4.9 C
București
vineri, martie 8, 2024

Listeria – Tot ce trebuie sa stii despre aceasta bacterie periculoasa

Listeria monocytogenes este o bacterie care se raspandeste frecvent in mediul inconjurator atat la sol, in produsele vegetale, cat si in fecalele animalelor. Acest germen poate poate provoca o afectiune infectioasa denumita listerioza.

Listeria monocytogenes este o bacteria foarte raspandita in natura, in timp ce listerioza, ca boala, este rara. Bacteria este extrem de rezistenta, putand rezista timp de 1-2 ani in stare uscata in sol, in jur de 3 ani la temperatura camerei in laborator si in apa 1 an. Mai mult decat atat, Listeria monocytogenes rezista si se multiplica in conditii de refrigerare (2-8ºC).

Listerioza apare, in special, odata cu transmiterea Listeriei monocytogenes prin intermediul produselor alimentare contaminate cum ar fi: laptele insuficient pasteurizat, branzeturile, carnea insuficient gatita, produsele pescuite, fructele sau legumele care nu sunt spalate corespunzator inainte de a fi consumate. De asemenea, exista si cazuri cand germenul este transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Aceasta bacteria poate invada corpul prin tractul gastro-intestinal si odata patrunsa, poate calatori prin fluxul sangvin, producand toxine care distrug celulele. Ea se dezvolta cel mai bine in sistemul nervos central la persoanele cu sistem imunitar slabit, provocand meningita si/sau encefalita.

Listerioza – Simptome

Unele persoane pot prezenta simptome precum febra (38° C sau mai mult), frisoane, dureri musculare, greata, voma si dureri gastrice, dar in cazul in care bacteria reuseste sa patrunda la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severa.

Atentie! Aceste simptome apar la aproximativ 48 de ore de la ingestia alimentelor incriminate, insa exista si cazuri cand aceasta bacterie poate dura pana la 70 de zile pentru a se face cunoscuta dupa simptome.

Listeria – Iata cum poti lua aceasta bacterie

Oricine se poate infecta cu aceasta bacterie, insa incidenta este mai mare in cazul nou-nascutilor, a persoanelo in varsta, a femeilor insarcinate si a persoanele cu un sistem imunitar scazut. In cazul femeilor insarcinate, aceasta boala poate duce la nasterea prematura sau chiar avort.

Iata care sunt cele mai mari surse de contaminare:

  • Lactatele: laptele nepasteurizat, branzeturile fabricate din lapte nepasteurizat, delicatesele (branza brie, camembert, gorgonzola), ouale;
  • Fructele si legumele crude, neigienizate corespunzator;
  • Carnea incomplet preparata, precum mezelurile crud-uscate, pateuri (chiar si cele vegetale) si carnea la conserva.
  • Bacteria se poate lua de la o persoana deja infectata, daca aceasta a manevrat mancarea pe care o consumi fara a se spala pe maini sau de la animale de ferma (oi si vaci gestante).

Listerioza – Tratament

Listerioza se trateaza doar cu antibiotice administrate intravenos, pentru a ajunge direct in sange. Se recomanda ca pe toata durata tratamentului, pacientii sa fie internati in spital, pentru o monitorizare mai buna. Ant
De regula, tratamentul antibiotic dureaza 2 saptamani, insa persoanele cu sistemul imunitar slabit, pot necesita tratament pe o perioada mai lunga, pentru prevenirea recurentei bolii.

Conform statisticilor, se pare ca 9 oameni au murit, dupa ce au mancat porumb congelat, infestat cu aceasta bacterie ucigasa, iar in luna martie 5 australieni au murit dupa ce au mancat pepene galben contaminat cu listeria.

Listeria – Metode de prevenire

-Toate produsele animale (ouale, carnea si produsele de pasare) trebuie gatite cu atentie. De asemenea, trebuie evitat consumul laptelui nepasteurizat (prin pasteurizare are loc un proces de fierbere a laptelui in care bacteriile sunt distruse);

-Toate fructele si legumele trebuie bine spalate inainte de a fi consumate;

-Evita consumul de pateuri si conserve de carne, lactate nepasteurizate si contactul cu animale de ferma gestante;

-Depoziteaza corespunzator alimentele si nu le consuma daca termenul de valabilitate a expirat;

-Atat mainile, cat si ustensilele de gatit, trebuie spalate cu apa fierbinte si cu sapun dupa contactul cu alimentele, in special cu produsele carne cruda.

Uleiul de manuka, cel mai puternic impotriva bacteriilor, virusilor si fungiilor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole