23.5 C
București
miercuri, aprilie 10, 2024

Lucrari de gradina in luna martie

Calendaristic vorbind, este primavara si chiar daca vremea ne mai joaca feste uneori, trebuie sa stii ca asta este o luna destul de importanta, o luna in care se intampla multe lucruri si daca pierzi startul, vei fi foarte dezamagit de rezultat in vara. Asadar, daca vrei sa ai o gradina plina de culoare pe toata durata verii, acum este timpul sa te apuci de treaba.

Martie este luna cand totul prinde viata, dar si momentul perfect pentru a incepe lucrarile de gradinarit. In aceasta luna, trebuie sa pregatesti solul pentru culturi, sa semeni, sa cureti gradina, sa tai ramurile uscate sau sa plantezi pomi.

Iata cateva sfaturi utile pentru lucrarile de gradina in luna martie:

In zilele frumoase, se curata pomii de frunzele/crengile uscate, se sapa pomii la radacina si se pune ingrasamant natural.

-Gradina cu flori

In gradina de flori, se curata frunzele uscate ale plantelor inainte de inceperea cresterii, se taie la o inaltime de cativa centimetrii deasupra solului. Totodata, acum este momentul potrivit pentru plantarea plantelor din ghivece/jardiniere. Multe dintre florile pe care le vei planta acum te vor bucura intreaga vara.

Acum este ideal pentru a planta butasi de randafiri. Tine-i cateva ore in apa, apoi ingroapa-i complet in pamant. Tot acum, poti tunde trandafirii. O tundere mai severa va duce la ramuri cu flori mai frumoase si o tufa mai compacta.

Liliacul se poate planta si el in luna martie. Cumpara un arbust puiet, pune-l intr-un loc insorit si nu exagera cu apa, deoarece nu suporta baltirea apei. 

Magnoliul se poate planta si el in aceasta luna, dar necesita ceva atentie. Cand il achizitionezi, trebuie sa  te uiti sa aiba radacinile invelite in pamant, pentru a se putea prinde mai bine. 

Poti planta si iasomie. Aceasta nu este deloc pretentioasa la sol si, chiar daca adora soarele, se poate dezvolta la fel de bine si la umbra. In plus, planta nu are nevoie de prea multa apa. In schimb, pentru o dezvoltare armonioasa, necesita o buna toaletare.

Plantele cu bulbi sau tuberculi delicati (ex: gladiola, crinii, daliile, irisii, bujorii si tuberozele) se planteaza si ei in aceasta luna. 

Atentie! Tine cont ca de starea vremii! Daca e ger, nu taia, nu tranplanta si nu planta bulbi. De asemenea, nici pe ploaie nu se fac taieri. 

-Livada

Daca vrei sa ai o livada cu pomi roditori, acum este momentul propice pentru aplicarea unor tratamente fitosanitare. Prevenirea aparitiei bolilor si daunatorilor este mai buna decat tratarea propriu-zisa.

Pomii fructiferi se pot stropi cu solutie sulfo-calcica, impotriva fainarii, iar peste 2 saptamani se mai face o stropire impotriva moniliei, cu o solutie pe baza de cupru.

In aceasta perioada, se pot efectua taierile de fructificare.

La mar si la par, formatiunile tinere de rod nu se taie, iar mladita se scurteza la 2-3 muguri floriferi. Nici lastarii de rod tineri nu se taie. Pe cei cu varsta de 3 ani de rod se taie deasupra a 1-2 pinteni.

In cazul gutuiului, ramurile anuale lungi cu muguri se scurteza la 1/3 din lungime. Maciuliile nu le scurtez, cu exceptia celor slabe pe care le tai deasupra unui mugure vegetativ de la baza.

La prun, cais, cires si visin, ramurile tinere, in varsta de 2-3 ani, nu se taie decat daca depasesc lungimea de aprox. 50 cm. Ramurile de un an, de semischelet, crescute in interiorul coroanei pana la lungimea de aprox. 40 cm, nu se scurteza.

Tot in martie, se pregateste terenul pentru plantarea de noi pomi fructiferi. Se sapa si se adauga ingrasamant natural, iar spre sfarsitul lunii se pot planta pomii. Nu uita ca afara trebuie sa fie temperaturi pozitive.

In cazul in care vrei sa muti arborii si arbustii, acesta este momentul potrivit, cu conditia ca solul sa nu fie inghetat sau inundat.

Taie lastarii de zmeura care au fructificat toamna trecuta de la nivelul solului, pentru a stimula cresterea unor noi lastari. De asemenea, curata arbustii de coacaz si agrise pentru a obtine o recolta bogata. 

Sfat: Pentru ca vremea este schimbatoare, nu uita sa protejezi caisii, piersicii si nectarinii de inflorirea timpurie.

-Gradina de legume 

Acum, dupa ce terenul s-a zvantat putin, putem incepe sa semanam legumele mai rezistente la temperaturi scazute (ridichi, spanac, morcovi, pastarnac, mazare, patrunjel, salata, ceapa etc. – inainte de semanat, semintele mici se pot combina cu putin nisip, pentru a le putea imprastia uniform). Apoi, spre sfarsitul primaverii, dupa ce pamantul s-a incalzit si pericolul inghetului a trecut, se pot semana castraveti, fasole, dovlecii etc. 

Semintele se semana la o adancimea de 1-4 cm. Semintele mai mici se semana mai la suprafata, iar cele mai mari, mai adanc. Apoi, urmeaza o perioada de ingrijire, in care se urmaresc cu atentie semintele semanate si plantele care rasar.

Totodata, nu uita ca inainte de semanat, sa pregatesti pamantul, sa indepartezi plantele uscate, sa sapi si sa adaugi compost. 

Tot acum, se poate face si replicatul rasadurilor in cuburi sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii de camp (tomate, ardei, vinete).

Vezi si: Cultura ridichilor. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Vezi si: Flori care se planteaza in martie. Frumuseti de primavara

Vezi si: Ingrijirea lavandei in luna februarie. Cat de importanta este tunderea

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole