Medic roman de la Terapie Intensiva: ”Lumea isi imagineaza ca putem rezista 2 ani”

medic-roman-de-la-terapie-intensiva-epuizare

In ultima perioada tot mai mult medici de la ATI isi spun oful legat de faptul ca sunt extrem de epuizati fizic si psihic. La sectia ATI Chirurgie a Spitalului Colentina ajung cazurile grave, unde rata mortalitatii este foarte ridicata si daca exista aparatura speciala, nu exista oameni care sa ii supravegheze pe pacienti.

Lipsa personalului medical a adus medicii de la ATI in stare de epuizare fizica si psihica

Medicul primar de pe sectia ATI Chirurgie de la Colentina, Laura Zarafin, explica ca cea mai mare problema o reprezinta lipsa personalului medical de la specialitatile Anestezie si Terapie Intensiva si lipsa implicarii rezidentilor, informeaza rfi.ro.

Astfel, numarul medicilor care se ocupa de pacientii Covid este relativ mic si ei sunt aceiasi, neavand timp sa isi revina dupa garzile grele. In ceea ce ii priveste pe rezidenti, medicul primar considera ca acestia ar trebui sa stea pe langa doctorii cu experienta in aceasta perioada, ca sa poata acumula cunostinte practice.

Intrebata daca a simtit daca au fost pregatiti medicii primari si specialisti pe sectia pe care lucreaza, medicul primar a raspuns ca nu numai ca nu au avut pregatire, dar lumea considera ca ei sunt inepuizabili si pot rezista 1 an jumatate sau doi, cat poate tine pandemia. Medicul s-a plans, de asemenea, de conditiile total inadecvate de munca.

Echipamentul complet de protectie trebuie purtat chiar si pe canicula, in conditiile in care aerul conditionat nu poate fi pornit. Medicii sunt supraincalziti, epuizati fizic si cu risc de dezvoltare a problemelor cardiovasculare. „Eu sunt dintre cele mai batrane care fac garzi, dar pana si colegele mele de 35 – 37 de ani se plang de acelasi lucru, ca le este rau si ca lesina. Este inuman sa lucrezi, fizic vorbind nu poti. Nu mai vorbim ca se abureste viziera. Avem minim doua randuri de manusi. Nu reusim sa vedem prin viziera aburita sa bagam ghidul pe cateterul central. Cine nu a intrat niciodata intr-o sectie dintr-asta nu are cum sa inteleaga despre ce e vorba.”

Cazurile grave din sudul tarii sunt trimise in capitala, unde exista medici anestezisti

Pe sectiile de Terapie Intensiva, medicii lupta cu pacientii Covid in stare grava si foarte grava, ei nu se ocupa de cazuri medii sau usoare. Aici vin cazurile din sudul tarii, unde nu exista medici anestezisti. Chiar daca aceasta problema a fost semnalata de cativa ani, nimic nu s-a rezolvat pana acum si aceiasi medici sunt solicitati.

Mai mult, fiind spital suport Covid, chiar daca medicii sunt total epuizati, spitalele din tara care nu au anestezisti tot trimit pacientii in sectiile de Terapie Intensiva din capitala. Chiar daca exista sectii in spitale din tara unde au ventilatoare, faptul ca nu exista anestezisti, acestea nu pot fi folosite.

Medicul primar s-a plans si de cum a fost tratat persoanlul medical de catre bolnavii in stari mult mai usoare, care au stat internati intre 30 si 65 de zile, pana au primit testul negativ. „Au fost foarte multi asimptomatici care nu ca erau nemultumiti, dar deveneau deja agresivi, amenintatori. Efectiv au batut asistentele si le-au rupt halatele. Ce sa zic? Intr-adevar, e greu sa stai in spital 30 si de zile sau 60. Cel mai mult a stat 65 de zile un pacient pana s-a negativat. Pe sectia de chirurgie vorbesc.”

Volumul foarte mare de munca si lipsa de personal va duce la imbolnavirea celor care, mai ales in ultimele luni de zile, se lupta sa tina totul sub control intr-un mod cat mai profesionist. „Nu suntem roboti. Suntem oameni si noi. Pana la urma, personalul asta va fi pierdut daca va munci in continuare inca zece luni de pandemie numai acest personal. Acest personal se va imbolnavi. Asta e clar. Nu ai cum sa rezisti la asa ceva. Mai nou, apartinatorii ne spun la telefon ca nu exista virusul in loc sa ne intrebe ce fac pacientii. Avem niste discutii absolut halucinante de doua, trei saptamani incoace.”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...