Seful sectiei de Boli Infectioase de la Spitalul „Victor Babes” din Timisoara, spital unde s-au vindecat multe persoane de coronavirus, semnaleaza greselile pe care le facem in privinta protectiei de virus cu manusi si masti. Iata care sunt greselile.
Mastile protejeaza maximum 4 ore
Doctorul semnaleaza ca manusile se poarta o perioada scurta de timp, apoi trebuie aruncate. In ceea ce priveste mastile, acestea nu se poarta in masina proprie sau in aer liber. Explicatia medicului a venit dupa ce presedinetele tarii a declarat ca dupa data de 15 mai vom fi obligati sa purtam masti in spatiile publice.
„Manusa contaminata e ca o mana contaminata”, a explicat doctorul Virgil Musta pentru Antena 3, scrie observatornews.ro. De asemenea, a spus ca manusile si mastile nu se poarta cand nu ne aflam in compania nimanui, in masina proprie sau in aer liber. Acestea se pun doar cand mergem in locuri aglomerate sau cand ne intalnim cu cineva.
„Manusile sunt utile pentru o perioada scurta de timp, cand avem de desfasurat o activitate cu riscul de a ne contamina mainile, in cazul in care nu ne putem spala imediat pe maini. Dupa ce am terminat activitatea, aruncam manusile si ne spalam imediat pe maini. In caz contrar, manusa fiind contaminata e ca o mana contaminata. Mai mult, ai tendinta sa crezi ca esti protejat de manusa, duci mana la gura, la nas si te contaminezi. Trebuie sa te dezobisnuiesti sa duci mana spre fata, indiferent daca ai manusa sau fara. Purtam manusi doar atunci cand desfasuram o activitate cu risc de contaminare. La fel si cu masca. Nu o purtam daca suntem singuri in masina, daca suntem acasa, daca mergem in aer liber. Dar daca mergem intr-un loc aglomerat sau ne intalnim cu o alta persoana, e importanta distantarea si purtarea mastii”, a mai adaugat acesta.
Medicul face parte din echipa spitalului care a salvat cele mai multe vieti de coronavirus. El a mai dat o serie de sfaturi pentru a nu ne contamina cu virusul.
Putem sa folosim masti improvizate
In privinta mastilor, daca nu gasim masti de unica folosinta, putem sa apelam la imaginatie si sa ne procuram propriile masti. Luand exemplul pandemiilor din trecut, mastile erau facute din patru straturi de tifon legate in partea de sus cu o bucata de sarma pentru a se mula corect pe nas. Mastile de bumbac pot fi si ele o idee buna.
„Daca nu se gasesc masti, puteti improviza. Puneti in fata gurii si nasului (pe care trebuie sa le acoperiti pentru ca protectia sa fie eficienta) un sal, fular, guler de schi, baticuri etc. Si nu le purtati tot timpul, ci doar cand sunteti intr-o zona in care exista posibilitatea sa trasmiteti sau sa primiti virusul. Cand ajungeti acasa spalati masca improvizata , iar daca puteti, ar fi ideal sa o fierbeti si sa o calcati la temperatura mare (depinde de material). Daca nu aveti aceasta posibilitate, folositi mai multe masti improvizate si lasati masca care este posibil sa fie contaminata la aer sau in saci, cateva zile, timp in care virusii pot muri”, a mai explicat doctorul cu alte ocazii.
Medicul face apel la responsabilitatea oamenilor in aceste zile
In acelasi context, Musta a facut apel la responsabilitatea pe care o are fiecare om. Mai ales persoanele care au venit din strainatate sau persoanele care au fost in preajma celor infectati cu coronavirus, trebuie sa inteleaga cat de important este sa se autoizoleze.
Aceste lucruri sunt importante pentru medici, deoarece daca ajung la spital cu o stare de rau si sanatatea se inrautateste, se pierde timp pretios pentru diagnosticarea corecta. Daca oamenii aleg sa minta, nu pot beneficia din timp de tratamentul pentru boala.
„Fac din nou apel să potejați persoanele cu risc crescut, FIȚI RESPONSABILI ȘI SOLIDARI, respectați măsurile de prevenție și izolare, nu e de joacă, nimeni nu își dorește să ajungem în situația de a-i pierde pe mulți dintre ei!”, a spus Musta pe grupul City Doctors.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: