Osul iepurelui, planta care trateaza afectiunile renale

Osul iepurelui, numit in diferite parti ale tarii darmotin, sudoarea-capului, salastioara, asudul-calului, creste prin locuri uscate, pasuni, fanete si mai ales pe terenurile unde pasc vitele.

De la acesta planta se foloseste radacina ce contine substante de natura glucozidica si saruri minerale, care-i dau proprietatea de a stimula secretiile glandelor, avand actiune diuretica si depurativa.

Osul iepurelui este indicat in afectiunile renale

In lucrarea sa, „Plante medicinale in apararea sanatatii”, farm. Corneliu Constantinescu sustine ca osul iepurelui este considerat un diuretic complet inofensiv pentru intregul organism si in special pentru rinichi. Datorita proprietatilor sale, planta este folosita in special in afectiunile renale.

Se recomanda in hidropizia insotita de edeme, datorita retinerii de apa in tesuturi, de asemenea in calculoza renala si cistite.

Datorita prezentei saponinelor, a sterolilor si a izoflavonelor din compozitie, osul iepurelui ajuta la cresterea debitului urinar si scaderea dimensiunii pietrelor de la rinichi. Osul iepurelui este un remediu natural folosit si in tratamentul edemelor si pentru eliminarea toxinelor din corp. Se administreaza sub forma de infuzie sau decoct. Infuzia se prepara dintr-o 1 lingurita de planta la 1 cana de apa clocotita, iar decoctul se prepara in felul urmator: 1 lingurita de radacina de planta se adauga in 300 ml de apa rece si se lasa la macerat 12 ore, iar dimineata se incalzeste putin, dupa care se strecoara. Extern, se utilizeaza sub forma de comprese si cataplasme pentru ulceratii cutanate, prurit sau afectiuni cronice ale pielii (dermatita cronica). De asemenea, datorita eliminarii toxinelor din corp, ceaiul din radacina acestei plante se recomanda in reumatism.

Osul iepurelui este de mare folos in tratarea colicilor (crizelor) renale. Se prepara un decoct astfel: pui 1 lingura de pulbere de radacina de osul iepurelui la 250 ml de apa clocotita. Lasi sa stea 15 minute. Se beau 1-2 cani pe zi, in mai multe reprize.

In unele tari, ceaiul din radacina este folosit pentru usurarea expectoratiei in bronsite.

Atenite!

Remediile pe baza de osul iepurelui nu se recomanda femeilor insarcinate, celor care alapteaza si persoanelor alergice.

Calculii renali. Care sunt principalele simptome si ce tratament presupune

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...