in timp ce sodiul exista in principal in afara celulelor. Simbolul pentru potasiu este un K datorita denumirii sale latine (kalium).

Potasiul este un mineral care se gaseste in multe alimente, in special in legume. Este cel mai abundent in legumele cu frunze verzi. Dar potasiul se gaseste si in carne, pui si peste, precum si multe fructe. Se crede ca potasiul imbunatateste controlul tensiunii arteriale. Ca urmare, nu este neobisnuit ca furnizorii de medicamente sa sugereze ca pacientii lor cu hipertensiune arteriala isi maresc aportul de potasiu din dieta.

Pastrarea tensiunii arteriale sub control ajuta la protejarea sanatatii rinichilor. In plus, potasiul previne iesirea calciului din oase, ceea ce reduce cantitatea de calciu din urina. Acest lucru impiedica formarea de pietre dureroase in rinichi. Potasiul ajuta la construirea proteinelor, se descompune si foloseste carbohidrati, construieste muschii si mentine cresterea normala a corpului. Ajuta la mentinerea echilibrului acid in organism si este necesar pentru activitatea electrica a inimii.

Care sunt sursele alimentare de potasiu?

Cateva alimente au cantitati excelente de potasiu. Acestea includ frunze de sfecla, smochine uscate, branza elvetiana, spanac si varza chinezeasca. Multe alte alimente au cantitati foarte bune de potasiu. Acestea includ varza de Bruxelles, broccoli, pepene galben, rosii, sparanghel, varza, dovlecei de vara, ciuperci, varza, napi, telina, salata romana si ardei gras.

Si alte alimente au cantitati bune de potasiu. Acestea includ fasole, cartofi dulci, soia, linte, avocado, ton, papaya, dovlecei de iarna, somon, banane, mazare verde, scoici, capsuni, kiwi, conopida, vinete si pepene verde.

Consiliul pentru Alimentatie si Nutritie al Institutului de Medicina din SUA recomanda urmatorul aport alimentar de potasiu. Adultii cu varsta de cel putin 19 ani trebuie sa ia 4,7 g pe zi, in timp ce femeile care alapteaza trebuie sa ia 5,1 g pe zi. Adolescentii cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani ar trebui sa ia 4,7 g pe zi, in timp ce copiii cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani ar trebui sa ia 4,5 g pe zi.

Copiii cu varste cuprinse intre patru si opt ani ar trebui sa ia 3,8 g pe zi, in timp ce copiii cu varste cuprinse intre unu si trei ani ar trebui sa ia 3 g pe zi. Sugarii cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 luni ar trebui sa ia 0,7 g pe zi, in timp ce nou-nascutii de pana la 6 luni ar trebui sa ia 0,4 g pe zi. 2 Nu exista o limita superioara tolerabila pentru potasiu.

Simptomele deficientei de potasiu

Pe langa palpitatii si aritmii, deficienta de potasiu poate da, de asemenea, urmatoarele simptome: muschi slabiti, crampe musculare sau carcei, piele uscata, acnee, disconfort digestiv.

Se crede ca deficienta de potasiu este foarte frecventa in lume, mai ales in tarile unde alimentele procesate sunt la moda. Se crede ca acesta este rezultatul direct al dependentei grele de alimente procesate. Dar alti factori cresc riscul unei deficiente. Femeile si afro-americanii par sa prezinte un risc crescut de deficienta. Persoanele care sufera o activitate care mareste pierderea de lichide – cum ar fi exercitiile fizice sau lucrul in exterior pe timp cald – pot pierde potasiu.

Vezi si: De ce apar palpitatiile cardiace si cum le putem „linisti”

Mai mult, deficitul de potasiu este observat la persoanele care sufera de varsaturi frecvente si diaree acuta sau cronica, precum si la cei cu probleme gastro-intestinale in curs. Simptomele nivelurilor scazute de potasiu din sange, o afectiune cunoscuta sub numele de hipokaliemie, sunt muschii slabi, ritmurile cardiace anormale si cresterea tensiunii arteriale.

„Hiperpotasemie” este denumirea de cantitati in exces de potasiu din sange. Poate declansa ritmuri cardiace anormale si periculoase, precum palpitatii si aritmii. Hiperpotasemia poate fi cauzata de functia renala slaba, de anumite medicamente pentru inima, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei si blocantii receptorilor angiotensinei 2, diuretice care economisesc potasiu si infectii severe.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole