20.5 C
București
miercuri, aprilie 10, 2024

Nucsoara, condimentul-terapeutic. In ce afectiuni este indicata

Nucsoara (Myristica fragrans) este un condiment exotic, raspandit in Brazilia, Indonezia si Indiile de Vest, insa in prezent este este folosit in intreaga lume. Arborele de nucsoara este vesnic verde, poate atinge 20 m inaltime si care infloreste abia dupa varsta de 7 ani. Fructele carnoase, galben-pal, contin cate o samanta – nuca – inchisa la inceput intr-un invelis lemnos dur, apoi intr-o membrana portocalie, cunoscuta sub numele de nucsoara.

Pe vremuri, acest condiment era extrem de pretios, nu si-o putea permite oricine, dar acum este destul de ieftina si este usor de gasit in supermarket.

Nucsoara este asemanatoare cu scortisoara, are un gust dulce-picant si este folosita mai ales la aromatizarea prajiturilor. Totusi, dincolo de utilizarile sale alimentare, acest condiment are uimitoare proprietati terapeutice.

In scop terapeutic, se folosesc semintele, coaja si ueiul esential.

Nucsoara – Proprietati terapeutice

Acest condiment contine uleiuri esentiale, myristicin, safrol, elemicina, rasina, ulei gras, lignani, licopen, terpen, pinen si eugenol, cu efect astringent, de stimulare, antibacterian, linistitor si antispastic.

Principalele aplicatii terapeutice ale nucsoarei sunt: afectiuni digestive (balonare, stomac slabit, crampe de stomac, diaree), ficat slabit, fiere slabita, reumatism, guta, insuficienta cardiaca, tulburari de memorie, insomnie, reglarea menstruatiei, eczeme, licheni si herpes.

De ce afectuni scapi daca folosesti acest condiment

-Nucsoara intareste sistemul digestiv

Aceasta usureaza balonarea si actioneaza impotriva infectiilor de diaree. Macinata, aceasta isi pastreaza fibrele si stimuleaza procesul digestiv, incurajand miscarea peristaltica a muschilor netezi din stomac. De asemenea, induce secretia diverselor sucuri intestinale si gastrice pentru a usura procesul digestiv.

-Nucsoara ajuta la detoxifierea organismului

Aceasta actioneaza ca un tonic, stimuland starea generala de sanatate a corpului. In mod specific, in ceea ce priveste ficatul si rinichii, unde sunt acumulate multe toxine din corp, aceasta poate ajuta la eliminarea acestora. De asemenea, proprietatile active din condiment ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi si imbunatatesc functia si eficienta rinichilor si a ficatului.

-Nucsoara este eficienta in afectiunile nervoase

Totodata, acest condiment este considerat un bun remediu contra insomniilor, datorita efectelor sedaive si analgezice. Se fierbe nucsoara rasa in lapte. Prin fierberea laptelui se dizolva nu numai substantele solubile in apa, ci si uleiurile esentiale solubile in grasimi. Se bea cate o cana cu lapte si nucsoara cu 30 de minute inainte de culcare, pentru a calma starea de nervozitate si pentru a avea un somn mai linistit.

Atentie! Nucsoara contine si urme de narcotice, de aceea are efecte usor hipnotice. Folosita in doze mici, aceste substante nu sunt periculoase.

-Datorita efectului analgezic, acest condiment ajuta la ameliorarea durerilor

Folosirea acestui condiment la gatit, ajuta la reducerea durerilor asociate cu rani, accidentari, intinderi musculare si inflamatii cronice ca cele cauzate de artrita, dar si a durerilor dentare. Vezi si: Wasabi, un condiment foarte puternic extrem de sanatos

In cazul durerilor articulare, se aplica pe zonele afectate ulei de nucsoara si se maseaza cateva secunde. In cazul durererilor de dinti se foloseste tot ulei de nucsoara. Acesta are proprietati antibacteriene, protejand dintii si gingiile. Se pune o picatura de ulei pe o discheta de bumbac si se aplica pe zona din jurul dintelui, repepand de mai multe ori pe zi.

-Uleiul de nucsoara ajuta la sanatatea creierului

Acesta ajuta la reducerea  deteriorarii cailor neuronale si a functiei cognitive care afecteaza oamenii cu dementa sau cu Alzheimer.

-Este indicata in caz de tensiune arteriala

Datorita continutului bogat in minerale, nucsoara este apreciata pentru mentinerea functiei organelor.

  • Potasiul este vasodilatator, relaxand vasele de sange si reducand tensiunea arteriala. Totodata, potasiul ajuta si la asimilarea nutrientilor din alimente, usurand procesul digestiv;
  • Calciul prezent in ea stimuleaza sanatatea oaselor contribuind la refacerea si dezvoltarea acestora, ameliorand in acelasi timp si simptomele de osteoporoza;
  • Fierul din compozitia ei mareste numarul de celule rosii si reduce sansele de anemie.
-Nucsoara imbunatateste aspectul pielii

Aceasta reduce inflamatia si iritatia pielii, mentine tenul hidratat, ajuta la indepartarea celulelor moarte si reduce semnele care pot ramane in urma varsatului de vant, a cosurilor sau a furunculelor. Condimentul se foloseste in special cutanat, sub forma de pasta, in amestec cu apa sau cu miere.

Nucsoara – Precautii si contraindicatii

Nu este recomandat sa consumi mai mult de 4 g nucsoara, deoarece poti avea dureri de cap, ameteli, tulburari cognitive si greata. Nucsoara nu este recomandata gravidelor sa celor care alapteaza.

Atentie! Nu supradozati! Abuzul de nucsoara provoaca palpitatii, convulsii si voma.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole