Livada are mereu nevoie de o ingrijire speciala, mai ales in ceea ce priveste combaterea bolilor si daunatorilor. Trebuie sa avem mare grija din acest aspect, deoarece un atac agresiv poate compromite parti semnificative din cultura. Astfel, daca vrei ca pomii tai fructiferi sau arbustii sa fie lipsiti de daunatori, citeste acest articol.
In privinta gandacului de mai, unul dintre cele mai simple metode este acela de a afana de jur-imprejurul pomilor fructiferi. De asemenea, o alta metoda extrem de utila este aceea de a semana trifoi alb in jurul pomilor, sau prin preajma lor. Se spune ca 100 g de samanta sunt suficiente pentru un pom/arbust.
Pentru ca acest gandac este nocturn, o varianta utila este aceea de a pune in preajma pomilor/arbustilor, din loc in loc, surse de lumina, iar sub acestea cate un recipient cu apa sarata, in care se adauga cam 10 picaturi de gaz lampant.
Momeli si retete eficiente impotriva larvelor:
Impotriva larvelor (viermele merelor Cydia pomonella). Larvele ataca fructele de mar, par, prun, gutui, cais, nuc, etc. larvele de generate I ataca fructele de pana la 1,5 cm in diametru, patrund in fruct, consuma semintele si trec la alt fruct pana la 6 fructe poate ataca o larva. Larvele din generatia a II-a apar in perioada 20 iulie – 15 august. Fructele mature atacate putrezesc usor.
Fluturele marului (pe numele lui de scena Carpocapsa/Laspeyresia pomella) este viermele raspunzator de sfredelirea ramurilor, lastarilor pomilor si arbustilor fructiferi. Acesta apare pe la inceputul verii si ii place sa actioneze noaptea. Asadar, pentru a preveni aparitia lui, se ia un recipient (o cutie de bere sau o galetusa) si se umple cu solutia de mai jos, apoi se atarna de crengile pomilor sau la poalele arbustilor fructiferi. Recipientele se pun doar pe timpul noptii, iar ziua se indeparteaza pentru a nu dauna insectelor bune.
-Reteta: Pregatim din 500 g de mere (mere cazute, stricate, lovite sau gem stricat) si 2 l de apa un fel de fiertura (30 minute) in care, dupa racire, adaugam 0,5 l zer, 250 ml otet de mere (sau bors), 20 g de drojdie de bere si 200 g zahar. Toate acestea se pun la dospit, la loc caldut. In momentul in care s-a pornit fermentatia, solutia este gata. Se pune in mai multe recipiente si se agata din loc in loc. Pentru peri, pruni, gutui, caisi, etc., solutia se pregateste la fel, cu singura deosebire ca locul merelor va fi luat de fructul pomului/arbustului in cauza.
Vezi si: Cum scapi de gandaci cu ajutorul uleiurilor esentiale
-O alta procedura simpla este aceea de a culege fructele stricate si facute gramezi din loc in loc, departe de pomii din care provin. Gandacii se vor repezi la morman, lasand fructele curate.
-Totusi, cea mai buna momeala ramane mierea fermentata: 0,5l bere + 1-2 linguri miere, puse la loc caldut, lasate la fermentat 2-3 zile si momeala-i gata!
-Iata si metoda cu zeama bordeleza: se pune 100 g sulfat de cupru (piatra vanata) si putina apa, intr-un borcan, ca sa se dizolve. Separat, intr-alt vas, dar nu din metal, se stinge cu 5 l de apa cam 100-150 g var. „Laptele de var”, se strecoara pentru a nu ramana resturi solide, apoi se amesteca si se toarna solutia de piatra vanata in laptele de var (nu invers!). Solutia corect preparata trebuie sa aiba o culoare azurie, ca albastrul de Voronet. De asemenea, reactia trebuie sa fie una neutra (nici acida, dar nici alcalina). Pentru asta, se ia o placuta de metal si se baga in solutie. Daca placuta iese curata, e bine. Daca pe bucata de metal sunt depuneri de cupru, reactia este acida, iar daca bucata de metal devine albastra, inseamna ca solutia este alcalina.
-Cea mai sanatoasa metoda este sa incorporezi la radacina pomilor/tufelor, an de an, cenusa de tulpini de floarea soarelui sau de lemn. Cenusa este plina de potasiu, care, in cantitate insemnata hraneste pomii, dar este mortala pentru daunatori de tot felul.
Vezi si: Cat de nocivi sunt gandacii urat mirositori care ne invadeaza toamna casele
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: