26 C
București
duminică, martie 31, 2024

Muña – Ce boli poti trata cu menta din Anzi

Muña (Minthostachys mollis) este un arbust cu frunze, un membru al familiei Lamiaceae sau menta, cu flori albe mici si inaltime intre 80 si 120 cm. Planta mai este cunoscuta si ca „menta din Anzi”, fiind originara din unele tari din America de Sud, printre care se remarca Peru. Aceasta creste la mare altitudine si este extrem de valoroasa pentru oamenii din zonele in care se gaseste, datorita beneficiilor sale.

Datorita aromei sale asemanatoare cu menta, muña este utilizata adesea pentru aromatizarea bomboanelor si mancarurilor. Totodata, una dintre cele mai raspandite utilizari ale plantei este ameliorarea problemelor de stomac, iar modul adecvat de utilizare este in ceaiuri sau tincturi, uleiuri si unguente.

Menta din Anzi este bogata in substante nutritive, precum: fier, calciu, fosfor retinol si retinol – o substanta derivata din vitamina A care promoveaza productia de colagen. De asemenea, planta are proprietati antiinflamatorii, antiseptice, carminative, antispastice si de calmare a durerii.

Muña – Beneficii pentru sanatate

-Este un bun expectorant natural si este adesea transformat intr-un ceai pentru a decongestiona afectiunile respiratorii precum tusea sau gripa. Pe langa ceai, poti sa aplici pe piept si spate un amestec de muña cu ulei esential de eucalipt;

-Poate fi folosita si ca bronhodilatator pentru a usura infectiile cailor respiratorii;

-Calmeaza durerile de stomac, gastrita. Potrivit tezei de doctorat a cercetatorului Mario Carhuapoma Yance, uleiul esential de muña poate elimina bacteriile Helicobacter pylori, considerate o cauza a gastritei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a sustine aceste efecte;

-Calmeaza raul de inaltime;

-Improspateaza respiratia urat mirositoare ;

-Uleiul esential din Muña este folosit in mod traditional extern pentru sanatatea pielii si pentru a trata fracturile minore, inflamatiile, durerile musculare, vanataile si muscaturile de insecte;

-Sustine sanatatea oaselor. Fiind o sursa buna de calciu, planta poate ajuta la prevenirea unor afectiuni precum osteoporoza sau decalcifierea osoasa. Totusi, sunt necesare mai multe studii pentru a sustine aceste afirmatii.

Infuzie de muña – Reteta

Ingrediente

  • 1 litri apa clocotita
  • 1/2 cana de frunze de muña
  • 2 lingurite de miere

Instructiuni

Frunzele se spala foarte bine, apoi se toarna peste ele 1 litru de apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de cel putin 10 minute. La final, se strecoara, apoi se poate adauga miere.

!!! Muña este un remediu antic, dar in ciuda utilizarii sale pe scara larga trebuie sa stii ca este sustinut de putine dovezi stiintifice.

Atentionari!!!

Rapoartele anecdotice recomanda sa nu se consume mai mult de trei infuzii pe zi, deoarece excesul poate provoca toxicitate hepatica. Totodata, femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa evite administrarea plantei. 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole