14.8 C
București
marți, martie 26, 2024

Gulan, planta magica a nemuririi sau noul ginseng

Gynostemma pentaphyllum sau Jiaogulan este o planta medicinala foarte cunoscuta in Sudul Chinei, unde este considerata o planta aproape magica. I se mai spune si ginsengul cu 5 frunze, chiar daca nu seamana deloc cu acesta. Insa, valorile si efectele medicinale ale plantei gulan sunt de patru ori mai eficiente ca ale ginsengului. Iata beneficiile „plantei nemuririi”, dupa cum o numesc chinezii.

Planta ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cardiovasculare

Frunzele plantei sunt folosite ca indulcitori. Ceaiul preparat din frunze nu contine cofeina si are un gust usor amarui. Planta poate ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cardiovasculare, dar ajuta si impotriva cancerului.

Chinezii numesc jiaogulan „planta nemuririi” si sustin ca are proprietati de intinerire. Multi spun ca poate ajuta organismul sa reziste la stres, sa stimuleze sanatatea cardiovasculara. Homeopatii si naturalistii o clasifica drept adaptogen, deoarece se crede ca ajuta organismul fara a provoca daune sau dezechilibre.

Medicina chineza a descris-o pentru prima data in timpul dinastiei Ming ca un tratament popular pentru afectiuni precum ulcerul peptic. Ceaiul de jiaogulan se crede ca este benefic si pentru ameliorarea tusei, racelii si altor probleme respiratorii, cum ar fi bronsita cronica. Gulanul nu a fost utilizat pe scara larga in sistemul de medicina traditionala chineza. Oricum, unii oameni credeau ca ceaiurile facute din jiaogulan din provincia Guizhou te pot ajuta sa traiesti mai mult.

Ceaiul se gaseste sub forma de bilute

Cea mai comuna forma de utilizare a gulanului este ceaiul iar pentru aceasta se folosesc frunzele.  Frunzele sunt adesea oferite in bile sau mingiute. O astfel de minge din planta este suficienta pentru 500 ml de ceai, adica doua cesti.

Actiunile ceaiului sunt diverse: deficit imunitar, afectiuni de varsta, ateroscleroza, astm, cearcane intunecate, hipertensiune arteriala, bronsita, diabet zaharat, nivel ridicat de colesterol, tulburari de memorie, hepatita, insuficienta cardiaca, ficat slabit, inflamatie gastro-intestinala, oboseala, nervozitate, convalescenta, insomnie, slabiciune, slabiciune metabolica, stres, pierderea memoriei.

Jiaogulan se gaseste si sub forma de capsule si frunzele proaspete sunt consumate de catre chinezi in salate. Efectul frunzelor este similar cu efectul de ginseng iar acest lucru nu este surprinzator deoarece glicozidele din planta jiaogulan sunt similare cu glicozidele din ginseng. Diferenta este ca gulanul contine pana la 4 ori mai multa glicozida decat ginsengul si este semnificativ mai ieftin. In plus, jiaogulan contine numeroase saponine, care au un efect suplimentar si energizant.

Cel mai important efect al jiaogulanului este efectul de reglementare, de echilibrare. Planta este cunoscuta pentru puterea sa de a intari energia, dar acolo unde este prea multa energie o slabeste. Aceasta poate scadea tensiunea arteriala mare si poate creste nivelul scszut, relaxeaza si stimuleaza, in functie de nevoile fiecaruia.

Deoarece nu exista suficiente dovezi care sa ateste beneficiile plantei impotriva cancerului, ea poate fi totusi utilizata concomitent cu chimioterapia sau radioterapia pentru a face fata mai bine tratamentelor stresante.

Jiaogulan poate preveni atacul de cord si atacul cerebral vascular

Se crede ca jiaogulan poate preveni atacul de cord si atacul cerebral vascular, imbunatatind circulatia sanguina. Mai mult, ajuta la regenerarea vaselor de sange bolnave, imbunatateste performanta creierului,  scade nivelurile lipidelor din sange, atat trigliceride, cat si colesterol LDL daunator. Ceaiul de jiaogulan poate fi stimulant sau calmant pentru sistemul nervos si se foloseste la fel de bine si in cazuri de insomnie, dar si in cazuri de oboseala cronica.

Potrivit unui studiu publicat in revista Terapii Alternative in Sanatate si Medicina, acesta poate ajuta in tratamentul bolilor hepatice grase nonalcoolice. Jiaogulan contine o multime de saponine, cum s-a precizat si mai sus. Acesti compusi se pot lega cu acizii biliari si contribuie la reducerea colesterolului.

De asemenea, acestea pot ajuta la scaderea riscului de cancer de colon, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Mondial de Gastroenterologie. Cercetătorii testează abilitățile de combatere a cancerului jiaogulan.

Un studiu publicat in Jurnalul International de Stiinte Moleculare a descoperit ca ar putea ajuta la blocarea unora dintre modificarile celulare necesare cresterii tumorilor. Jiaogulan poate ajuta la cresterea andurantei, potrivit unui studiu publicat in Journal of Animal and Veterinary Advances. Cand sobolanii au fost hraniti cu polizaharide brute, care se gasesc in jiaogulan, au inotat mai mult in timpul unui test de inot, dupa 30 de zile.

Vezi si:

Eucaliptul, arborele vesnic verde cu beneficii uimitoare pentru afectiunile respiratorii

Limba cerbului, „doctorul” padurii. Ce actiuni terapeutice are navalnicul, planta vesnic verde

Sursa poza: delicious.bio

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole