17.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Paducelul. Efecte si indicatii terapeutice

Paducelul (Crataegus monogyna) este un arbust spinos cu ramuri joase, care poate trai 500 de ani si este raspandit in lizierele padurilor, formand tufisuri in zona de stepa, deal si munte. Are flori albe si parfumate, care infloresc in ciorchini bogati, cu fructe rosii din sâmburi cu o samanta mare si pulpa galbena. Paducelul este considerata planta inimii, iar in medicina traditionala este una dintre cele mai utilizate plante medicinale.

In scop terapeutic, se utilizeaza frunzele, florile si fructele.

  • Florile se recolteaza in aprilie-iunie, cand sunt complet deschise, pe timp uscat;
  • Frunzele se culeg impreuna cu florile in zilele uscate si insorite;
  • Fructele se recolteaza inainte de coacere, cand au culoarea rosu inchis. Cele care au ajuns la maturitate de culoare bruna sau neagra nu mai au aceleasi principii active.

Primii care au studiat planta au fost invatatii greci Galen si Dioscoride, iar multe secole mai tarziu, Paracelsus introducea florile albe si frunzele de paducel in celebrele sale elixiruri de tinerete, mentionandu-le de asemenea in scrierile sale.


Paducelul are in compozitia sa substante de natura flavonica si proantocianide, leucoantocianidine, colina, acetil colina, trimetilena, acid crataegic, acid clorogenic, acid cofeic, acid citric, acid tartric, acid ursolic, acid oxalic, acid nicotinic, adenina, guanina, derivati purinici, acizi triterpenici, hiperozidul, amine, steroli trimetilamina, amilamina, ulei volatil ce contine aldehida anistica de natura catehica, glicozide, pectine, substante minerale, ulei gras, glucoza, fructoza, etc. In plus, contine vitamina B1 si vitamina C.

Fructele contin flavonoizi, taninuri, acizi tartric, ursolic, citric, oxalic, nicotinic, clorogenic, colina,
acetil colina, pectina, ulei gras, glucoza, fructoza, substante minerale.

Paducelul – Efecte terapeutice 

Planta are un efect calmant, tonicardic, hipotensor, antispastic, astringent, hipnotic si sedativ. Dupa cum am spus si mai sus, planta (mai ales fructele) este un ”prieten al inimii”, intareste si calmeaza inima, are efect antihipertensiv, ceaiul sau previne arterioscleroza si scade nivelul de colesterol. Totodata, paducelul poate fi folosit si pentru tulburari de somn, artrita si este digestiv si un bun amplificator al poftei de mancare (nu are efecte de reducere a grasimilor, ci diuretice).

In cazul agresivitatii sau al tulburarilor de comportament la copii se recomanda siropul de paducel. Starile de agitatie si nervozitate vor dispare dupa o cura de 1 luna cu tinctura sau sirop. La fel este indicat si in atacurile de panica care de asemenea se pot rezolva cu aceste fructe.

Vezi si: Cum sa iti mentii inima sanatoasa, potrivit expertilor

Paducelul – Indicatii terapeutice 

Planta se poate folosi in cazul urmatoarelor afectiuni:

  • Afectiuni diverse ale inimii sau circulatorii (boli degenerative ale inimii, infarct, angina pectorala, insuficienta cardiaca, intarirea inimii, intepaturi la inima, ischemie cardiaca, cardiopatie ischemica, nevroze cardiace, tahicardie-tulburari de ritm cardiac, tensiune arteriala oscilanta, hipertensiune arteriala, tulburari cardiace cu substrat nervos, dureri de inima)
  • Arterioscleoza, ateroscleroza
  • Arterita
  • Afectiuni neurologice (Alzheimer, agitatii nervoase, iritare, agresivitate marita, hiperexcitabilitate nervoasa, nervozitate la copii si adolescenti, nevroze psihice, stari depresive, stres, ameteala, vertij, zgomote in urechi, angoasa, anxietate, atacuri de panica)
  • Afectiuni hepatice si renale (hepatita, litiaza biliara si urinara, litiaza renala)
  • Afectiuni buco-faringiene
  • Imbatranirea prematura
  • Tulburari de comportament la copil
  • Afectiuni ginecologice (tulburari congestive la menopauza/premenopauza, bufeuri, leucoree)
  • Afectiuni digestive ( crampe, diaree, dizenterie)
  • Astenie
  • Celulita
  • Circulatie periferica deficitara, dureri articulare
  • Colesterol in exces
  • Colon iritabil
  • Afectiuni ale pielii (cuperoza, fragilitate capilara)
  • Diabet
  • Dispnee
  • Dureri de gat
  • Enurezis
  • Hemoroizi
  • Hipertiroidie
  • Imunitate, slabiciune dupa boli infectioase
  • Insomnie
  • Reumatism degenerativ
  • Sangerari
  • Umflarea mainilor si picioarelor
  • Varice

Vezi si: Un nou studiu arata ca uleiul de masline scade riscul de aparitie a bolilor de inima si Alzheimer

Paducel – Metode de preparare si administrare:

!!!In toate cazurile, atat frunzele, cat si florile pot fi inlocuite cu o cantitate dubla de fructe.

  • Infuzie – La o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita de flori si frunze si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 2-3 ceaiuri pe zi.
  • Infuzie concentrata – La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de planta maruntita si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se va folosi la afectiunile mai grave sau extern, in cure de lunga durata.
  • Tinctura – Intr-un borcan, se adauga 50 g planta maruntita si 250 ml alcool alimentar de 70°. Se inchide ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani, la temperatura camerei, agitand des, apoi se strecoara si se varsa in sticlute mici. Se vadministreaza in functie de gravitatea afectiunii, intre 10 picaturi si o lingurita de tinctura de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale, diluata cu putina apa.
  • Vin – La 1 litru de vin se adauga 100 g de frunze si flori maruntite si se lasa la macerat 8 zile, la temperatura camerei, agitand des. La final, se strecoara si se consuma cate 50 ml de 3 ori pe zi. inainte de mese, in afectiunile mentionate mai sus.
  • Vin din fructe de paducel – Intr-o damigeana, se adauga 10 litri de apa, 2 kg de fructe zdrobite, 2 kg de zahar si 30 g de drojdie. Se pune dopul, prin care este trecut un furtun de cauciuc, care are un capat intr-un vas cu apa. Se lasa aprox. 15 zile, dupa care se trage de pe drojdii si se pune in sticle de capacitate mica. Se beau 50 ml din acest vin, de 3 ori pe zi.
  • Suc – Se pune 1 lingurita de suc proaspat de paducel la 100 ml suc de morcovi sau alt fructe. Se bea de 3 ori pe zi, cate 1 lingurita, intr-o cura de minim o luna.
  • Uz extern – Se pun cateva frunze si flori in otet si se lasa la macerat o spatamana, dupa care se pot folosi la bataturi, veruci si negi.

Vezi si:

Cum prepari cel mai eficient ceai impotriva tulburarilor cardiace

Sfat: Se recomanda ca planta sa se administreze in primele 2-3 zile in cantitati mici (1-2 capsule pe zi), doza crescandu-se pana la cea normala doar daca nu apar reactiile adverse. O supradozare (depasirea de 10-20 de ori a dozei normale), poate produce aritmie cardiaca, greata si hipotensiune.

Mierea de paducel, o miere rara cu multiple beneficii pentru inima

Facelia, planta melifera care poate salva productia de miere

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole