Ginkgo biloba (Ginkgo) este un arbore medicinal, originar din China, cu ramuri scurte, frunze in forma de evantai, fructe necomestibile, produce un miros puternic si poate ajunge la o inaltime de 40 de metri. Acesta este unul dintre cele mai vechi specii de copaci, fiind capabil sa supravietuiasca pana la 1000 de ani.
Peter Brown, un cunoscut biolog declara ca acest copac ar putea trai aproape etern, deoarece ii dau in fiecare an lemn nou, radacini noi, frunze noi, noi organe sexuale.
In scop terapeutic, se folosesc frunzele si semintele, recoltate in luna octombrie. Acestea au in compozitia lor flavonoide (care includ Kämpferol si Quercetin), alcooli, pinit, zaharuri, acid acetic, acid caproic, acid ginkgolic, ginkgolid, acid shikmic, sitosterol, ceara, amidon, rasina, ulei esential, ulei gras, vitamine din complexul B si C, dar si minerale precum magneziu, fier si calciu.
Ginkgo biloba – Ce beneficii au frunzele
Extractul din frunzele de Ginkgo Biloba are puternice proprietati antioxidante, datorita flavanoidelor si terpenoidelor. Frunzele de Ginkgo biloba ajuta la circularea mai buna a sistemului vascular, iar efectul sau fortificator asupra memoriei este foarte popular.
Principalele aplicatii sunt:
- tulburari de memorie
- tulburari circulatorii
- ateroscleroza
Pe langa cele trei aplicatii mentionate, frunzele de ginkgo boloba sun indicate si in: astm, bronsita, claudicatio intermitenta, diabet zaharat, decubit, dementa, ulceratii de piele datorate lipsei fluxului sanguin, dificultati de concentrare, dureri de cap, probleme de stomac, ulceratii deschise, zgomote in urechi, rani care se vindeca greu, ameteli, vedere incetosata, tinitus, ulcerul piciorului, ulceratii pe partea inferioara a piciorului, memorie slaba, rani, escare, viermi.
-In primul rand, Ginkgo are rolul de a stimula circulatia, in special la creier, dar si la alte tesuturi ale corpului, astfel, memoria si capacitatea de invatare sunt imbunatatite.
-Ginkgo poate ajuta la incetinirea deteriorarii psihice, la Alzheimer. In acest scop, planta trebuie folosita o perioada mai lunga de timp. Totusi, chiar daca unele studii sustin eficienta acestuia, exista si cercetari cu rezultat mixt sau neconcludent. De exemplu, in 2008, au fost publicate rezultatele studiului Ginkgo Evaluation of Memory (GEM) efectuat pe 3069 de persoane cu varsta peste 75 de ani, urmarite pentru o perioada de maxim 7 ani. Studiul a urmarit sa afle daca planta ar reduce aparitia tuturor tipurilor de dementa, inclusiv a bolii Alzheimer. Din pacate, a reiesit ca ginkgo-ul nu a redus tensiunea arteriala si nici nu a existat vreo dovada ca acesta scade riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Cu toate acestea, poate reduce riscul aparitiei bolilor arterelor periferice cauzata de circulatia sanguina deficitara. De asemenea, un studiu din 2014 a aratat ca administrarea de suplimente cu Ginkgo biloba poate aduce beneficii persoanelor care au deja diagnosticata boala Alzheimer si care urmeaza tratamentul uzual pentru tratarea acestei afectiuni.
Ginkgo este si un foarte bun antioxidant si ajuta impotriva tuturor celorlalte tipuri de tulburari circulatorii, fie ca este vorba de inima, picioare sau piele. Datorita efectului de stimulare a circulatiei, ginkgo este un mod minunat de a incetini imbatranirea, atat mental cat si fizic.
Are efect antiastmatic. Un studiu clinic realizat pe 75 de pacienti de-a lungul a 4 saptamani a demonstrat ca cei care sufereau de astm bronsic au observat ameliorari la nivelul aparatului respirator in urma tratamentului cu extract de Ginkgo Biloba.
Ajuta la vindecarea unor afectiuni ale pielii. Dermatologul american Philip D. Shenefelt, arata ca Ginkgo Biloba poate fi de ajutor in tratarea unor afectiuni ale pielii, precum psoriazis sau vitiligo.
Creste libidoul si imbunatateste functia sexuala. Vezi: Ce efecte benefice pentru barbati are Ginkgo Biloba si cum se consuma
Datorita antioxidantilor pe care ii contine, Ginkgo Biloba are rolul de a regla metabolismul, contracarand efectele radicalilor liberi ce determina stresul oxidativ.
Cum se prepara ceaiul din frunze de ginkgo biloba:
Ceaiul se prepara din 2 lingurite frunze la o ceasca de apa fiarta. Se lasa la infuzat 10 minute, se filtreaza si se beau incet 1-3 cesti pe zi.
In afara de ceai, Ginkgo Biloba se poate utiliza si sub forma de tinctura, unguent, suplimente nutritive sau in unele medicamente, iar produsele care il contin se gasesc, de regula, in farmacii si magazine naturiste. Totusi, indiferent ce alegeti, este necesar un consult medical inainte de administrare.
Atentie!
Suplimentele cu ginkgo biloba pot creste riscul de sangerare. Prin urmare, cei care folosesc anticoagulante sau plante ce influenteaza proprietatile sangelui, trebuie sa discute cu medicul pentru a stabili daca exista riscuri. De asemenea, este recomandata intreruperea administrarii de ginkgo biloba cu cel putin 2 saptamani inainte de o procedura chirurgicala.
Administrarea suplimentelor de ginkgo biloba impreuna cu antiinflamatoare (ex: ibuprofen), necesita precautie, la fel ca si administrarea in cazul persoanelor cu diabet sau sau care sufera des crize de hipoglicemie.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: