17.1 C
București
duminică, septembrie 8, 2024

Legume care se planteaza toamna pentru a beneficia de ele primavara

Toamna nu este numai anotimpul recoltei, ci si al altor lucrari de intretinere a gradinii si chiar al unor insamantari si plantari.

Iata cateva legume care se planteaza toamna, pentru a fi culese inainte de venirea iernii sau pentru a le savura proaspete in primavara.

Legume care se planteaza toamna. In septembrie

  • 1-10 septembrie: ceapa verde de iarna, salata care ierneaza, macriș;
  • 10-20 septembrie: spanac, macris;
  • 20-30 septembrie: spanac

Tot din septembrie, poti cultiva ridichii si mazare.

Pentru ridichii ai nevoie de un pamant usor, care se dreneaza usor, bogat in potasiu si sarac in azot. Pentru fertilizare, poti adauga ridichilor cenusa de lemn, dar in cantitati reduse. In aproximativ 35 de zile acestea vor putea fi recoltate. Nu e bine sa le lasi mai mult in pamant pentru ca isi vor pierde fragezimea, se vor iuti si vor capata un aspect de burete.

De asemenea, profita de vremea insorita de la inceputul lunii septembrie pentru a semana spanac. Pana la venirea iernii, cultura de spanac va fi gata. Insa este bine sa stii ca spanacul este rezistent la temperaturi scazute si poate sa treaca bine peste iarna daca in momentul in care vremea se raceste planta are dezvoltata deja o rozeta de 5-6 frunze. Primavara, dupa ce spanacul si-a format minimum 6-8 frunze, poate fi recoltat.

La inceputul toamnei, mazarea poate fi cultivata fara probleme, dar numai sub clopote de sticla sau plastic. Inainte de cultivare, solul trebuie sa fie nivelat si fertilizat cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu. Mazarea nu suporta gunoiul de grajd atunci cand este semanata. Totusi, pe masura ce planta se dezvolta, se pot adauga ingrasaminte de la animale, dar numai in cantitati mici, care pot creste treptat.

Legume care se planteaza toamna. In octombrie

Pentru a avea legume proaspete primavara devreme, este timpul sa cultivati ceapa verde (de stufat), usturoiul verde, salata, spanacul, loboda. Toate acestea rezista bine la temperaturi joase.

Pentru ceapa verde, proaspata, de primavara, lunile octombrie si noiembrie reprezinta cea mai buna perioada. Daca in gradina solul este argilos, recolta va fi una foarte buna. Daca nu, ar fi bine sa aduci o cantitate suficienta de argila si sa o mixezi cu solul existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a incolti, iar argila este cea mai buna in acest sens.

De asemenea, sparanghelul se cultiva in luna perioada octombrie – noiembrie, intr-un sol care se dreneaza foarte usor (leguma nu suporta umiditatea). Astfel, in perioada de primavara, te vei putea bucura de firele de sparanghel.

Legume care se planteaza toamna. In noiembrie

1-10 noiembrie: morcov, patrunjel, ceapa, usturoi, mazare – toate pentru productia timpurie din primavara urmatoare – si plantarea rizomilor de hrean.

Daca locuiesti intr-o zona in care iernile sunt blande, poti cultiva morcovul la inceputul sezonului rece. Semintele se introduc in sol la aproximativ 2 centimetri, astfel incat sa aiba totusi parte de lumina pentru a incolti.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: casepractice.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole