Exista o legatura semnificatica intre expunerea la violenta in mass-media (inclusiv din jocuri) si comportamentele agresive, chiar daca amenintarea din joc nu este reala, creierul putand-o percepe ca fiind reala si activand mecanismele de raspuns.
Copiii petrec foarte mult timp in jocuri video pe telefon, tableta, play station sau calculator. Nu exista statistici clare care sa arate cati dintre acestia merg la psiholog din cauza dependentei de jocurile video, dar specialistii confirma problemele aparute la nivelul psihicului din cauza imaginilor care promoveaza violenta.
Un nou studiu realizat de Departamentul de Psihologie de la Universitatea de Stat din Ohio sustine ca jocurile video violente dezvolta comportamente periculoase care pot implica o tentatie mai mare spre a folosi arme in viata reala.
Cercetatorii au analizat comportamentul a peste 220 de copii cu varste cuprinse intre 8-12 ani. Fiecare copil a fost supus unui test in care trebuia sa joace anumite jocuri al caror nivel de violenta era crescut, trebuiau sa se apere sau jocul era lipsit de violenta. Conform rezultatelor studiului, copiii care au folosit arme in timpul jocului au fost tentati sa puna mana pe un pistol adevarat in viata reala, o parte din acestia chiar apasand tragaciul de mai multe ori in timpul testului. Chiar daca amenintarea din joc nu este reala, creierul o poate percepe ca fiind reala si activeaza mecanismele de raspuns.
Exista o legatura semnificativa intre expunerea la violenta in mass-media (inclusiv din jocuri) si comportamentele agresive, gandurile agresive si emotiile negative precum furia, nevoia de razbunare. Jocurile video scad in schimb emotiile pozitive, cum ar fi empatia si compasiunea.
Sursa: adevarul.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: