8.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024

In ce afectiuni este indicata papadia

Papadia, cunoscuta si sub denumirea de Taraxacum officinale, este o planta medicinala care este folosita de secole pentru proprietatile sale terapeutice si pentru beneficiile sale asupra sanatatii. Aceasta planta este nativa din Europa, dar se gaseste acum in intreaga lume.

Papadia este o planta perena care creste in mod natural in zonele cu iarba inalta si cu sol bine drenat. Frunzele sale au o forma caracteristica, asemanatoare unei rozete, iar florile sale sunt de culoare galbena stralucitoare. In medicina traditionala, papadia este folosita pentru tratarea multor afectiuni, inclusiv pentru detoxifierea ficatului si pentru imbunatatirea sanatatii pielii.

Papadia – Proprietati terapeutice

Papadia este bogata in substante nutritive importante, cum ar fi vitamina C, vitamina K, acid folic si fier. Aceasta planta contine, de asemenea, antioxidanti si substante antiinflamatorii, care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative si la reducerea inflamatiei din organism.

Printre beneficiile pentru sanatate ale papadiei se numara:

-Imbunatatirea sanatatii digestive: Papadia poate ajuta la stimularea secretiei de bila, ceea ce ajuta la digestia grasimilor si la eliminarea toxinelor din ficat si din tractul digestiv.

-Reducerea inflamatiei: Papadia are proprietati antiinflamatorii, ceea ce o face utila in tratamentul afectiunilor inflamatorii cum ar fi artrita sau astmul.

-Reglarea nivelului de zahar din sange: Papadia poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, ceea ce o face utila in tratamentul diabetului.

-Imbunatatirea sanatatii pielii: Papadia este bogata in antioxidanti si substante antiinflamatorii, care ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea sanatatii pielii.

-Detoxifierea ficatului: Papadia este cunoscuta pentru proprietatile sale de detoxifiere a ficatului, ajutand la eliminarea toxinelor din organism.

Vezi si: Cele mai importante plante medicinale de munte din România

In ce afectiuni se foloseste papadia:

Papadia are o multiple beneficii pentru sanatate, fiind indicata in urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni ale inimii, afectiuni cronice ale aparatului urinar, afectiuni vasculare, afectiunile ficatului, Alzheimer, anemie, anorexie, artrita, astenie, ateromatoza, ateroscleroza, balonari, boli de ficat, boli de gat, calculi biliari, calculi renali, cancer cu diferite localizari, cataracta, celulita, circulatia sangelui, ciroze hepatice, cistita, colecistita, colica biliara, congestia ficatului, constipatie, crize hepatice dureroase, cuperoza (pete rosii pe fata), depurative, dermatoze, dezechilibre glandulare la pubertate, diabet (in cure de lunga durata), digestie lenta sau dificila, dischinezie biliara, dispepsie, dizenterie, dureri musculare, dureri reumatice, eczeme de diferite etiologii, eruptii alergice, enterocolite, exces de colesterol, frumusete, furunculoza, gastrita
hipoacida, guta, hemoroizi, hepatite A,B, C, hepatite cronice, hidropizie, hipertensiune (adjuvant), hipercolesterolemie, icter, imunitate scazuta, inapetenta, ingrasat, insuficienta hepatica, insuficienta renala, intoxicatii, intretinerea tenului, leziuni verucoase, litiaze biliare, litiaze renale, nefrite, negi (extern), obezitate, obezitate pe fond de dereglari glandulare, oligurie, paludism (malarie- adjuvant), pancreatite, papilomatoame cutanate, pecingine, pete pe piele, psoriazis, retentia apei in organism,
reumatism cronic, scrofuloza, stimularea poftei de mancare, stomac, tulburari de metabolism, tulburari digestive, tulburari hepatice, tuse, ulcere cronice de gamba, ulcer gastric, uremie, urticarie, varice, veruci.

Metode de preparare si administrare a papadiei:

-Tulpini proaspete: Frunzele proaspete se pot consuma zilnic circa 50 g pe zi, cate o mana de frunze fragede taiate marunt, inainte de fiecare masa. Acestea pot fi inghitite ca atare sau stropite cu putin suc de lamaie, dar trebuie foarte bine mestecate. Se recomanda o cura de 15 zile sau chiar o luna (persoanele anemice sau cele cu constitutie astenica pot simti o usoara slabiciune datorita faptului ca este un puternic drenor hepatic).

-Decoct: La 250 ml apa se adauga 2 lingurite de planta intreaga maruntita (cu radacina cu tot) si se va face un decoct. Se fierbe apoi timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se poate folosi un timp indelungat cate 2 cani pe zi. De exemplu, in  dischinezii biliare se administreaza cate 2 linguri de decoct la interval de 4 ore.

-Tije de papadie culese proaspat se vor spala bine apoi se vor consuma in fiecare zi cate 5-6 tije florale fara flori dimineata la trezire. Tijele se culeg inaintea infloririi, de preferinta primavara. Se poate face acest lucru 10-30 zile zilnic. Da rezultate remarcabile in: dischinezie biliara, boli hepatice, ulcer, eczeme, constipatie, obezitate, si aproape la toate afectiunile descrise mai sus.

– Din frunze tinere se poate face o salata primavara si se vor consuma asa crude sau se poate prepara o supa impreuna cu urzica fiind in acest caz extrem de utila la multe afectiuni.

-Tinctura: 50 g de radacina (culeasa toamna) se marunteste si se pune intr-un borcan cu capac. Se pune apoi alcool alimentar de 70° si se lasa la macerat 15 zile, la intuneric, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara si se pot administra cate 40-60 picaturi de 3 ori pe zi, diluat cu 100 ml apa, chiar perioade lungi de timp fara efecte secundare.

Vezi si: Tinctura din papadie si hrean, un bun remediu in numeroase afectiuni

Sirop flori de papadie: Se vor culege florile, se spala bine apoi se pun cu putina apa, doar cat sa le acopere si se fierb timp de 3 minute, dupa care se strecoara si se adauga zahar ca la orice sirop. Se fierbe din nou pentru a obtine consistenta de sirop. Se va folosi cate o lingurita care se va pune in 250 ml apa si se poate consuma ca orice alt sirop.

-Nectar: Intr-un borcan de 3 litri se pun straturi alternative de flori de papadie, cu straturi de zahar tos, totul bine tasat, pana ce intreaga masa devine compacta si aerul este eliminat complet. Se strecoara dupa o saptamana, obtinandu-se un lichid brun, putin amarui, placut la gust, asemanator zaharului ars. Din acest nectar se consuma cate o lingurita pe zi, ca atare sau ca adaos la ceai sau alte bauturi nealcoolice.

-Cafea: Radacina uscata de papadie se macina si se face o cafea. Ca sa fie mai gustoasa se va pune si radacina de cicoare si se prajesc putin pana capata o culoare maro.

-Suc proaspat se aplica pe afectiunile pielii in cazul petelor, verucilor, etc. Sucul proaspat de papadie obtinut de la intreaga planta cu ajutorul aparatului centrifug se va amesteca cu urmatoarele sucuri: 2 parti suc de morcov, o parte suc papadie, o parte suc castravete, 2 parti suc de rosii, o parte telina. Este unul dintre sucurile foarte utile in afectiunile de mai sus si in multe altele.

Vezi si: Sucul de papadie. Proprietati si beneficii

-Salata de Papadie. Se spala in mai multe ape 1-2 kg frunze proaspete si se sareaza. Se scurge zeama pe care o lasa, apoi se pun intr-un castron. Peste frunze se adauga 2-3 galbenusuri de ou fierte tari, maruntite, usturoi si marar tocat, ulei, zeama de lamaie, piper si alte condimente dupa gust si se amestec bine.

-Dulceata: Se aduna 400 de flori de papadie si se lasa in apa rece timp de o zi. Dupa ce au fost bine spalate, se amesteca cu o lingura de sare de lamaie (sau doua lamai taiate marunt cu coaja cu tot). Amestecul obtinut se toarna intr-un vas de 0,5litri cu apa clocotita, dupa care totul se fierbe timp de 15 minute. Se strecoara, se adauga 1 kilogram de zahar si se fierbe din nou pana se obtine o dulceata asemanatoare ca densitate si gust cu mierea.

Precautii

Sucul laptos din tijele de papadie poate provoca intoxicatii manifestate prin greata, voma si tulburari de ritm cardiac. Acest fenomen apare mai ales in cazul consumarii tijelor in cantitati exagerate. In curele de papadie cu tije nu se consuma mai mult de 5-6 tije pe zi.

Vezi si: Masca de fata antibacteriana si revita­lizan­ta cu argila si papadie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole