4.9 C
București
vineri, martie 8, 2024

Odoleanul, cel mai bun medicament cu actiune calmanta

Odoleanul, numit si valeriana, este o planta pe care o gasim citata de cele mai vechi tratate de medicina. Din campie si pana la munte, odoleanul creste pe langa celelalte plante, inaltandu-si deasupra floricelele mici, alb-roz, cu miros placut si discret. Poporul o mai numeste gusa-porumbelului si iarba-pisicii, deoarece radacinile sunt foarte cautate de pisici, datorita mirosului lor patrunzator.

Hippocrate, parintele medicinei, a fost printre primii care au descris proprietatile odoleanului, folosind-o destul de des pentru proprietatile sale tamaduitoare.

In scopuri medicinale se folosesc rizomii si radacinile (Radix Valerianae) pentru continutul lor bogat in ulei volatil, rezine, acizi organici, etc. Radacina se intrebuinteaza sub forma de praf (3 ori pe zi cate un varf de cutit), infuzie, extract si tinctura.

Cum se prepara infuzia de odolean

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de radacina maruntita la 1250 ml apa clocotita. Se bea treptat in cursul unei zile sau seara inainte de culcare intrega cantitate.

Cum se prepara tinctura de odolean

Din cauza gustului neplacut, se prefera tinctura de valeriana, care se prepara din 20 gr. radacina cu 100 ml alcool de 70 de grade. Se macereaza timp de 8 zile, apoi se strecoara. Din acesta tinctura se iau de doua-trei ori pe zi cate 15-20 picaturi.

Iata care sunt cele mai importante efecte terapeutice ale odoleanului:

Planta este cunoscuta ca unul din cele mai bune medicamente cu actiune calmanta asupra intregului sistem nervos. Radacina de odolean intra in compozitia ceaiurilor: calmant, gastric, sedativ si a celui impotriva tulburarilor cardiace, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Planta care trateaza insomnia

Odoleanul este frecvent folosit ca supliment pentru tratarea insomniei si ca sedativ in situatii de tensiune nervoasa, avand are proprietatea de a micsora starile de excitatie, regleza palpitatiile inimii si aduce un somn linistitor, putand fi administrat sub forma de ceai. De asemenea, aceasta planta calmeaza spasmele muschilor, recomandandu-se in colicile stomacale de natura nervoasa, in astma, combate sensibilitatea la vomare. Pentru a mari actiunea sedativa si calmanta, odoleanul se asociaza cu musetel, menta, levantica, precum si cu alte plante.

Adjuvant in afectiunile inimii

Odoleanul este un bun remediu pentru bolile de inima. La nivelul cardiovascular actioneaza in caz de:- cardiopatie ischemica, angina pectorala, hipertensiune arteriala, aritmie extrasistolica, tahicardie, palpitatii, nevroze cardiace aparute pe fond de stres sau spaima. Tinctura de odolean (valeriana) este cea mai frecvent utilizata. Se iau cate 10-20 picaturi de 2-3 ori pe zi, ultima seara la culcare, intr-o cura de 3-6 saptamani.

In afectiunile genitale, odoleanul ajuta la calmarea sindromului premenstrual, dismenoree, dureri de sani si ovare. De asemenea, inlatura bufeurile de menopauza cu simptomele caracteristice. In sindromul premenstrual, tratamentul incepe cu 5 zile inainte de menstre si dureaza pana in a doua zi a ciclului menstrual.

Colonul iritabil poate fi tratat cu pulbere din rizomi de odolean. Se prepara un amestec format din pulbere de odolean si seminte de fenicul, din care se ia cate o lingurita, de 4 ori pe zi, timp de 2 saptamani.

Extern, odoleanul este folosit in urticarie cu prurit intens, plagi si contuzii, pentru care se folosesc bai locale cu decoct sau tinctura.

Atentie!

Trebuie sa stii ca efectele consumului de odolean pot fi atat pozitive, cat si negative. De exemplu, in timp ce unii pacienti au simtit o ameliorare imediat dupa administrare, altii au obtinut aceleasi rezultate dupa mai multe saptamani. Reactiile adeverse apar nu doar in cazul persoanelor cu anumite sensibilitati, ci si atunci cand planta este administrata in cantitati prea mari, generand dureri abdominale si o stare psihica de disconfort. Din acest motiv este recomandat sa faceti tratament cu aceasta planta numai sub indrumarea unui specialist.

Vezi si: Ceaiul de roinita, un remediu excelent in combaterea insomniei nervoase

Ceaiuri care imbunatatesc circulatia sangelui

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole