26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Importanta calciului in alimentatia bebelusului

Calciul este unul dintre mineralele indispensabile organsimului incepand de la nastere si pana la batranete. Fara calciu, organismul uman este incapabil sa functioneze in mod corect.

Cantitatea de calciu din organsim precum si doza zilnica necesara difera foarte mult in functie de varsta. Nou-nascutul are aproximativ 30 g de calciu in cea mai mare parte incorporat in oase, iar deficientele de calciu pot duce in randul copiilor la rahitism.

Care este rolul calciului in organsim

  • acest mineral contribuie impreuna cu fosforul la formarea si consolidarea oaselor si dintilor sub actiunea directa a vitaminei D fara de care absorbtia calciului nu se poate realiza;
  • contracta intregul sistem muscular, inclusiv a inima, crescand ritmul cardiac si prin aceasta asigurand oxigenarea optima a tuturor tesuturilor, impreuna cu magneziul un alt mineral deosebit de important;
  • transmite impulsuri nervoase, contribuind astfel la buna functionare a sistemului nervos;
  • creste capacitatea de aparare a organismului;
  • participa activ la unele procese metabolice, favorizand inclusiv absorbtia fierului si a vitaminei B12;
  • scade intensitatea manifestarilor alergice;

Care este necesarul de calciu

Este de preferat ca in primii ani de viata ai bebelusului aportul de calciu sa provina mai mult din alimentatia acestuia si nu din suplimente alimentare.

Foarte multe persoane sunt convinse ca sursele alimentare principale de calciu provin din lactate, dar trebuie stiut ca si anumite legume contin o concentratie mare a acestui mineral. De pilda, un pahar de 250 ml de lapte contine aproximativ 300 mg Ca, pe cand 200 g de varza verde furnizeaza 357 mg Ca.

Spanacul este si el foarte bogat in calciu 100 de gr de spanac congelat contine 291 mg de calciu, la fel ca sardinele la conserva (cu oase), sucul de portocale fortificat sau branza tofu.

In primele 6 luni de viata a unui bebelusi necesarul (250mg /zi) este asigurat de laptele de mama care-i ofera acestuia toti nutrientii de care are nevoie.

Dupa varsta de 6 luni pe langa lapte sunt si alte alimente bogate in calciu care se ofera bebelusului (iaurt, branza de vaci), galbenus de ou, legume verzi, peste, astfel incat in majoritatea cazurilor necesarul este acoperit prin alimentatie si nu sunt necesare suplimentele de calciu.

Doza zilnica recomandata de calciu difera in functie de sex si varsta, astfel

– Bebelusii de 0-6 luni 210 mg (alaptat) si 350 mg (hrana cu biberonul);
– Bebelusii de 7-12 luni 270 mg;
– Copiii intre 1-3 ani 500 mg;
– Copiii intre 4-8 ani 700 mg;
– Copiii intre 9-11 ani 1000 mg;

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Importanta fierului in alimentatia bebelusului

Lista alimentelor interzise bebelusului

Retete indicate bebelusului in primul an de viata

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole