5 C
București
vineri, decembrie 13, 2024

Lucrari de gradina in luna septembrie

Septembrie este pentru gospodari una dintre cele mai aglomerate luni, deoarece apar multe activitati, dar este si perioada in care te bucuri de toate miresmele imbietoare din gradina.

In cele ce urmeaza, va prezentam o mica lista de activitati specifice acestei perioade:

-In primul rand, stim cu totii ca luna septembrie este, prin excelenta, cea mai buna perioada pentru culesul roadelor: cartofi, morcovi, verdeturi, dovlecei, mere, pere, prune, struguri etc.

-Tot acum, se poate face o noua recolta in gradina de legume. Poti cultiva salata verde, ridichi, spanac, broccoli, sfecla, conopida si dovlecei de toamna, iar in 2 saptamani o sa ai legume proaspete.

-Acum este si momentul propice strangerii semintelor pentru primavara. De exemplu, in cazul tomatelor se aleg fructele mari, coapte bine, apoi se zdrobesc, se pun in vase cu apa, unde se spala bine, dupa care se indeparteaza de pe seminte resturile de pulpa si apoi se pun la uscat.

-Este o perioada buna pentru semanatul gazonului.

-Este sezonul propice pentru plantat pomi/ arbusti fructiferi, vita de vie, arbori/ arbusti ornamentali, tufe/butasi de trandafiri. Aceasta operatiune poate continua si in lunile urmatoare daca pamantul nu ingheata.

-Pe masura ce terenul se elibereaza de vechile culturi, pregatirea acestuia se mai face si prin efectuarea araturii, afanare, nivelare si fertilizare.

-Se pot planta bulbii de primavara (narcise, anemone, zambile, etc).

-Din cauza vremii mai racoroase pe timp de noapte unele plante la ghiveci pot avea de suferit si din acest motiv trebuie sa le aduceti in casa/sera.

-Indeparteaza frunzele cazute. Daca raman prea mult timp pe gazon, acestea vor reduce cantitatea de lumina care ajunge la iarba si se va ingalbeni.

-Se aplica taieri de rodire la pomii fructiferi (cei de la care s-­a recoltat) Taierile de toamna au rolul de a orienta substantele hranitoare catre formatiunile de rod. Sfat! Nu faceti taieri primavara tarziu, dupa ce pomii au pornit in vegetatie, deoarece ii veti lasa fara seva acumulata din timpul iernii, vaduvindu-i de o sursa mare de energie.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole