Mucegaiul ridica probleme foarte multor persoane. Deseori, indiferent de cat de atenti suntem la curatenia locuintei, acesta isi face aparitia, punandu-ne sanatatea in pericol.
Mucegaiul din casa ne slabeste sistemul imunitar, ne poate afecta incheieturile, sistemul nervos si creierul. Din pacate, produsele anti mucegai contin multe substante chimice, dar ca in orice situatie, exista si cateva metode naturale pentru a scapa de mucegai.
Iata care sunt principalele cauze ale aparitiei mucegaiului din casa:
Daca atunci cand intri in casa intri in casa simti un miros de umezeala, trebuie sa stii ca acesta este primul semn ca se formeaza mucegai. Iata care sunt cauzele aparitiei mucegaiului:
-Termopanele cresc riscul aparitiei condensului si mucegaiului deoarece, acest sistem de usi si ferestre reduce la maxim infiltratiile de aer rece de afara, nepermitand aerului sa intre in casa, iar o ventilatie insuficienta a incaperilor duce la aparitiei mucegaiului.
-In sezonul rece, avem tendinta de a usca rufele pe calorifer, iar acest obicei ne poate afecta grav sanatatea pentru ca duce la cresterea concentratiei de muceigai din casa, ceea ce poate rezultata in apartia unor eventuale probleme respiratorii.
-Aburii din bucatarie si baie reprezinta o alta sursa de aparitie a mucegaiului
-O incalzire insuficienta in casa, sub 20 gC, duce la condens, in prima faza, apoi la mucegai.
-Si plantele decoratie sunt o sursa de aparitie a mucegaiului deoarece produc umezeala in exces, daca sunt intr-un numar exagerat. Se recomanda sa nu ai multe plante in casa, daca locuiesti la bloc si sa le uzi conform nevoilor fiecareia, evitand sa aiba un sol umed permanent deoarece se pot dezvolta fungii.
Iata mai jos cateva metode naturale impotriva mucegaiului din casa:
-
Mucegaiul poate fi combatut cu OTET
Otetul este un acid cu actiune blanda, care ucide 99 % dintre bacterii, 82 % din sporii de mucegai si 80 % din microbi. Se umple un recipient-pulverizator cu otet si se stropesc zonele afectate de mucegai. Se lasa sa actioneze timp de 30 de minute, dupa care se curata peretele cu o laveta umeda.
-
Mucegaiul dispare daca folosesti BICARBONAT
Bicarbonatul de sodiu te scapa atat de mucegai, cat si de mirosul neplacut din casa. Bicarbonatul, amestecat cu apa sau cu apa si otet, este una dintre cele mai eficiente metoda impotriva mucegaiului. Tot ce trebuie facut este sa se dizolve 3 linguri de bocarbonat de sodiu in 500 ml apa (sau 1 parte apa si 1 parte otet). Se amesteca bine si se stropesc zonele afectate de mucegai. Se lasa sa actioneze timp de 30 de minute si apoi se sterge suprafata cu o laveta sau un burete.
-
Metode naturale impotriva mucegaiului din casa cu ULEI DIN ARBORE DE CEAI
Se amesteca 4 lingurite de ulei de arbore de ceai in 4 cesti de apa si se pune solutia intr-un recipient-pulverizator. Se stropeste suprafata afectata de mucegai si se lasa sa actioneze timp de 15 minute, apoi se sterge cu o carpa curata.
-
Scapa de mucegaiul din casa cu SEMINTE DE GRAPEFRUIT
Se amesteca 40 de picaturi de extract de seminte de grapefruit in 4 cesti de apa si se toarna solutia intr-un pulverizator. Se agita bine si se stropesc zonele cu mucegai din casa. Ca si mai sus, se lasa sa actioneze timp de 15 minute, apoi se sterge cu o carpa curata.
Metode de prevenire a mucegaiului:
-Primul pas este aerisirea. O aerisire a locuintei, prin deschiderea larga a ferestrelor, este metoda cea mai rapida si eficienta de improspatare a aerului si de eliminare, totodata, a umiditatii din casa.
-O alta metoda de prevenire a mucegaiului este de a lasa becul aprins in baie. Intunericul duce la formarea mucegaiului, asa ca dupa fiecare dus, este recomandat sa se lase becul aprins pentru cateva minute, pana cand se aeriseste complet baia.
-Curata in permanenta bucataria. Stropii de grasime, detergent etc. de pe pereti reprezinta un „mediu ideal” pentru sporii de mucegai.
-Achizitionarea unui dezumidificator poate fi alegerea ideala. Dezumidificatorul scoate apa din aerul din incapere facandu-l mai respirabil, mai sanatos si mai putin daunator. Vei observa in doar cateva zile cum vei scapa si de mucegai si igrasie fara a folosi alte metode chimice.
Cu ce se scoate mirosul de mucegai din saltea. Metode care dau rezultate
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: