Medicament retras de pe piata pentru ca ar contine chimicale cancerigene

medicament-retras-de-pe-piata-pentru-ca-ar-contine-chimciale-cancerigene

Producatorul de medicamente Apotex a anuntat retragerea de pe piata a medicamentului Metformin pentru diabetul zaharat tip 2, din cauza posibilelor niveluri ridicate de N-nitrosodimetilamina (NDMA), despre care se crede ca poate provoca cancer la oameni.

Medicament pentru diabetul tip 2 retras de pe piata in SUA

Retragerea tuturor loturilor de Metformin clorhidrat cu eliberare extinsa de 500 mg de la Apotex vine dupa ce un lot testat de Administratia Americana pentru Produse Alimentare si Medicamente a avut niveluri mai mari de NDMA decat este permis de FDA, informeaza webmd.com.

NDMA este un contaminant de mediu care se gaseste in apa si alimente, inclusiv carne, produse lactate si legume. Contaminarea cu NDMA a declansat anul trecut numeroase retrageri de medicamente pentru inima utilizate pe scara larga.

Comprimatele cu eliberare prelungita de clorhidrat de metformin sunt prescrise pentru a fi utilizate impreuna cu dieta si exercitiile fizice pentru a imbunatati controlul zaharului din sange la adulti si copii cu varsta de 10 ani si mai mari cu diabet zaharat de tip 2.

Potrivit FDA, Apotex Corp a fost de acord sa retraga lotul contaminat „si din dorinta de precautie, compania extinde retragerea tuturor loturilor de Metformin Hydrochloride Tablet cu eliberare extinsa din S.U.A.”, informeaza miamiherald.com.

Apotex a incetat sa mai vanda comprimate cu eliberare extinsa de Metformin, 500mg inca din luna februarie si ar trebui sa existe doar un produs limitat pe piata. Apotex nu a primit niciun raport despre efectele adverse legate de consumul medicamentului in cauza pana in prezent, a declarat FDA.

Alte doua producatoare ale medicamentului au ales retragerea loturilor de pe piata

In plus fata de Apotex, Teva Pharmaceuticals USA, Inc. a retras 14 loturi de metformin comprimate cu eliberare prelungita de metformin, USP 500 mg si 750 mg, 100 si 1.000 de flacoane, in Statele Unite. Teva are sediul comun in New Jersey si Israel.

Si Marksans Pharma Limited, cu sediul in India, si-a retras tabletele sale cu eliberare prelungita Metformin Clorhidrat, 500 mg USP, lotul # XP9004. Aceste pastile, cu o data de expirare pentru decembrie 2020, au fost distribuite de Time-Cap Labs din Farmingdale, New York, la nivel national, de catre institutiile care distribuie in farmacii.

Pacientii care iau aceste medicamente ar trebui sa ia legatura cu farmacia de care apartin pentru a returna pastilele, sfatuieste FDA. Ei sunt, de asemenea, sfatuiti sa consulte medicul pentru sfaturi medicale despre cum sa-si continue tratamentul pentru a controla nivelul de zahar din sange.

De asemenea, pacientii nu ar trebui sa inceteze sa ia medicamentul cu metformina fara sa discute mai intai despre alte optiuni cu furnizorul de servicii medicale. Riscurile de a nu avea tratament adecvat diabetului depasesc orice efecte posibile ale expunerii la nivelurile de NDMA gasite in produsele amintite. Oprirea medicamentelor cu metformina poate duce la diabet necontrolat, ceea ce poate provoca probleme grave de sanatate, cum ar fi nivelul ridicat de zaharuri in sange.

Printre simptomele nivelului ridicat de zaharuri din sange se numara urinarea crescuta, sete, foame excesiva, oboseala, vederea incetosata, somnolenta, iritabilitate, pierderea in greutate neintentionata si ametelile. Mai mult, nivelul ridicat de zahar in sange poate duce la efecte precum varsaturi, diaree, deshidratare, confuzie, agitatie si coma.

Impactul asupra sanatatii pe termen lung. Acestea includ boli de inima, probleme nervoase, leziuni renale, orbire si amputari. Pacientii sunt rugati sa vorbeasca cu furnizorul de servicii medicale pentru a avea in vedere optiunile de tratament daca iau un produs retras sau daca au luat un produs retras si sunt ingrijorati. In plus, pot intreba oricand farmacistul sa fie siguri sa nu ia produse retrase de pe piata.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...