18.5 C
București
vineri, aprilie 12, 2024

Ghizdei. Ce trebuie sa stii despre buruiana care infrumuseteaza orice pajiste

Ghizdeiul (Lotus corniculatus) este o planta perena, taratoare si invaziva, ce creste de obicei in pasuni, pajisti, marginea drumurilor, gazon, tufaturi etc. La noi in tara, planta se foloseste cu precadere in tratamentul bolilor sufletului, datorita efectului calmant asupra sistemului nervos central. In plus, reduce excitabilitatea psihica si elimina spasmele.

Florile sale, care tin toata vara, sunt de un galben intens pana la portocaliu si cu dungi rosii.

In scop terapeutic, se foloseste intreaga planta, care contine flavonoide, acid oleic, camferitrina, glicozide cianogenice (cianura de hidrogen), taninuri si hidrochinona.

Se culege in luna iulie si se pune la uscat, in strat foarte subtire. Florile uscate se dau prin rasnita electrica, iar pulberea obtinuta se poate administreaza cate 1 gram, de patru ori pe zi, de fiecare data la aceleasi ore, fiind eficienta in tratarea anxietatii si a depresiei anxioase, a insomniei, a atacurilor de panica. Sub forma de infuzie combinata (10 grame la 1 litru) se ia in cazul tromboflebitei si a trombozelor, deoarece are efecte anticoagulante.

Pe langa scopul terapeutic, ghizdeiul este si o planta de ingrasamint utila, fixand azotul atmosferic. De asemenea, poate preveni eroziunea solului si poate oferi un habitat bun pentru fauna.

!!! Folosita in cantitati mici, cianura de hidrogen este benefica la stimularea respiratiei, imbunatatirea digestiei si in tratamentul cancerului. Insa, folosita in exces, aceasta poate provoca insuficienta respiratorie si chiar moarte. In stare uscata, planta este complet inofensiva.

Florile au proprietati antispastice, cardiotonice si sedative. Radacina este carminativa, febrifuga, reparatoare si tonica.

Ghizdei – Indicatii terapeutice

Planta (ceaiul) este indicata in tratamentul problemelor precum:

  • palpitatii ale inimii
  • nervozitate persistenta si cronica
  • depresie
  • tulburari de somn, insomnie
  • extern, planta este folosita sub forma de compresa antiinflamatoare locala in toate cazurile de inflamatie a pielii

Ghizdei – Efecte terapeutice

-Ajuta la promovarea respiratiei

-Imbunatateste digestia

-Este utila in tratarea cancerului

-Semintele elimina gazele si reduc febra

Atentionari!!!

Utilizarea plantei nu este recomandata fara a solicita sfatul medicului sau farmacistului. Substantele pe care le contin pot interactiona cu unele medicamente. 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole