13.1 C
București
luni, aprilie 8, 2024

Otetul de mere, remediul ieftin care te ajuta sa scapi de matreata

Conform statisticilor, aproximativ 50% din populatie se confrunta cu matreata si scalp iritat, insotit de mancarimi. Si pentru a face lucrurile mai rele, companiile de sampon profita de acest lucru, oferind solutii daunatoare pentru a lupta impotriva acestei probleme. 

Matreata, cunoscuta si ca pitiriazis, este o problema cutanata ce duce la cojirea scalpului. Desi nu este grava, poate fi foarte deranjanta pentru persoanele afectate. Totusi, nu trebuie sa te descurajezi, deoarece exista remedii care te pot ajuta. Unul dintre ele este chiar otetul de mere, un ingredient pe care cu siguranta il ai in casa ta. Iata, asadar, cat de benefic este otetul pentru parul tau.

Printre cauzele care duc la aparitia matretii sunt: schimbarile climatice (aerul rece si uscat de iarna, precum si expunerea la caldura), pe baza hormonala, stresul, alimentatia nesanatoasa, poluarea, unele medicamente sau produse cosmetice, pielea iritata/uleioasa/uscata, spalarea insuficienta a parului, prezenta unei ciuperci numite Malassezia, dermatita de contact.

Otetul de mere, un bun remediu impotriva matretii

De-a lungul timpului, s-a dovedit faptul ca otetul este un bun remediu contra matretii, ajutand la reducerea cojirii si ameliorarea simptomelor asociate matretii. Chiar daca pana in prezent nu exista si dovezi stiintifice care sa ateste efectele sale ca remediu contra matretii, se pare ca un articol din Natural Product Research scoate in evidenta potentialul antimicrobian al acestui produs, limitand dezvoltarea anumitor ciuperci si bacterii. Asadar, poti incerca eficienta acestuia pe cont propriu, deoarece specialistii il considera a fi sigur.

In plus, pe langa efectul antibacterian, otetul mai are proprietati antiinflamatorii (calmeaza mancarimile si reduce inflamatia scalpului) si restabileste echilibrul pH-ului pielii.

Iata cum se procedeaza:

Intr-o sticla cu pulverizator, se adauga jumatate de cana de apa calda si o ceasca cu otet de mere. Dupa ce te-ai spalat cu sampon si te-ai clatit, pulverizeaza amestecul pe intregul scalp si pe par, maseaza bland, apoi lasa sa se usuce in mod natural. Nu trebuie sa te sperie mirosul de otet, deoarece acesta va disparea dupa o scurta perioada, dar daca tot nu esti obisnuit cu mirosul de otet, poti adauga in aceasta solutie cateva picaturi de ulei esential, de exemplu menta sau arbore de ceai.

Procedura se repeta in fiecare zi, timp de 7 zile (pulverizarea cu otet, nu samponarea). Apoi, din saptamana a doua, se raresc aplicatiile si se tine asa timp de o luna sau pana cand se observa o ameliorare a simptomelor.

Sfaturi utile:

  • Evita pe cat posibil stresul
  • Urmeaza o dieta echilibrata, care sa includa zinc, complex B si grasimi sanatoase.
  • Evita pe cat posibil produsele de styling care fac parul mai uleios, placa de par si uscatorul.
  • Spalarea frecventa a parului nu reprezinta o solutie tocmai buna, deoarece nu faci altceva decat sa stimulezi si mai mult secretia de sebum, cu descuamarea pielii capului, iritare si ingrasarea parului. Astfel, matreata nu doar ca nu dispare, dar devine persistenta.

Atentie! Otetul nu afecteaza parul natural, dar daca ai parul vopsit, acesta va fi usor decolorat de aciditatea otetului. De asemenea, daca prezinti leziuni la nivelul scalpului, este indicat sa amani folosirea otetului pana la vindecarea acestora, pentru a evita usturimile, durerile sau chiar arsurile la nivel cutanat.

Vezi si: Balsam cu ulei de susan si gel de aloe vera pentru matreata si sanatatea scalpului

Vezi si: Beneficiile otetului de mere pentru sanatate

Vezi si: 12 modalitati de a folosi otetul in gradina!

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole