6.7 C
București
miercuri, martie 27, 2024

Gura-lupului chinezeasca. Indicatii si efecte terapeutice pentru o viata linistita

Gura-lupului chinezeasca (Scutellaria baicalensis) este o planta medicinala cu multiple calitati terapeutice. In primul rand, aceasta planta amara mai este cunoscuta si ca „buruiana nebunului” pentru ca vindeca hidrofobia, adica turbarea.

Gura-lupului chinezeasca (Scutellaria baicalensis) este considerata o valeriana a medicinii naturale chinezesti. Specialistii fototerapeuti recomanda Gura-lupului, deoarece, spre deosebire de alte medicamente calmante, aceasta nu lasa in urma o stare de excitabilitate si de iritabilitate.

In scop terapeutic, de la planta se utilizeaza radacina si rizomii, abia in ultimele doua saptamani din luna august, cand acestea contin mai multe substante active.

Planta, are in compozitia ei flavonoide scutellarin, baicalin, wogonin (in radacina), uleiuri esentiale si taninuri.

Gura-lupului chinezeasca – Indicatii si efecte terapeutice

-Gura-lupului este considerat un bun intaritor pentru sistemul nervos. Specialistii il considera „un tonic nervin si un antispasmodic”, care se poate folosi cu bune rezultate in cazuri de miscari sacadate incontrolabile (ex: Boala Huntingtons), convulsii, febra intermitenta sau nevralgii.

Gura-lupului este un remediu excelent pentru sistemul nervos, intarindu-l intr-o asemenea maniera, incat isi arata efectul in mai putin de 30 de minute. Totodata, cercetarile au scos la iveala si eficienta plantei asupra persoanelor afectate de excitabilitate nervoasa, agitatie sau insomnie, precum si in alte probleme de sanatate determinate de activitate fizica ori psihica in exces.

-Gura-lupului reprezinta un bun remediu in caz de epilepsie si in atacurile de apoplexie.

De asemenea, planta este eficienta si in cazurile de depresie, extenuare psihica, somn agitat. Se recomanda infuzia si tinctura de gura-lupului.

  • Pentru a prepara infuzia, ai nevoie de 1-2 lingurite planta uscata si maruntita, care se adauga la o cana cu apa clocotita. Se lasa 10-15 minute la infuzat, apoi se strecoara. Se bea de 2-3 ori pe zi sau in caz de nevoie;
  • Pentru tinctura, se recomanda administrarea pana la 4 ml pe zi sau 20-30 de picaturi, de doua pana la sase ori pe zi ori atunci cand este necesar.
-Gura-lupului este recomandata cu succes in afectiunile sindromului premenstrual.

David Hoffman, un cunoscut herbalis britanic, a declarat ca planta are proprietati excelente. In urma unui studiu efectuat pe femei in perioada menstruatiei, acesta a observat ca cele care foloseau planta nu mai aveau stari de iritabilitate sau crampe.

-Gura-lupului  diminueaza tremurul in boala Parkinson. Tot David Hoffman a observat ca pacientii cu maladia Parkinson carora li se da in mod regulat tinctura de Gura lupului prezinta o reducere moderata a tremurului si o imbunatatire a calitatii vietii. De asemenea, efectele plantei sunt atat de puternice, incat actioneaza cu succes si in cazuri ca starile nervoase determinate de consumul de alcool, droguri sau isterie. In aceste cazuri, se recomanda administrarea de tinctura de gura-lupului la fiecare 2-3 ore, crescand doza pana cand se observa primele rezultate. 

-Infuzia de gura lupului in combinatie cu sunatoarea, se poate administra si in cazul insomniei. Specialistii in domeniu recomanda a nu fi asociata cu alte tranchilizante farmaceutice.   

-Aceasta planta are si un minunat efect anti-carcinogen și este considerat un remediu pe bază de plante pentru cancer (cancerului pulmonar, a ulcerului gastric, a tumorilor cerebrale, a cancerului de sân, a leucemiei, a cancerului vezicii biliare și a cancerului osos). Aceasta poate atenua efectele negative asupra intestinului cu chimioterapie. Totodata, cercetarile stiintifice i-au confirmat si efectul de vindecare pentru hepatita.

Gura lupului – Alte aplicatii terapeutice ale plantei

Gura lulului este recomandata cu succes si in caz de: afectiuni respiratorii, febra, sangerari din gura si nas, varsaturi cu sange, tuse cu mucus, dureri de cap, coma, conjunctivita, greata si varsaturi, dureri in piept, balonare, diaree, dizenterie, icter, calmeaza fatul (in cazul unui risc avort), indeparteaza caldura din plamani, calmeaza ficatul precum si in diferite afectiuni de piele.

Gura lupului – Precautii si contraindicatii

Aceasta planta are efecte secundare relativ scazute, fiind bine tolerata de organism. Ca masura de precautie, femeile gravide, mamele care alapteaza si cei cu probleme cardiace ar trebui sa evite aceasta planta. 

Consumata in exces, aceasta poate deveni toxica determinand ameteala, confuzie, convulsii, somn agitat, dureri de cap, emisii seminale, impotenta, fasciculati musculare, poate avea efect avortiv.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole