14.2 C
București
luni, martie 18, 2024

Obiceiuri care cresc tensiunea. Ce sa eviti ca sa nu mai ai probleme

Hipertensiunea arteriala apare atunci cand tensiunea arteriala creste la niveluri nesanatoase. Masurarea tensiunii arteriale tine cont de cantitatea de sange care trece prin vasele de sange si de rezistenta pe care o intalneste sangele in timp ce inima pompeaza.

Arterele inguste cresc rezistenta. Cu cat arterele sunt mai inguste, cu atat va fi mai mare tensiunea arteriala. Pe termen lung, presiunea crescuta poate provoca probleme de sanatate, inclusiv boli de inima.

Hipertensiunea este destul de frecventa. De fapt, din cauza stilului de viata modern este de asteptat ca aproape jumatate dintre adultii americani sa fie diagnosticati cu aceasta afectiune.

Hipertensiunea arteriala se dezvolta de obicei de-a lungul mai multor ani. De obicei, nu observati niciun simptom. Dar chiar si fara simptome, hipertensiunea arteriala poate provoca pagube vaselor de sange si organelor, in special creierului, inimii, ochilor si rinichilor.

Detectarea precoce este importanta. Luarea tensiunii periodic va poate ajuta sa observati orice modificari.

Tratamentul pentru hipertensiune arteriala include atat medicatie pe baza de reteta, cat si modificari ale stilului de viata sanatos. Daca starea nu este tratata, poate duce la probleme de sanatate, inclusiv infarct si accident vascular cerebral.

Hipertensiunea arteriala este in general o stare silentioasa. Multe persoane nu vor simti niciun simptom. Poate dura ani sau chiar zeci de ani pentru ca afectiunea sa atinga niveluri suficient de severe incat simptomele sa devina evidente. Chiar si atunci, aceste simptome pot fi atribuite altor probleme.

Simptomele hipertensiunii arteriale severe pot include:

  • dureri de cap
  • scurtarea respiratiei
  • inrosirea fetei
  • ameteala
  • dureri in piept
  • modificari vizuale
  • sange in urina

Aceste simptome necesita ingrijiri medicale imediate. Nu apar la toate persoanele cu hipertensiune arteriala, dar asteptarea aparitiei unui simptom poate fi fatala.

Cea mai buna metoda de a sti daca aveti hipertensiune arteriala este sa obtineti valori periodice ale tensiunii arteriale. Majoritatea medicilor consulta tensiunea arteriala la fiecare intalnire.

Daca aveti antecedente familiale de boli de inima sau aveti factori de risc pentru dezvoltarea afectiunii, medicul va poate recomanda sa va verificati tensiunea arteriala de doua ori pe an.

Tipuri de hipertensiune

Hipertensiunea primara se mai numeste si hipertensiune arteriala esentiala. Acest tip de hipertensiune arteriala se dezvolta in timp, fara cauze identificabile. Majoritatea oamenilor au acest tip de hipertensiune arteriala.

Factori:

Gene: Unii oameni sunt predispusi genetic la hipertensiune. Acest lucru poate fi din mutatii genice sau din anomalii genetice mostenite de la parinti.

Modificari fizice: Daca ceva din corp se schimba, puteti incepe sa intampinati probleme in intreg organismul. Hipertensiunea arteriala poate fi una dintre aceste probleme. De exemplu, se crede ca modificarile functiei rinichilor din cauza imbatranirii pot afecta echilibrul natural al sarurilor si al lichidului. Aceasta schimbare poate duce la cresterea tensiunii arteriale a corpului.

Mediu: De-a lungul timpului, alegerile nesanatoase ale stilului de viata, cum ar fi lipsa unei activitati fizice si o alimentatie precara pot influenta organismul. Alegerea stilului de viata poate duce la probleme de greutate. A fi supraponderal sau obez poate creste riscul de hipertensiune.

Hipertensiunea secundara apare adesea rapid si poate deveni mai severa decat hipertensiunea arteriala primara. Mai multe afectiuni care pot provoca hipertensiune arteriala secundara includ:

  • boala de rinichi
  • apnee obstructiva de somn
  • defecte cardiace congenitale
  • probleme cu tiroida
  • reactiile adverse ale medicamentelor
  • utilizarea de droguri ilegale
  • abuz de alcool sau consum cronic
  • probleme ale glandei suprarenale
  • anumite tumori endocrine

Obiceiuri care cresc tensiunea

Sedentarismul – un stil de viata fara miscare, cu o slujba statica poate duce in timp la cresterea tensiunii arteriale. Miscarea este una dintre cele mai importante obiceiuri pentru o viata cat mai sanatoasa.

Consumul de alcool in exces – persoanele care consuma alcool zilnic se pot confrunta, in timp, cu tensiune crescuta si cu boli asociate cu aceasta conditie.

Consumul excesiv de cafea – o cafea pe zi, dupa masa, nu poate face prea mari probleme. Insa, un consum in exces de cafea poate duce la probleme cu tensiunea arteriala.

Sarea in exces – tot mai multe alimente contin foarte mult sare, iar aceasta duce la cresterea tensiunii si la boli de rinichi.

Stresul – o viata fara program si cu multe lucruri de rezolvat, in special in sfera profesionala duce la cresterea tensiunii.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole