15.1 C
București
joi, martie 28, 2024

O crema tartinabila din fructe de jir, hrana preferata a mistretilor, a castigat Marele Premiu Stiintific INOVALIMENT 2022

Astazi a avut loc ceremonia de inchidere a primei editii a Targului International de Inventii si Inovatii ”INOVALIMENT”, care s-a desfasurat online, in perioada 21-22 noiembrie.

Nutella viitorului, mult mai sanatoasa si mai saraca in grasimi saturate, descoperita la INOVALIMENT

In acest an Marele Premiu Stiintific „INOVALIMENT” i-a fost acordat unui proiect inscris in categoria alimentelor sustenabile, BEECHNUTELA – Crema tartinabila din seminte de jir (seminte de fag).

Inventia se refera la o noua compozitie a unui produs de tip crema tartinabila, recomandat pentru persoanele care au o dieta saraca in grasimi saturate, fara substante energizante, lactoza sau fara zahar. Aceata este formata din miez de seminte de jir (Fagus sylvatica, Fagus orientalis), miez de seminte floarea soarelui, grasime vegetala, zahar sau substituenti ai acestuia, lecitina, emulgatori de tipul mono si digliceridelor si substante cu rol antioxidant. Autori: Andreea Puscas si Prof Dr Vlad Muresan USAMV CLUJ. Produsul de afla in curs de brevetare.

”Crema tartinabila din jir este un produs inovator ce ar putea fi o buna alternativa pentru cremele deja existente pe piata. Semintele de jir au fost alese datorita substantelor benefice pe care acestea le pot furniza organismului, dar si pentru ca reprezinta o materie prima ce se poate obtine de pe teritoriul tarii noastre, nefiind necesar importul care determina cresterea amprentei de carbon”, a declarat Ing. Andreea Puscas, autoarea acestei lucrari stiintifice, prezentate in editia din acest an a Targului INOVALIMENT.

Printre lucrarile stiintifice premiate la INOVALIMENT 2022 se mai numara berea cu adaos de struguri rosii, apa imbogatita cu proteine din insecte sau ambalajele inteligente din tescovina de mere, care ajuta la eliminarea plasticului si la imbunatatirea calitatilor nutritionale ale alimentelor.

In cadrul targului de inventii si inovatii au fost prezentate peste 40 de lucrari stiintifice, din categorii precum: Biotehnologii, Alimente sustenabile, Alimente functionale, Ingrediente inovatoare, Securitate alimentara, Aplicatii tehnologice avansate.

Pe langa Marele Premiu Stiintific INOVALIMENT, au mai fost acordate 4 premii I, inscrise in cele 4 categorii si Marele Premiu pentru INOVATIE:

Marele Premiu pentru INOVATIE

Valorificarea integrata a fructelor de macese (Rosa canina) in produse alimentare si bioingrediente cu functionalitate demonstrate. Autor: Adina Teodorescu, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor Galati.

Categoria ALIMENTELE VIITORULUI

Premiul I – Valorificarea sucului de struguri din soiul Babeasca neagra la obtinerea de produse gelificate (Jeleuri din suc de struguri din soiul Babeasca Neagra). Autor Oana Nistor, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor Galati.

Categoria BIOTEHNOLOGII

Premiul I – Ingredient tribiotic obtinut prin co-fermentare cu consortii de microorganisme din culturi artizanale (kombucha si granule de chefir de lapte). Autor: Marina Pihurov, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor Galati.

Categorie TEHNOLOGII ALIMENTARE

Premiul I – Paine functionala cu adaos de pudra obtinuta in urma valorificarii subproduselor rezultate de la procesarea catinei. Mona Popa, USAMV Bucuresti.

Categoria INOVATIE

Premiul I – ActiFishPack-Sistem de ambalare activa a pestelui proaspat, Autor Socaciu Maria Ioana, USAMV Cluj.

Toate lucrarile premiate vor fi promovate si evaluate, in vederea transferului tehnologic, deoarece unul dintre obiectivele targului este acela de a conecta cercetarea stiintifica cu mediul de business.

Criteriile de acordare a premiilor

Principalele criterii care au stat la baza acordarii premiilor au fost: gradul de inovatie si de sustenabilitate, coeficientul de rentabilitate economica si potentialul pietii, utilizarea tehnologiilor emergente.

Comisia de evaluare a fost formata din specialisti din mediul universitar si reprezentanti ai mediului de business din Romania.

In cadrul Targului International de Inventii si Inovatii ”INOVALIMENT” au avut loc si o serie de conferinte stiintifice, sustinute de cercetatori stiintifici si specialisti din Romania si din afara tarii.

Principala concluzie a conferintelor stiintifice din cadrul targului INOVALIMENT este aceea ca, puterea transformarii sistemului alimentar sta in cercetare si inovare. Ce vom manca in viitor depinde de cat de deschisi vor fi oamenii spre nou si de o educatie culinara, adaptata noilor cerinte ale alimentatiei viitorului.

”Concluziile cercetatorilor prezenti la Conferintele Stiintifice INOVALIMENT merg intr-o singura directie in care sistemul alimentar va suporta transformari majore, in viitor, iar factorii cheie sunt educatia si inovarea”, a declarat Lacramioara Frasineanu, Manager de Proiect, Senatul Stiintific al Fundatiei Dan Voiculescu.

Cea de-a treia editie a targului a beneficiat si de increderea si sprijinul institutiilor statului, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurarel si Departamentul de Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei.

Targul International de Inventii si Inovatii din domeniul alimentar INOVALIMENT este primul si singurul targ din Romania dedicat cercetarii alimentare si este organizat de Senatul Stiintific al Fundatiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei, in parteneriat cu Facultatea de Stiintele si Ingineria Alimentelor din cadrul Universitatii Dunarea de Jos, Galati, Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj si Forumul Inventatorilor Romani.

Alte lucrari valoroase, inscrise la INOVALIMENT 2022

Printre cele mai interesante si inovatoare lucrari stiintifice prezentate si premiate la INOVALIMENT 2022 se mai mai numara:

  • Paste fainoase scurte din faina spelta si adaos de faina de borhot de malt si procedeu de obtinere a acestora, Autor: Prof. Dr. Dabija Adriana, Facultatea de Inginerie Alimentara Suceava
  • Feed Me – Apa imbogatita cu proteine din insecte, Carlos Bendezú, Francelina Carrero, Sabina Valeanu, Futura BSM C.A Venezuela
  • Bere cu adaos de extract din pielita strugurilor rosii, Daniela Serea, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor Galati
  • Oleogeluri cu aplicabilitate in preparate din carne imbunatatite nutritional, Anda Tanislav si Vlad Muresan Cluj
  • Model experimental de obtinere a unui ingredient inovator cu potential antioxidant si antimicrobian cu aplicabilitate in dezvoltarea conceptului de “green food„ si in tratarea afectiunilor gastrointestinale, Madalina Medeleanu, USAMV Cluj

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole