Pierderea de cunostinta de o durata mai scurta sau mai lunga poate fi o consecinta a unui soc emotional sau fizic. Totodata, alti factorii ce pot contribui la aparitia lesinului sunt: o durere foarte puternica, scaderea brusca a tensiunii arteriale, deshidratarea severa, probleme de circulatie a sangelui, expunere la caldura excesiva, hemoragie severa, efectul unor medicamente, consumul excesiv de alcool, scaderea glicemiei, accidentul vascular cerebral, atacul de cord, stresul prelungit, oboseala accentuata, un mediu sarac in oxigen sau lipsa de vitamine/minerale.
Daca ati lesinat de mai multe ori, in ultima luna, ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra. Lesinul, de obicei, nu este un motiv de ingrijorare, dar poate fi un simptom al unor probleme medicale grave, in unele cazuri.
Iata care sunt principalele semne care anunta lesinul:
Initial, lesinul este simtit ca o pierderea tonusului muscular, ameteala, greata, fata devine palida, iar vederea se poate intuneca si sunetele pot fi percepute distorsionat.
Cum se acorda primul ajutor in caz de lesin
Este important sa se aseze persoana in pozitia decubit lateral (intinsa pe o parte), de preferat pe stanga, iar sub cap fie o perna/o haina, pentru ca in acaesta pozitie sangele este atras de gravitatie in partea inferioara a corpului. Daca persoana este asezata pe orizontala, sangele circula mai bine si ajunge in mod adecvat la nivel cerebral. De asemenea, aceasta pozitie este eficienta atunci cand persoana are si stari de voma, intrucat astfel nu se poate ineca. Apoi, se verifica caile aeriene pentru a elimina posibilitatea unei obturatii, se indeparteaza cureaua, cravata sau obiectele foarte stramte, pentru a avea suficient aer.
Picioarele trebuie ridicate la acelasi nivel cu inima, la un unghi de 45 de grade fata de sol si apoi se urmaresc semnele vitale pana la sosirea ambulantei. Atentie, nu este recomandat ca persoana lesinata sa fie zdruncinata, palmuita si nici sa i se dea lichide atata timp cat timp este inconstienta.
Chiar daca persoana si-a revenit, nu este indicat sa se ridice brusc. Aceasta trebuie sa stea in continuare intinsa inca cel putin 15 minute.
Cum previi lesinul
In momentul in care iti dai seama ca o persoana apropiata urmeaza sa lesine, trebuie sa ii spuneti ca, pentru a incuraja fluxul de sange la cap, este indicat sa ridice picioarele deasupra nivelului inimii sau, ca alternativa, puteti aseza persoana cu capul intre genunchi.
Preventiv, puteti urma si unul din remediile de mai jos:
-Infuzie de izma (30 g varfuri inflorite si frunze). Puneti planta intr-un litru de apa clocotita, lasati sa infuzeze 5 minute. Beti cate o cana de 4 ori pe zi, dupa mese si gustare.
-Gelule de izma. Luati 2 gelule la pranz si seara, in timpul meselor.
-Ulei esential de izma (3 picaturi), ulei esential de rozmarin (3 picaturi) si ulei esential de melisa (3 picaturi). Luati-le dimineata, la pranz si seara cu o lingurita de miere, cu apa sau ceai, pana la vindecare.
-De asemenea, medicii fitoterapeuti mai recomanda si folosirea catorva infuzii care grabesc revenirea dupa un lesin. Cele mai recomandate sunt infuziile de ghimbir, soc sau rozmarin. Dupa ce persoana si-a recapatat constienta, se iau cateva inghitituri din aceste infuzii. In acelasi timp, daca lesinul a fost provocat de un soc emotional, puteti apela la o infuzie de roinita si musetel, cate 4 cani in fiecare zi, cateva zile dupa accident.
Sincopa – Tratamente naturiste care previn starile de lesin
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Lesinul. Cum acorzi primul ajutor si cum previi aparitia acestei stari […]