19.3 C
București
duminică, aprilie 7, 2024

Galbioara, denumita planta Mielniului in Evul Mediu. Iata ce beneficii are

Lysimachia nummularia, cunoscuta si sub denumirea de Galbioara sau Drete, este adesea folosita ca planta agatatoare, desi proprietatile sale medicinale sunt folosite de secole. Utilizarile medicale obisnuite ale Lysimachia nummularia includ vindecarea tusei, tratarea ranilor, minimizarea aparitiei cicatricilor, vindecarea diareei, calmarea eczemelor si uciderea bacteriilor.

O planta agatatoare superba are puteri de vindecare

Este originara din Europa si face parte din familia Primulaceea. In tara noastra este intalnita frecvent ca flora spontana in poieni, tufisuri, paduri, zavoaie, depresiuni umede, lunci, atat in zonele de campie cat si in zonele de deal.  Este o planta taratore, ce se inmulteste rapid.

Unele dintre beneficii includ ajutorarea la vindecarea sangerarilor interne, a bolilor coronariene si a accidentului vascular cerebral. De asemenea, poate ajuta la vindecarea tuberculozei si a leucoreei.

Utilizarile principale ale Lysimachia nummularia provin din proprietatile sale diuretice, astringente si antiscorbutice. Este folosita adesea de multi medici homeopati pentru a trata probleme minore de sanatate, cum ar fi zgarieturi, blistere si chiar vanatai.

Este una dintre plantele inconfundabile, necunoscute si de asemenea, uitate de stiinta.  In Evul Mediu avea un loc in aproape toate gradinile iar datorita numeroaselor sale proprietati de vindecare, a fost numita si planta Mileniului.

Utilizari traditionale ale galbioarei

Aplicatii: inflamatie oculara, infectii ale vezicii urinare, diarie, eczeme, ulceratii, dureri in gat, dermatita, probleme cutanate, tuse, gastrita, cosuri, reumatism, rani, gingivita.

Poate fi, de asemenea, utilizata pentru a combate infectiile tractului urinar (UTI), precum si cosurile, si a fost dovedit ca un tratament comun pentru scorbut. Datorita proprietatilor antiscorbutice, multi medici cred, de asemenea, ca este benefic in tratarea hemoragiilor si a ulceratiilor stomacale.

In Evul Mediu planta a fost un medicament bine cunoscut impotriva tusei si, de asemenea, un agent important de vindecare a ranilor.  Ajuta la multe probleme ale pielii, fie eczeme, cosuri, rani, blistere, vanatai, cicatrizari severe sau ulceratii iar pentru aceasta, planta proaspata este zdrobita si plasata pe zona afectata, alternativ, se poate aplica si o compresa inmuiata in ceai.

Atunci cand au fost administrate oral in perioadele in care scorbutul si tusea convulsiva au fost proeminente, mai multi medici au recomandat macerarea frunzelor plantei in miere sau vin. Se considera ca aceasta combinatie este deosebit de eficienta in tratarea tusei convulsive, care este principala utilizare originala a plantei. Multi cred, de asemenea, ca aceasta combinatie a vindecat ulcerele si alte afectiuni ale stomacului.

Un proces de fierbere a fost adesea folosit pentru a trata durerile de gat si ca o picatura medicinala a ochilor, care este inca in prezent practicat de mai multe persoane ca remediu la domiciliu. De obicei, frunzele uscate ale plantei Lysimachia nummularia sunt fierte intr-o cantitate mica de apa sarata si pastrate intr-un recipient etans pentru a putea fi folosite ori de cate ori este necesar.

Se poate spune ca acest remediu vindeca durerile de gat severe, care sunt rezultatul unei infectii bacteriene, datorita proprietatilor sale anti-bacteriene usoare. Se crede ca este suficient de eficienta pentru a reda vederea ochilor cu probleme.

Galbioarele s-au dovedit a fi eficiente si in diferite afectiuni ale pielii, inclusiv cosuri

De obicei, galbioarele sunt uscate si apoi fierte pentru a fi folosite sub forma de crema sau gel. Acest lucru s-a dovedit a fi deosebit de eficient in reducerea aspectului de cicatrici, calmarea eczemelor, vindecarea ranilor minore si chiar ca remediu pentru cosuri, datorita proprietatilor sale astringente. Este adesea folosit ca o forma de calmare temporara a durerii si pentru a incetini sangerarea in ranile proaspete.

Pe vremea lui Hildegard von Bingen, planta a fost utilizata in principal impotriva tusei si ulceratiilor.  In Europa de Est, este inca o planta medicala respectata, utilizata la diaree, reumatism si la tuberculoza.

Ceaiul – in medicina populara ceaiul este utilizat pentru catargia gastro-intestinala si diaree puternica, tuse, tuse convulsiva, durere in gat, infectii ale tractului urinar si ulcer gastric. Pentru ceai se foloseste planta inflorita si radacina: 1 lingura planta proaspata sau uscata la 250 ml apa fiarta, se lasa 5-10 minute.

Vezi si: Kava, o planta cu proprietati sedative, anestezice, euforice. Afla beneficiile acestei plante medicinale

Sursa poza: commons.wikipedia.org

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole