20.6 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Iarba mare, o planta pentru probleme respiratorii si digestive

Iarba mare (Inula helenium) este o planta de dimensiuni mari, cu flori galbene, intalnita adesea in zone de munte si deal. Aceasta a fost iubita de celti si venerata de romani, considerand-o una dintre cele mai vechi „pastile” pe baza de plante din lume.

Inca din cele mai vechi timpuri, iarba mare a fost folosita pentru tratarea bolilor, in special cele respiratorii si digestive. Totusi, cercetarea acestor afirmatii se afla inca in stadii incipiente, majoritatea studiilor fiind efectuate in vivo (studiu de laborator pe animale, plante, celule) sau in vitro (studiu de laborator intr-o cultura celulara).

In scop terapeutic, se foloseste rizomul (radacina) de iarba mare. Radacina uscata poate fi consumata singura, mestecata pentru a elibera compusii sau administrata ca tinctura sau extract lichid (ceai).

Planta contine o cantitate mare de inulina din fibre solubile prebiotice, care sustine tractul intestinal sanatos. Studiile preliminare arata ca aceasta substanta modifica echilibrul microbilor si functia din intestin si poate reduce inflamatia intestinala. Totodata, s-a sugerat ca iarba mare ar putea avea efect carminativ (eliberarea gazelor), antispastic (previne sau amelioreaza spasmele musculare), antiinflamator (previne inflamatia in organism) si antibacterian (de lupta impotriva germenilor).

Pe langa inulina, iaba mare contine si alantolactona fitochimica (o substanta care ofera efecte antiinflamatorii), dar si lactone sesquiterpenice, o substanta chimica naturala de care sunt interesati cercetatorii, deoarece unele studii au aratat ca aceasta a avut efecte antitumorale impotriva anumitor tipuri de celule canceroase. Totusi, este nevoie de cercetari suplimentare, in special studii clinice la oameni.

Iarba mare – Beneficii pentru sanatate

Afectiuni respiratorii

Este un expectorant si antiinflamator capabil sa calmeze tusea, raceala si astmul. Totodata, are si proprietati antimicrobiene, fiind utilizat pentru ameliorarea afectiunilor respiratorii precum bronsita. De exemplu, un studiu pe eprubeta a constatat ca alantolactona izolata din iarba mare a suprimat inflamatia cailor respiratorii rezultata din expunerea la fumul de tigara si a ajutat la deschiderea cailor respiratorii.

Un alt studiu, le-a dat copiilor care au avut o tuse acuta un suprimant al tusei care contine iarba mare, timp de 8 zile. La final, cercetatorii au descoperit ca este sigur si ca a redus severitatea si durata tusei in comparatie cu un placebo.

Totodata, planta mai contine si alantolactona, o substanta care s-a dovedit, in cercetarile timpurii, ca opreste cresterea tuberculozei. Totusi, aceasta cercetare a fost finalizata doar la celule si animale, nu si la oameni.

Afectiuni digestive

Planta a fost folosit inca din Antichitate ca tonic pentru a ajuta digestia, iar calitatile sale antibacteriene o fac un tratament comun pentru diaree si greata.

Vezi si: Cum se foloseste iarba neagra si in ce afectiuni este recomandata

Iata si alte beneficii ale plantei:

-Diverse parti ale plante sunt folosite in mod popular ca antihelmintic, eliminand parazitii intestinali.

-Are un efect usor stimulant si se crede ca este buna pentru pelvis si menstruatie.

-Datorita proprietatilor diuretice, se crede ca este utila in mod special pentru infectiile sistemului urinar.

-Poate avea proprietati antimicrobiene. De exemplu, un studiu pe eprubeta a constatat ca anumiti compusi din extractul de iarba mare au fost activi impotriva bacteriei Staphylococcus. Autorii au sugerat chiar cercetari suplimentare in aplicatiile sale in cadrul bolilor infectioase rezistente la antibiotice.

-Dehidrocostus, o lactona sesquiterpena gasita in planta, scade inflamatia din organism. Au fost efectuate cercetari preliminare asupra modului in care aceasta lactona ajuta in caz inflamatie, iar rezultatele au aratat cum dehidrocostul poate opri inflamatia, aducand beneficii in bolile pulmonare.

-Poate avea proprietati anticancerigene. Dupa cum am spus si mai sus, iaba mare contine si alantolactona fitochimica (o substanta care ofera efecte antiinflamatorii), dar si lactone sesquiterpenice, o substanta chimica naturala cu efecte antitumorale impotriva anumitor tipuri de celule canceroase. De exemplu, studiile pe eprubeta au descoperit ca extractul de iarba mare poate fi toxic pentru anumite celule canceroase si are efecte antitumorale semnificative. Totodata, cercetatorii au observat efecte antitumorale in studiile asupra cancerului cerebral. In plus, un studiu pe eprubeta a constatat ca  izoalantolactona, un compus izolat din planta, a prezentat efecte antitumorale potentiale in cazul cancerului pancreatic.

Efecte secundare

Femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite aceasta planta. Totodata, cei care au o alergie la ambrozie, pot avea o reactie incrucisata adversa.

Planta provoaca somnolenta si, din acest motiv, se recomanda intreruperea ei cu cel putin doua saptamani inainte de operatie. In plus, nu trebuie utiliza daca ai de gand sa conduci.

Vezi si: Iarba de mare. Ce beneficii au algele marine pentru sanatatea noastra

Vezi si: Beneficiile germenilor din plante. Plante mici care ofera o nutritie mare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole