12.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

O familie din Galati produce Braga, bautura energizanta a soldatilor otomani

Doi soti din Galati produc o bautura energizanta pe care o beau soldatii otomani. Licoarea are caracter energizant si este produsa dupa reteta clasica, veche de sute de ani.

Braga, bautura energizanta a soldatilor otomani a renascut la Gatati, datorita unui cuplu care a decis sa puna bazele unei afaceri de succes, producand licoarea ce a ajutat otomanii sa fie invincibili sute de ani.

Ismail, sotul de origine turca, impreuna cu  Mariana, sotia romanca, au pus bazele afacerii in urma cu cinci ani, intr-un micut laborator din Galati. Retea de braga este secreta, si a fost mostenita de la familia lui Ismail. Legendele spun ca aceasta bautura a ajutat de-a lungul timpului soldatii otomani in razboaiele purtate. Acestia capatau forta, curaj si energie din bautura misterioasa.

Braga contine vitamine esentiale organismului

„Sunt de origine turca, dar din bunici, strabunici nascuti in Romania, care au facut si ei braga. Reteta o pastram cu sfintenie de sute de ani. Braga o preparam in doua sortimente: dulce, dar si usor fermentata, cu gust dulce-acrisor.

Ea este facuta din faina neagra si faina de porumb sau malai. Este indulcita cu zahar si apoi parcurge mai multe etape: etapa de fierbere, pe urma urmeaza etapa de batere, tot ce a fiert se trece prin niste filtre, se indulceste, se pune in sticle si se scoate la vanzare. Braga este perla noastra. In perioada Imperiului Otoman, braga era folosita pentru a energiza si vitaminiza soldatii.

Ea contine proteine, glucide si tot grupul vitaminelor B, contine si acid lactic foarte bun pentru sanatatea omului„, a povestit producatorul de braga, Ismail Dilaver.

De asemenea, sotia lui Ismail a povestit ca ideea acestei afaceri este veche si isi doreau sa o puna in practica imediat dup Revolutie, insa au intampinat diverse obstacole, printre care si faptul ca nu au gasit utilajele necesare.

„Ideea era de mult timp in familia noastra. Neputinta de a gasi utilaje ne-a facut, insa, sa ramanem sa lucram in alte domenii, asa ca am activat aproape 18 ani in constructii, am avut un depozit de vanzare materiale pentru constructii. In 2013 am gasit niste ultilaje de la cativa ingineri chimisti din Urziceni, care au incercat sa faca si ei braga. Rezultatele pe care le-au avut nu au fost multumitoare, asa ca au vandut utilajele.

Este vorba, in special, despre un cazan din fonta, care nu se mai fabrica in zilele nostre. A urmat o aventura pentru noi, veneam din alte domenii si ne-am trezit in situatia in care trebuie sa devenim autodidacti, sa invatam noi lucruri.

Norocul meu a fost ca in tinerete chimia mi-a fost un prieten bun. Este greu sa reconstitui ceva doar dupa niste amintiri, reteta a fost transmisa pe cale orala mai mult”, a povestit Mariana Dilaver.

Braga este foarte apreciata pe piata, mai ales ca la Galati se produce bautura autentica

Bautura miraculoasa iese pe portile laboratorului de la iesire din Galati, care are ca punct central un cazan care se incalzeste la o temperatura de 100 de grade Celsius. Timp de 12 ore, cei doi angajati ai familiei de bragagii trebuie sa amestece in permanenta, astfel incat ingredientele sa fiarba si sa fermenteze.

Ismail Dilaver spune ca vanzarile sunt fluctuante, insa cel mai bine merg in sezonul cald. Pe timp de iarba, business-ul supravietuieste datorita clientilor fideli, care consuma bautura in mod regulat.

Sunt doar cinci producatori de braga in Romania

„In Galati suntem singurii producatori de braga iar in tara am inteles ca sunt doar cinci….La cererea unor clienti, unul dintre ei are un restaurant in centrul vechi al Bucurestiului, am facut si socata. Apoi au aparut ghimbirata, sucul de muguri de pin dar si alte bauturi racoritoare, din flori si fructe suta la suta naturale, fara conservanti si coloranti.

Cand faci o braga dupa o reteta mostenita, este musai ca toate celelalte bauturi sa fie la fel de bune. Dupa mai multe idei si incercari, de curand am facut o noua bautura. Mento este numele ei. Contine menta, macese, hibiscus, lamaie si ghimbir. Este o bautura racoritoare, gustoasa si prietenoasa cu cei care isi doresc ceva special, dar natural”, a adaugat Ismail Dilaver.

Un litru de braga, socata si ghimbirata costa 4,5 lei, iar litrul de Mento se vinde cu 5 lei. Producatorii spun ca bautura merita toti banii, ba chiar mai mult, deoarece contine ingrediente de calitate, iar reteta veche de sute de ani este respectata intocmai.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa:  manager.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole