Inflamatia este de fapt o metoda de aparare a organismului. Cele mai frecvente sunt cauzate de infectiile care produc inflamatii. De cele mai multe ori sunt cuprinse mai multe organe: vulva, vagin, col uterin, trompe, ovare, perineu pelvian. In fazele acute se poate sa fie prezenta si febra ca si o serie de alte simptome neplacute. Astazi vom vorbi despre inflamatia aparatului genital si ce plante medicinale te pot ajuta in aceasta afectiune.
Potrivit unor statistici, 80% din femei se confrunta macar o data in viata cu inflamatii si infectii ale aparatului genital. Cistita este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale aparatului genital la femei, iar un tratament riguros poate preveni extinderea bolii la rinichi.
Netratata, inflamatia aparatului genital poate afecta uterul, tuburile falopiene si ovarele, ajungand in cele din urma in sange. Si mai departe se poate ajunge la boala inflamatorie pelviana, care in urma unor studii riguroase a fost desemnata in anul 1995 ca fiind cauza principala a celor mai multe cazuri de infertilitate la femei.
Sistemul reproductiv feminin contine celule imune care au menirea de a apara organismul de posibilele infectii. Daca te confrunti cu o infectie vaginala recidivanta, problema poate fi cauzata si de un dezechilibru hormonal. De exemplu, o productie mica de progesteron conduce la iritatii, infectii si modifica secretiile cervicale.
Cu cat depistezi infectia in fazele incipiente cu atat mai eficient poate sa fie tratamentul naturist aplicat inainte de controlul ginecologic.
Iata mai jos ce plante medicinale iti sar in ajutor cand vine vorba de inflamatia aparatului genital:
- Afin. Se vor lua 2 lingurite de frunze de afin care se vor fierbe timp de 5 minute, dupa care se va strecura. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi.
- Coada soricelului. Se face ceai din flori. 2 lingurite de flori maruntite la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se vor putea consuma 2-3 cani pe zi chiar in cure de lunga durata. De asemenea, se poate folosi si tinctura din 50 g de planta pusa in 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se tine timp de 15 zile agitand de mai multe ori pe zi. Se strecoara apoi se pune in sticle ermetic inchise. Se va lua cate o lingurita pusa la un pahar de apa de 3 ori pe zi. Este foarte eficienta.
- Tataneasa. 2 lingurite de radacina maruntite se vor pune la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute si se strecoara. Se consuma 3 ceaiuri din acestea pe zi. De asemenea, se poate face si tinctura din 50 g de radacina maruntita care se va pune intr-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se lasa sa stea pentru 15 zile la temperatura camerei agitand des. Se strecoara apoi si se pune in sticlute de capacitate mai mica. Se va lua o lingurita de tinctura pusa la 100 ml apa de 3 ori pe zi, o perioada mai lunga.
- Agris. Se va face un ceai din 2 lingurite de frunze macinate sau maruntite care se vor pune la 250 ml de apa si se vor fierbe timp de 10 minute. Se strecoara dupa care se va putea consuma 2 ceaiuri din acestea pe zi.
- Angelica. Se va pune 2 lingurite de radacina maruntita la 250 ml apa si se va fierbe timp de 5 minute. Se strecoara apoi se va consuma in timpul unei zile 2-3 ceaiuri daca este posibil indulcite cu miere. De asemenea, se poate folosi si tinctura din 50 g de planta sau radacina, care se va pune maruntita la 250 ml alcool alimentar. Se va tine timp de 15 zile agitand des sticla pentru a se putea extrage principiile active din plante. Se va strecura
- Busuioc. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot face spalaturi vaginale sau bai de sezut cu efect antibiotic.
- Mur. 1 lingurita de planta maruntita (frunze si ramurele) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot face spalaturi vaginale sau bai de sezut
- Musetel. 1 lingurita de flori se maruntesc si se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 10 minute. Se strecoara si se pot folosi la spalaturi de 2 ori pe zi.
- Cicoare. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot face spalaturi vaginale sau bai de sezut, iar intern se pot consuma pana la 3 cani pe zi. Se pot folosi si radacinile 1 lingurita de radacina maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara si se poate folosi ca si planta.
- Coacaz rosu. 1 lingurita de frunze maruntite se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot face spalaturi vaginale sau bai de sezut
- Curcubetica. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot face spalaturi vaginale sau bai de sezut, cu efect antibiotic puternic.
- Hrean. Frunzele se vor marunti 3-4 linguri de frunze si se vor pune la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se vor face spalaturi de 2 ori pe zi. De asemenea, se pot folosi si radacinile. Din radacina rasa se vor pune 2-3 linguri de radacina rasa la 250 ml apa. Se fierb apoi timp de 10 minute si se strecoara. Sunt foarte utile pentru ca refac circulatia locala.
- Iarba mare. 2 linguri de planta maruntita se va pune la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se vor face 2 spalaturi pe zi.
- Iarba neagra. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot face spalaturi vaginale sau bai de sezut
- Nalba. 2 linguri planta maruntita se pun in 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se vor face 2 spalaturi vaginale pe zi.
- Porumbar. Ai nevoie de 3 linguri de flori maruntite care se vor pune in 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se fac 2 spalaturi vaginale pe zi.
- Ceai combinat in caz de infectii vaginale: 1 lingurita radacina de brusture si radacina de echinaceea se fierb intr-un litru de apa si se lasa la infuzat timp de 15 minute. Se strecoara si se consuma cate 3-4 cani pe zi.
Iaurtul lupta si el impotriva infectiilor vaginale. Pe langa utilizarea infuziilor din plante medicinale, spalaturile cu iaurt reduc bacteriile nedorite, in special ciupercile. Acesta are efecte calmante, in caz de iritatii si inflamatii. Studiile arata ca un consum ridicat de iaurt – 240 ml/zi timp de 6 luni – reduce semnificativ riscul de aparitie a infectiilor vaginale.
Remediu naturist pentru spalaturi vaginale:
-Ai nevoie de: 3 picaturi ulei esential de lavanda, 3 cesti apa calduta si 2 linguri iaurt. Se combina ingredientele, se amesteca bine si se foloseste compozitia pentru spalaturi vaginale efectuate o data pe zi. Daca infectia persista dupa 5 zile de tratament naturist, consulta de urgenta un ginecolog.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
sursa foto: mdsaude.com
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: