15.7 C
București
joi, martie 28, 2024

Gusa porumbelului sau vindecatoarea bolilor de piele

Gusa porumbelului este o planta ce creste spontan in multe parti ale lumii si are multe beneficii pentru sanatate. Desi este salbatica, aceasta planta poate aduce multiple beneficii. Iata cateva dintre acestea in acest articol.

Gusa porumbelului sau vindecatoarea bolilor de piele

Numele face referire la Zeul Padurii in Grecia Antica, Silenus, care era mereu infatisat ca fiind acoperit de o spuma lucioasa si al carui nume provine de la cuvantul grecesc pentru saliva.

Silene vulgaris este o planta ce creste spontan in mai multe parti ale Europei si Nordului Africii. Apare mai ales in zonele de sud ale europei, inclusiv Portugalia, Spania, Franta si Italia, dar si in Asia, Siberia de Vest, China, India, America de Nord.

Nefiind o planta pretentioasa, aceasta creste in locuri insorite, dar si cu multa umbra, se gaseste atat in mediul alpin la aproape 2000 metri, cat si pe poteci.

Frunzele acestei plante sunt deosebite, fiind folosite in diferite feluri de salate in zonele meditaraneene. Totusi, plantele din genul Silene contin o substanta usor toxica, ce era in trecut folosita pentru a face sapunuri sau sampoane.

Este o planta larg ramificata, de 1 pana la 3 metri inaltime, frunza este dura, usor cauciucata, preferand solurile neutre. Are un potential mare de nutritie, lastarii tineri isi lasa o aroma deosebita si sunt bogati in grasimi Omega-3. Frunzele proaspete, tinere pot fi consumate ca atare, in salate sau chiar feluri de mancare mai elaborate.

Tratamente cu gusa porumbelului

Exista referiri la unele specii de Silene Vulgaris ca fiind excelente in tratamentul muscaturilor de sarpe sau pentru tratarea negilor. Planta este extraordinar de frumoasa, avand flori de culori rosu-inchis si chiar violet. Cand infloreste face niste balonase care seamana cu gusa porumbelului, de aici si denumirea populara.

Planta mai are proprietati vermifuge, alunga viermii, dar este folosita si pentru tratamentul ocular. De asemenea, planta este folosita si in bai cu plante, pentru proprietatile sale emoliente. Acest efect emolient stimuleaza metabolismul.

Mai mult, intreaga planta poate fi folosita pentru diverse boli de piele, precum inflamatii, aplicandu-se toata planta in stare proaspata pe timp de primavara.

Citeste si Crema de zi din luminita noptii. Cum se prepara si ce efecte miraculoase are.

Decoct si suc de gusa porumbelului

Sucul extras din gusa porumbelului se utilizeaza pentru tratamentul oftalmiei.

Decocoturile din aceasta planta in lapte sau apa sunt folosite pentru tratarea in general a intoxicatiilor, constipatiilor, durerilor intestinale. Folosite extern, se pune decoct cu gusa porumbelului pentru afectiuni ca scabie, mancarimi ale pielii si alte afectiuni.

Tot din decoct se poate prepara sapun sau solutie de spalat pielea sau parul. Baile cu acest decoct se fac in special pentru piele uscata si usor inflamata.

Pentru decoct se pune 1 lingura de planta in 250 de ml de apa sau lapte, se lasa pana la punctul de fierbere si se ia de pe foc.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole