6.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Mecanisme de aparare a organismului. 9 lucruri care te vor fascina

Mecanisme de aparare a organismului. Sistemul nostru imunitar este format din mai multe organe care formeaza o adevarata echipa pentru a ne proteja organismul de infectiile si invaziile de bacterii, virusi si microbi. De asemenea, sistemul imunitar are capacitatea de a face diferenta intre ceea ce ii apartine si ceea ce ii este strain.

In mod normal, aceste mecanisme de aparare ale organismului cauta indepartarea sau distrugerea corpurilor straine nesanatose sau nefavorabile sanatatii sale, patrunse in organism, cat si distrugerea unor structuri proprii daunatoare, alterate.

Iata, mai jos, 9 dintre cele mai fascinante lucruri pe care organismul le face pentru a ne apara:

1.Mecanism de aparare al organismului – Sughitul

Cand mancam foarte repede si inghitim bucati mari de mancare sau pur si simplu ne supraincarcam, nervul pneumogastric se poate irita. Aceasta reactie este in stransa legatura cu stomacul si diafragma. Rezultatul se manifesta printr-o succesiune de sughituri.

2.Mecanisme de aparare a organismului – Cascatul

Scopul principal al cascatului este sa racoreasca/sa relaxeze creierul dupa ce a fost supraincalzit/obosit. Vezi si: Dieta alcalina este foarte sanatoasa, intareste sistemul imunitar si protejeaza impotriva virusurilor

3.Mecanism de aparare al organismului – Stranutul

Stranutula apare atunci cand caile nazale se umplu cu prea multe substante iritante (alergeni, microbi, praf etc.) si in acest mod, organismul scapa de acesti factori.

4.Mecanisme de aparare a organismului – Incretirea pielii cand stai in apa

Acele riduri care apar pe degete atunci cand stai mai mult in apa joaca un rol foarte important. Acest fenomen este cauzat de faptul ca atunci cand organismul se confrunta cu o cantitate mai mare de umiditate intelege ca mediul poate fi alunecos. Astfel incat pielea de pe maini imediat incepe sa se schimbe pentru a-ti fi mai usor sa te prinzi de suprafetele netede.

5.Mecanisme de aparare a organismului – Pielea de „gaina”

Functia primara a pielii de „gaina” este de a reduce cantitatea de caldura pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ne ajuta apoi sa ne incalzim mai usor in conditii climatice nefavorabile.

6.Mecanisme de aparare a organismului – Lacrimile

In afara de a actiona ca protectie pentru membrana mucoasa a ochiului atunci cand obiectele straine vin in contact cu ea, lacrimile servesc drept instrument de „aparare emotionala”. Oamenii de stiinta cred ca, in situatii de stres, corpul creeaza o noua sursa, puternica de iritare, in scopul de a distrage atentia persoanei respective de la durerea cu care se confrunta in acel moment.

7.Mecanisme de aparare a organismului – Intinderile de dimineata

Dimineata, avem obiceiul de a ne intinde corpul cu gandul de a ne pregati pentru sarcinile fizice care urmeaza. In acelasi timp, aceste intinderi au rolul de a antrena muschii, refac fluxul de sange si ne imbunatatesc starea de spirit.

8.Mecanisme de aparare a organismului – Tresaritul din timpul somnului

Acesta se refera la acel sentiment ciudat cand te pui in pat sa adormi si dupa ceva timp corpul iti este strabatut ca de un soc electric. Toți muschii au spasme atat de puternice incat simti ca vei cadea din pat si te trezesti. Ei bine, acest fenomen este rezultatul faptului ca atunci cand esti pe punctul sa adormi, frecventa respiratiei scade rapid, in timp ce pulsul incetineste doar foarte putin si muschii sunt relaxati. Surprinzator, organismul interpreteaza asta ca pe un semn de moarte, asa ca da un soc organismului pentru a va salva.

9.Mecanism de aparare al organismului – Pierderea memoriei

Pierderea memoriei se intampla de multe ori dupa aparitia experientelor cele mai neplacute. Creierul nostru sterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre, pentru a ne proteja.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole