3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

„Ochiul roz”, un simptom des intalnit al coronavirusului. Studiu: Covid-19 se poate raspandi si prin lacrimi

Cercetatorii chinezi au afirmat ca noul coronavirus poate fi raspandit si prin lacrimi. Un nou studiu afirma ca din 38 de pacienti cu Covid-19, 12 au avut si „ochiul roz” sau conjunctivita. La doi dintre pacienti, coronavirusul a fost prezent atat in lichidele nazale, cat si in cele oculare.

Este sigur, noul coronavirus se transmite prin lacrimi

„Unii pacienti cu COVID-19 au simptome oculare si poate noile coronavirusuri sunt prezente in secretiile conjunctivale ale pacientilor cu COVID-19”, a declarat cercetatorul Dr. Liang Liang, de la departamentul de oftalmologie din China Three Gorges University din Yichang, scrie webmd.com.

Conjunctiva este un strat subtire, transparent de tesut, care aliniaza pleoapa interioara si acopera o parte din albul ochiului. Liang a spus ca coronavirusul il poate invada in cazul pacientilor cu pneumonie severa COVID-19.        

Asta inseamna ca virusul poate fi raspandit daca cineva se freaca la ochi si apoi atinge pe altcineva. Sau chiar in timpul unei examinari a ochilor, sugereaza autorii studiului.

Cu cat este mai sever COVID-19 la un pacient, cu atat este mai probabil ca acesta sa aiba si ochi roz, potrivit raportului publicat online pe 31 martie in JAMA Ophtalmology. „Avand in vedere aceste descoperiri, medicii si asistentele care trateaza pacientii cu COVID-19 ar trebui sa poarte ochelari de protectie, precum si alte haine de protectie si manusi”, a spus Liang.  

„Ochiul roz”. Prevenirea conjunctivitelor pe timp de pandemie      

Ca raspuns la aceasta cercetare, un medic oftalmolog din New York a spus ca oamenii ar trebui sa ia masuri pentru a preveni ochiul roz. Acestea includ evitarea atingerii ochilor si fetei si utilizarea ochelarilor in locul lentilelor de contact in timpul focarului de coronavirus.        

„Desi conjunctivita este o manifestare rara a acestei boli, ar trebui sa luam toate masurile de precautie necesare pentru a preveni conjunctivita, inclusiv spalarea frecventa a mainilor”, a spus dr. Prachi Dua, oftalmolog la Spitalul Manhattan pentru Ochi, Ureche si Gat. „Pacientii si clinicienii ar trebui sa fie constienti ca noul coronavirus se poate manifesta cu roseata oculara si inflamatii” , a adaugat ea. „Acesti pacienti ar trebui sa caute ingrijiri adecvate pentru diagnosticarea si prevenirea corecta a transmiterii”.        

Dr. Alfred Sommer, profesor de epidemiologie si sanatate internationala la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, a scris un editorial care a insotit studiul. „Acesta este un avertisment pentru oameni, conjunctiva poate fi o sursa de infectie care s-ar putea raspandi rapid si altora”, a spus el. „Asta inseamna ca se poate raspandi prin lacrimile celor infectati, un medic oftalmolog care examineaza ochiul sau chiar cineva care se freaca la ochi, luand coronavirus pe degete si apoi atingand pe altcineva”, a subliniat Sommer.        

Recomandarea este ca examenele oculare regulate sa fie oprite pe perioada pandemiei

El a mentionat ca indrumarile de la Academia Americana de Oftalmologie recomanda sa nu fie efectuate examene oculare regulate in timpul pandemiei.        

Desigur, a adaugat el, urgentele care pot afecta vederea trebuie sa fie tratate imediat. „Oamenii pot astepta o luna sau doua pentru a face o examinare oftalmologica de rutina”, ​​a spus Sommer, adaugand: „Puteti obtine o noua pereche de ochelari prescrise oricand, nu trebuie sa faceti asta in mijlocul unei epidemii”.

Primele strigate de alarma au fost facute de un oftalmolog chinez, care a murit la 34 de ani din cauza coronavirusului

In mod ironic, primele strigate de alarma despre COVID-19 si gravitatea acestuia au fost facute de Dr. Li Wenliang, un oftalmolog chinez care a ingrijit pacientii din Wuhan. Acesta a enervat guvernul chinez ca a alertat publicul si a solicitat actiuni inainte ca virusul sa se raspandeasca in lume. A murit la 34 de ani din cauza bolii. Nu se stie daca s-a infectat din contactul cu ochii pacientilor.

Importanța acestei descoperiri este epidemiologica: confirma alte rapoarte cu privire la faptul ca virusul poate invada conjunctiva. Aceasta, la randul sau, ar putea fi o noua sursa de raspandire a acestuia. Impiedicarea raspandirii virale este mijlocul principal prin care se protejeaza oamenii si populatiile de infectiile nou-aparute.

Focarul SARS din 2010, cauzat de un alt coronavirus, a fost mult mai letal, dar nu era la fel de transmisibil. Asa se explica de ce cei cu cel mai mare risc de infectie au fost lucratorii din spitale, care au fost in contact direct cu pacientii infectati. Procedurile riguroase de preventie au fost capabile sa atenueze ceea ce altfel ar fi putut deveni o pandemie dezastruoasa.

Vezi si:

7 reguli simple de igiena care va vor mentine sanatosi pe perioada crizei coronavirus

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole