14.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Mii de suedezi au ales sa isi implanteze cipuri sub piele. Ce ”puteri” au datorita lor

Mii de suedezi s-au oferit voluntari in utilizarea microcipurilor futuriste care sunt implantate sub pielea de la mana. Tehnologia este utilizata pentru sarcini de zi cu zi, cum ar fi accesul la smartphone, deschiderea usii sau setarea unei alarme.

Cu ajutorul microcipurilor oamenii pot accesa mai usor smartphone-ul sau contul de LinkedIn

Cei din spatele microcipurilor – care are dimensiunea unui bob de orez si se implanteaza cu ajutorul unei seringi – lucreaza pentru a accesa si alte parti ale Europei. Eric Larsen, care conduce Biohax Italia, asteapta aprobarea in Italia, a centrelor medicale si a ministerului sanatatii.

El a spus ca se asteapta sa implanteze cateun cip in aproximativ 2.500 de persoane in primele sase-opt luni la Milano si Roma. Chiar si fara certificarea ministerului sanatatii, Biohax Italia a reusit deja sa incorporeze aceste mici device-uri in cateva sute de oameni cu ajutorul unui centru medical. „Este un pas catre viitor. Este extrem de futurist, desi deja se intampla. Aceasta tehnologie s-a dezvoltat pentru a ne ajuta, pentru a ne oferi mici „superputeri”, a spus Larsen pentru Euronews.

„Vedem ca multi oameni din Italia nu sunt multumiti [cu] implantarea unui GPS sau ceva ce ne poate urmari orice miscare. Ar putea fi un pericol pentru noi ”, a explicat el. „Nu urmarim miscarile, nu exista GPS in interior, dar cred ca o multime de oameni nu sunt constienti de asta”.

Nu mai este nevoie de portofel cu noua tehnologie

IT-stul suedez, Martin Lewin, foloseste cele doua microcipuri din mana pentru lucruri precum logarea la computer, setarea alarmei de birou si deschiderea profilului sau de LinkedIn. Dar utilizarea lor ca o alternativa la plati in numerar sau cu cardul este de asteptat sa fie urmatoarea pe lista noii tehnologi.

„Nu este altceva decat eliminarea nevoii de portofel, eliminarea nevoii de purtare a unui breloc, eliminarea nevoii tuturor acestor lucruri care daca sunt pierdute, iti pierzi identitatea odata cu ele”, a spus fostul piercing body Jowan Österlund, care se afla in spatele start-up-ului Biohax International.

„Daca iti pierzi cheia, nu poti intra in casa. Daca altcineva iti gaseste cheia, in principiu, iti poate lua casa in anumite tari.”

In Suedia, microcipurile pot fi utilizate ca bilet de tren. Dar Lewin spera ca in curand se va putea plati cu ajutorul lor. „Asta sper ca va deveni o functie de baza”, a spus el pentru Euronews. „Astept cu nerabdare un ecosistem in care cipul sa poata oferi toate tipurile de acces. Unde identitatea poate fi purtata cu tine intr-un mod simplu.”

Fondatorii isi doresc ca in curand oamenii sa poata plati cu ajutorul microcipurilor

Dar tehnologia nu a fost atat de repede dezvoltata cum se astepta. „A durat mai mult decat am crezut si am sperat. Acum trei ani mi-am implantat cipul. Se pare ca va mai trece un an inainte ca cipul sa functioneze pentru efectuarea platilor.” Larsen a spus ca in Italia, Biohax vorbeste cu Vodafone si Paypal pentru a incerca sa se realizeze acest lucru.

O companie din Regatul Unit, BioTeq, lucreaza de asemenea la crearea platilor fara contact cu microcipuri implantate. Steven Northam, directorul companiei britanice BioTeq, a declarat ca acesta este „punctul de plecare pentru adoptarea in masa ”, intrucat compania primeste zilnic intrebari despre„ implanturi care sa ajute la plati”.

Dar se pare ca tehnologia nu s-a miscat atat de repede cum s-ar fi asteptat unii. Operatorul de tren din Suedia, SJ, a spus ca isi incheie procesul de microcipare, dupa o „crestere mica” in ultimii doi ani, aducand numarul total de utilizatori la 3.000. Un purtator de cuvant al SJ a spus ca, desi pastreaza tehnologia disponibila, acestea se vor muta in „alta directie”.

Oamenii sunt tematori, deoarece cred ca pot fi urmariti cu noua tehnologie

” Microcipurile utilizeaza comunicatii de camp (NFC) si identificarea cu frecventa radio (RFID) pentru a comunica cu un sistem. Sunt unde radio citite la contact strans. Este „in esenta aceeasi tehnologie” care se afla in telefonul sau cardul de debit atunci cand il tineti aproape de un senzor , explica Dr. Rob van Eijk, directorul european pentru Forumul European al Confidentialitatii.

Aceasta prezinta aceleasi probleme cunoscute de protectie a datelor, inclusiv posibilitatea ca cineva sa poata primi semnalul. Este similar cu ascultarea unui microfon directional, poti sa iei si semnalul RFID ”, a explicat Eijk, care a lucrat pentru Autoritatea olandeza pentru protectia datelor.

Ar putea de asemenea sa apara probleme de confidentialitate a datelor mai complicate daca viitoarele versiuni ale acestor cipuri cunosc starea de sanatate sau alte informatii, a subliniat Eijk. Multi oameni sunt tematori tocmai pentru ca filmele de la Hollywood vorbesc despre implanturi imense care au ca scop doar urmarirea oamenilor, ceea ce este total fals, spun fondatorii tehnologiei.

Dar multi dintre clienti isi vor implanta cipuri pur si simplu doar pentru a-si accesa mai rapid conturile LinkedIn. Acestia sunt surprinsi sa afle ca este mai ieftin decat si-au imaginat, costurile sunt de aproximativ 150 de euro. Österlund a spus ca lucreaza cu partenerii astfel incat aceste microcipuri sa contina informatii despre sanatate. In cazul in care cineva este dus inconstient la spital, un paramedic ar putea scana cipul si obtine informatii despre alergii sau afectiuni preexistente.

Urmatorul nivel – telefoane implantate in mana

BioTeq din Regatul Unit a implantat microcipuri unui numar de aproximativ 250 de persoane. Implanturile nu sunt „reglementate ca dispozitive medicale si astfel pot fi implantate de oricine”, a spus Northam la BioTeq, dar compania foloseste doar medici pentru a le implanta. „Personal nu vad niciun dezavantaj. Stiu ca exista oameni care sunt ingrijorati ca pot fi urmariti, dar fiind o tehnologie pasiva nu exista nimic pe care sa nu-l poti controla”, a spus Lewin.

„Uitati-va cat de repede am trecut de la banii in numerar la platile fara contact – asta s-a intamplat in cativa ani”, a adaugat el. Exista si intrebarea daca un telefon poate deveni atat de mic incat sa intre sub pielea noastra. „Dar acesta este urmatorul nivel. Acesta nu este tipul de tehnologie biochip despre care vorbim acum”, a spus Eijk.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole