Guayusa, ceaiul energizant care poate inlocui cu succes cafeaua de dimineata

Cu totii ne dorim sa avem mereu energie, sa nu simtim deloc epuizarea, insa ritmul accelerat din ziua de azi ne tot impiedica. Astfel, pentru a lupta cu oboseala si a beneficia de un maxim de energie, noi va propunem sa includeti in dieta voastra si Guayusa, ceaiul energizant si sanatos, care ne accelereaza metabolismul si ne mentine constant nivelul de energie. 

Ca si in cazul ceaiului yerba mate, guayusa este facuta din frunzele unui copac indigen numit Ilex guatusa, din America de Sud, iar yerba mate vine de la planta Ilex paraguariensis, din Argentina.

Pentru prepararea ceaiului, frunzele sunt culese, puse la uscat si fierte. Astfel, rezulta un ceai cu un gust usor dulceag, de pamant, care contine o concentratie semnificativa de cofeina, dar este si o sursa bogata de antioxidanti si alti compusi benefici (vitamine, aminoacizi, teobromina etc.).

S-a observat ca nivelul de cofeina dintr-o ceasca cu ceai de guayusa este similar cu cel dintr-o ceasca de cafea. Totusi, se pare ca infuzia de guayusa ofera vitalitate fara a produce o stare de agitatie sau nervozitate, asa cum o face consumul de cafea.

Iata care sunt cele mai importante beneficii ale ceaiului Guayusa:

  • Este un adevarat potentator de energie;
  • Imbunatateste dispozitia si nivelul de concentrare. Totul se datoreaza cofeinei, care este cunoscuta ca un bun stimulant;
  • Datorita concentratiei mare de antioxidanti, ceaiul Guayusa reduce stresul oxidativ. Astfel, scade riscul aparitiei anumitor boli cronice;
  • Ceaiul Guayusa poate reduce nivelul glicemiei, suprimand apetitul si reducand in acelasi timp si greutatea corporala;
  • Are proprietati antiinflamatorii, ajutand la calmarea stomacului si la o digestie buna;
  • Saponinele si compusii polifenolici gasiti in aceasta planta au rolul de a proteja impotriva bolilor cronice, intarind si sistemul imunitar;
  • Datorita continutului de teobromina, ceaiul Guayusa protejeaza integritatea vaselor de sange si a arterelor, protejand astfel sanatatea cardiovasculara.

Vezi si: Reteta celui mai gustos suc natural energizant

Atentie! Chiar daca multi oameni au observat pe pielea lor aceste beneficii, in prezent nu exista studii suficiente care sa le ateste. De asemenea, trebuie sa avem grija si la consumul ei. Consumat in exces, acest ceai poate produce simptome precum anxietate, insomnie, neliniste, dureri de cap, palpitatii. In plus, Institutul National de Sanatate avertizeaza ca anumite medicamente si suplimente pot interactiona cu substante bogate in cafeina, cum ar fi guayusa.

Cum se prepara ceaiul de Guayusa:

Intr-o cana cu apa fiarta se adauga 2 g frunze de Guayusa. Se lasa la infuzat 5-7 minute, apoi se strecoara.

Ceaiul rezultat poate fi servit atat cald, cat si rece, cu gheata.

Sfat! Pentru ca are un continut mare de cofeina, este recomandat sa nu se consume inainte de culcare.

Vezi si: Cele 3 energizante ale toamnei: nucile, alunele si migdalele

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...