17.3 C
București
miercuri, aprilie 3, 2024

Litiaza renala. Plante medicinale recomandate in prevenirea si tratarea pietrelor la rinichi

Litiaza renala (calculii renali sau pietre la rinichi, in termeni populari) este o afectiune destul de cunoscuta si reprezinta bucati de minerale care sunt localizate la nivelul rinichiului. Acestea pot ramane la nivel renal, blocand traiectul urinii sau pot fi eliminate din organism pe calea tractului urinar.

Atunci cand calculii se deplaseaza din rinichi pe caile urinare, spre vezica, apare colica renala cu dureri foarte mari, in zona rinichilor si in regiunea lombara cu iradieri in abdomen si spre organele genitale. Aceste durerile sunt insotite de urinari frecvente cu cantitati reduse, greturi, varsaturi si transpiratii reci.

In prevenirea si tratarea calculozelor renale sunt eficiente numeroase specii de plante cu rol in marirea diurezei, in dizolvarea pietrelor si a nisipului si cu actiune antispastica si bacteriostatica. Aceste plante completeaza, cu succes, regimul igieno-dietetic si tratamentele medicamentoase.

Iata mai jos care sunt cele mai recomandate plante medicinale in litiaza renala:

Macesele – 2 lingurite de fructe maruntite se pun in 250 ml apa. Se fierb timp de 5 minute dupa care se strecoara. Ajuta la diminuarea calculilor. Se pot consuma 3 cani pe zi. De asemenea, din coaja de radacina de maces se pun 2 linguri la fiert in 250 ml apa pentru timp de 15 minute apoi se strecoara. Se consuma 3 cani din acest tip de ceai timp de 15 zile pentru dizolvarea pietrelor chiar daca acestea sunt foarte mari.

Mere – sunt recomandate merele deoarece ajuta la diminuarea calculilor. Cantitatea care se consuma depinde de toleranta individuala a fiecaruia.

Ulei de masline – se administreaza cate o lingurita, de preferat seara. Acesta va face ca migrarea calculilor sa se faca mult mai usor.

Mesteacan (frunze) – ceaiul de mesteacan este extrem de eficient, ajuta la dizolvarea uratilor, fiind util pentru dizolvarea calculilor si pentru diureza. Cate 1 lingurita de frunze maruntite puse la 250 ml apa clocotita. Se acoperi 10 minute, dupa care se strecoara. Inainte de a fi consumat se va adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se lasa apoi in repaus pentru 4-5 ore. Se consuma 2-3 cani pe zi.

Urzica – ajuta la diminuarea calculilor si la eliminarea lor. Se pun 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.

Varza – este recomandata pentru efectul de diminuare al calculilor, cat si pentru diureza pe care o produce. Se consuma cruda, de 3 ori pe zi, sau sub forma de suc – cate 100-200 ml de 3 ori pe zi.

Ventrilica – are saponine, glicozizi si este indicata pentru diminuarea si evacuarea calculilor renali. Se pun 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.

Visine (codite) – coditele de visine sunt indicate pentru eliminarea calculilor si chiar pentru diminuarea lor. Se vor folosi 2 lingurite de codite de visin maruntite care se vor pune la 250 ml apa. Se fierbe timp de 15 minute, dupa care se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.

Vulturica – aceasta planta este foarte cunoscuta si folosita in cazul pietrelor la rinichi. Se pun 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa. Se fierb timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se consuma 3 ceaiuri pe zi.

Patrunjel – se foloseste 500 g radacina de patrunjel maruntita la 2 litri de apa. Se fierbe pana va scadea la jumatate, se strecoara si se va consuma in cursul unei zile. Are scopul de a mari diureza, de a diminua marimea calculilor si este totodata util in distrugerea multor germani patogeni. De asemenea, se poate consuma de 3 ori pe zi cate 50 ml suc din radacina si frunze in amestec cu 250 ml suc de morcovi. Se face timp de 1 luna si ajuta la diminuarea si eliminarea calculilor.

Pepene verde – se recomanda cat mai mult pepene. De asemenea, se recomanda si semintele de pepene. Acestea se vor usca si apoi se vor macina cu rasnita de cafea. Se administreaza cate 1 lingurita sub limba inainte de mese. Se va tine timp de 10 minute dupa care se va inghiti. Se face acest lucru de 3 ori pe zi. Si consumul frecvent de pulpa de pepene galben contribuie la eliminarea pietrelor mici si a nisipului.

Agris (fructe si frunze) – se consuma fructe la fiecare masa, daca este sezonul lor. Sunt indicate pentru ca sunt foarte diuretice, marind cantitate de urina eliminata si in plus elimina si acidul oxalic care poate fi in exces. Sucul de agrise se va putea consuma cate 100 ml la fiecare masa. Frunzele sunt si ele socotite ca diuretice si se pot folosi pentru acest efect. Se vor pune 1 lingurita de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi vasul si se lasa timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

Brusture (radacina) – 2 lingurite de radacina maruntita se pun la 250 ml apa. Se fierb timp de 15 minute si apoi se strecoara. Se pune in acest ceai sucul de la o lamaie. Se bea caldut, cate o cana de 3 ori pe zi cate o cana, iar seara se va lua o lingurita ulei de masline.

Castravete si Morcov – sub forma de suc sunt indicati in cazul pietrelor la vezica sau renali pentru maruntirea lor. Se poate consuma in orice cantitate suporta organismul.

Capsuni – se pot folosi atat fructele cat si frunzele. Au si efect antibiotic si diuretic. Se consuma intre 200-500 g la o masa, de 3 ori pe zi. Acest lucru va ajuta la maruntirea si eliminarea pietrelor. Se mai poate folosi sub forma de suc in care ar fi foarte bine ca la 200 ml de suc de capsuni sa se puna 20 ml de suc de ridichi care ar ajuta foarte bine la diminuarea pietrellor. Frunzele maruntite se vor pune 1 lingurita la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit pentru 15 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

Ceapa – este un puternic diuretic si antiseptic utilizat pentru aceste efecte. Iata cateva metode:

-ceapa consumata cruda la masa sau pusa in mancare;

-supa de ceapa. Se vor pune 4-5 cepe de marime potrivita la 1 litru de apa. Se vor fierbe timp de 2 ore, dupa care se strecoara. Se va face orice ciorba cu acest lichid. Se consuma zilnic. Este foarte eficient atat la litiaze cat si pentru o cura de slabire.

-20 ml de suc de ceapa adaugat la fiecare 200 ml de suc de morcovi sau de fructe luat de 3 ori pe zi.

-2 cepe se vor taia marunt. Se va pune peste acestea 50 ml de ulei de masline preferabil care se va amesteca cu suc de lamaie 50 ml Se va lua zilnic 2-4 linguri.

-se va pune 100 g de ceapa taiata in 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se va tine 5 zile apoi se strecoara. Se iau inainte de fiecare din cele trei mese principale cate o lingura diluata cu putina apa. Se va lua cu 15 minute inainte de mese.

-se vor pune 4 cepe taiate marunt la 1 litru de vin de struguri si inca 100 g de miere. Se vor lasa timp de 3 zile dupa care se vor strecura. Se bea cate 2 linguri pe zi. Una dimineata si una seara.

Coada calului – este foarte utila nu numai pentru diminuarea calculilor si marirea diurezei ci si pentru faptul ca are in componenta acid salicilic care ajuta la calmarea durerilor.

-praf de planta se va lua de 3 ori pe zi cate o lingurita care se va tine sub limba timp de 10 minute apoi se va inghiti cu putina apa.

-se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa. Se fierbe timp de 15 minute, se strecoara. Se vor consuma 3-4 cani pe zi.

-se va pune o mana de planta la 3 litri de apa. Se va fierbe timp de 15 minute, dupa care se strecoara. Se pune in cada de baie unde se va sta timp de 3o minute la temperatura corpului.

Naut – ajuta la eliminarea calculilor si la faramitarea lor sau la expulzarea formatiunilor minerale din organism. 50g de boabe de naut se fierb intr-un litru de apa. Se strecoara si se consuma cate 5-6 cani pe parcursul unei zile in cure de lunga durata.

Osul iepurelui – contine saponozide si flavonozide ceea ce o face foarte utila in tratamentul calculilor renali, ajutand la diminuarea calculilor renali. Se pun 1 lingurita din radacina maruntita la 250 ml apa. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara si se consuma cate 2-3 cani pe zi.

Ovaz – ajuta la diminuarea calculilor. Se va folosi semintele care se vor marunti si se vor pune 2 lingurite la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoara si se vor consuma 3 cani in decursul zilei.

Papadie – diminueaza calculii si duce la o mai mare diureza. Se folosesc radacinile maruntite – 2 lingurite care se vor pune la 250 ml apa. Se fierb timp de 15 minute, se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi. Radacina de papadie ajuta si ea la diminuarea calculilor si la eliminarea lor.

Piersic – se vor consuma fructe cat de multe pentru ca ajuta la eliminarea calculilor de dimensiuni mai mici sau a nisipului urinar.

Telina – este un excelent drenor hepatic, actionand si asupra epiteliului renal, determinand cresterea urinei eliminate. Se fierb 3 linguri de rizomi maruntiti la 1 litru de apa timp de 20-30 minute. Se strecoara si se bea cate 2 cani pe zi. Se pot folosi si frunzele: 4 linguri de frunze maruntite la 1 litru de apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Ridiche neagra – se rade si se foloseste de 3 ori pe zi la mancare sau se poate amesteca cu miere in parti egale si se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi. Are scopul de a diminua calculii, din intreg organismul. De asemenea, se poate face si urmatoarea reteta: suc de ridiche 200 ml, ceai de lamaie din coaja 100ml, sucul de la o lamaie, miere 20 g, alcool 50 ml de 70 grade. Se amesteca si se consuma zilnic, cate o lingurita, inainte de fiecare masa, pentru eliminarea pietrelor si maruntirea lor.

 

 

Este recomandat sa se faca si bai calde sau bai de sezut pentru ca ajuta la dilatarea canalelor si la o mai usoara eliminare a calculului. Aceste tratamentele externe constau din:

– bai calde, timp de 20-30 minute, cu decoct din 100 g amestec de plante (coada-soricelului, flori de trifoi-rosu si paie de ovaz). Acestea se fierb 10-20 minute in 5 litri apa si se toarna in cada de baie. In timpul baii se bea, prin inghitituri rare, un ceai preparat din amestecuri de plante, utile in calmarea durerilor si in dizolvarea calculilor;

– baie de sezut calda cu coada-calului, la temperatura crescuta progresiv, unde se sta 30 minute in fiecare zi, repetand de 3 ori pe saptamana;

– bai calde la picioare, timp de 8 minute;

– comprese pe zona rinichilor, folosind un decoct din matase de porumb, radacini de pir si brusture, frunze de rostopasca si fructe de maces;

– cataplasma cu frunze de varza strivite si aplicate pe zona rinichilor.

Atentie! Evolutia litiazei renale trebuie sa fie urmarita indeaproape timp de mai multi ani, intrucat, in absenta unui tratament eficient si a unei cure alimentare adecvate, probabilitatea aparitiei unor noi pietre in urmatorii 7-10 ani este de peste 50% la persoanele care au avut aceste suferinte intr-o faza anterioara.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole