12.9 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Fumatul, 20 de efecte dezastruoase ale unui obicei nesanatos

Domnul dr. Pavel Chirila intr-unul din interviurile sale dezvaluie faptul ca statisticile arata faptul ca 27% din populatia adulta a Romaniei este fumatoare, ceea ce face ca tara noastra sa aiba cea mai mare frecventa a cancerului de plamani dintre tarile europene. In plus, 85% dintre cazurile de cancer la plamani apar la fumatori, aceasta fiind dovada stiintifica a faptului ca fumatul creste incidenta cazurilor de cancer.

20 de efecte negative ale fumatului asupra organismului

1 – Fumul de tigara actioneaza asupra organismului prin cele 3 substante de baza ale sale (nicotina, monoxidul de carbon si 3,4-benzpirenul), dar sa nu uitam ca s-au descoperit pana-n prezent peste 4000 de substante, momentan cunoscute si certificate, toate cu efect nociv asupra sanatatii.

Daca pe de-o parte nicotina se erijeaza in fals mediator, ea este in acelasi timp si un important declansator al secretiei moleculelor de stres (Adrenalina, Noradrenalina, Cortizol), care vor asigura intrarea intr-un cerc vicios al fumatorului ; acesta fumeaza ca sa se calmeze, prin alt mecanism se descarca molecule de stres, ca apoi sa ajunga sa fumeze suplimentar. Este interesant acest mecanism de „caracatita”, nu ? Iata cum dependenta este ca si asigurata.

2 – Provoaca ingustarea canalelor aeriene din plamani (bronho-spasm) si paralizia ciliara consecutiva, pentru un rastimp de macar 2 ore dupa o tigara. Altfel spus, cea mai mare parte din funinginea inspirata va fi retinuta in plamani, iar mecanismul fiziologic al cililor vibratili, care tenteaza „maturarea” si eliminarea tuturor impuritatilor patrunse accidental in plamani sa fie abolit.

De-asemenea si alte impuritati ale aerului respirat (praf, pulberi, polen, microbi etc.) nu vor mai fi antrenate spre eliminare, ci vor stagna in plamani. Din acest motiv, infectiile bronho-pulmonare sunt frecvente la fumatori, mai severe si cedeaza mai greu si dupa un timp mai indelungat. Este binecunoscut nu numai de catre cercurile medicale asa numitul sindrom intitulat „parinti fumatori – copii tusitori”. Daunele produse de fumat nu se rasfrang doar asupra fumatorului, ci si asupra anturajului, care prin simplul fapt ca inhaleaza fumul „altora” (fumatorii pasivi), ei nefiind fumatori, pot dezvolta aceleasi boli pe care le risca fumatorii „activi”.

!!!!Se stie astazi ca 90% dintre persoanele care au cancer sunt actuali sau fosti fumatori.

3 – Produce ingustarea calibrului in toate teritoriile vasculare (spasm reflex), prin efect nicotinic si prin moleculele de stres. Asadar, fenomen se intalneste incepand cu vasele cerebrale si continuand cu cele cardiace, renale….si terminand cu cele ale extremitatilor. Rezultanta este reprezentata de diminuarea considerabila si persistenta a irigatiei / perfuziei tuturor celulelor si tesuturilor. Temperatura extremitatilor scade dupa fumarea unei tigari cu 1-30C. Frecventa arteritei obliterante este crescuta la fumatori, iar frecventa amputatiilor la cei care au contactat deja boala este inalta.

In afara spasmului, nicotina determina si formarea unei „pacle” aderente si lipicioase la nivelul peretilor vasculari, creaza rani ale peretilor prin radicalii liberi, iar prin cresterea nivelului sangvin al colesterolului total se produce aderarea acestuia de pereti cu declansarea, grabirea sau / si accentuarea procesului de ateroscleroza (ATS). Daca la acest factor (colesterolul) adaugam si cresterea periculoasa a homocisteinei, vom avea un tablou complet al daunelor cardio-vasculare produse de fumat. Acest proces este mai precoce intalnit (ca varsta), mai sever si avanseaza mai repede la fumatori comparativ cu populatia generala.

4 – Frecventa cardiaca creste atat la cel / cea care fumeaza, cat si la un eventual produs de conceptie (intrauterin al femeii gravide) cu aproximativ 5-40 de batai / minut pe o perioada de cel putin 2 ore dupa o singura tigara. Cresterea frecventei cardiace, accentuarea procesului de ATS si spasmul vascular sunt raspunzatoare de aparitia cardiopatiei ischemice. Datorita dezechilibrului dintre solicitarea cardiaca care este crescuta inutil si nejustificat, irigatia diminuata si inlocuirea oxigenului atat de necesar inimii prin CO, se creaza premizele instalarii tulburarilor de ritm cardiac (extrasistole sau chiar fibrilatie), care pot pune in pericol viata fumatorului. Transportorul de oxigen de la plamani la celule – hemoglobina – este blocat de catre CO, care are o afinitate de circa 210-300 ori mai mare pentru acesta decat oxigenul. Suplimentar, fierul hemoglobinei, sub actiunea radicalilor liberi si al agentilor oxidanti, trece din starea de oxidare +2 in +3, facand transportatorul incapabil de a-si indeplini functia.

5 – Reduce vascularizatia de la nivelul stomacului, provocand o scadere a secretiei de mucus protector, iar acidul clorhidric si pepsina vor actiona in voie pe o mucoasa gastrica neprotejata. De aici si pana la aparitia ulcerului gastric sau duodenal distanta este scurta. Nicotina inhiba si secretia pancreatica alcalina, fapt raspunzator de persistenta si de nevindecarea ulcerului la fumatori. Tot fumatul este raspunzator si de scaderea accentuata a tonusului sfincterului esofagian inferior si de cresterea incidentei bolii de reflux gastro-esofagian.

Fumatul, efecte dezastruoase ale unui obicei nesanatos

6 – Moleculele de stres au ca efect si cresterea glicemiei, iar unicul hormon de contrareglare (insulina) va fi produs in exces, tocmai pentru a restabili echilibrul glicemic alterat. Dar cantitatea mare de insulina are in plus efect aterogen si-n timp exista riscul epuizarii capacitatii secretorii a pancreasului cu diabet consecutiv. In acest sens, merita amintit si faptul ca intotdeauna fumatorul are inca vreo cativa factori de risc (cafea, alcool, grasimi saturate, uneori supraponderalitate si sedentarism, colesterolemii peste limita normala etc.), care contribuie semnificativ la aparitia unui diabet prin suprasolicitare pancreatica. Nu am vazut si nici nu am auzit despre existenta vreunui fumator care sa fie vegetarian pur, sa faca cel putin 30’ de exercitii fizice pe zi, deci sa aiba doar acest viciu drept factor de risc. Niciodata tigara de dimineata nu „merge” fara cafeluta, insa si reciproca este aproape intotdeauna valabila, in sensul ca nici cafeluta nu „curge” la vale fara tigara care s-o insoteasca. Are efecte devastatoare la o persoana deja diabetica.

7 –  Amplifica mult frecventa cariilor, a placii dentare, a paradontozei si a durerilor de cap rebele la tratament (datorita in primul rand monoxidului de carbon). Apare un miros dezagreabil al hainelor (si ce bine ar fi daca ar fi numai acest aspect !), gurii si al expiratiei, extrem de persistent in timp.

8 – Se reduce sensibilitatea tactila, dureroasa, termica, gustativa si olfactiva, datorita scaderii irigatiei receptorilor specifici fiecarui tip de sensibilitate, cat si iritatiei continue pentru mucoasa bucala si olfactiva. Afecteaza corneea oculara printr-o iritatie directa si continua, reducand intr-o masura importanta si efectul protector al vitaminei C de la nivelul cristalinului. Din acest motiv, fumatorii dezvolta cataracta mai frecvent si mai precoce.

9 – Da sterilitate atat masculina cat si feminina dupa formula : nr. de tigari fumate pe zi = sansa % de risc in legatura cu sterilitatea sau impotenta. Potenteaza periculos efectele secundare ale anticonceptionalelor orale, iar fumatoarele intra in menopauza mai devreme in medie cu 2 ani.

10 – Intarzie vindecarea plagilor prin reducerea irigatiei locale si prin scaderea concentratiei vitaminei C din sange.

11- Reduce efectele unor medicamente (coronarodilatatoare, antibiotice, hipotensoarelor, hipocolesterolemiantelor, analgezicelor, antiulceroaselor etc.), sau chiar le anuleaza (bronhodilatatoarelor antiastmatice, vasodilatatoarelor antiischemice periferice si centrale), scade absorbtia sau consuma pentru inactivare unele vitamine si minerale (vitaminele A, C, D, E, o parte a complexului B si Ca, Zn, Se, Mg, Fe etc.) ; scade concentratia sangvina a vitaminelor A, C, E, care sunt principalele vitamine anticanceroase. Benzpirenul are efect cancerigen cert ! Retineti ca 1 kg de carne la gratar contine tot atata benzpiren cat 600 de tigari !

Fumatul are efecte dezastruoase in special pentru femei si copii

12 – Femeilor le anuleaza efectul protector vascular dat de hormonii sexuali specifici impotriva ATS din perioada de premenopauza, cat si cel al acizilor grasi omega 3, pe care-i oxideaza.

13 – Reprezinta cel mai puternic generator de radicali liberi. Consecinte ? Imbatranire prematura si / sau cancer.

14 – Usuca tenul, il rideaza si-l imbatraneste.

15 – Scade temperatura corpului in medie cu 1 grad C.

16 – Creste resorbtia si diminua rezistenta osoasa prin accentuarea mobilizarii si a eliminarii Calciului, direct si prin intermediul Cortizolului. Reprezinta una dintre cauzele osteoporozei si ale intarzierii sau chiar a stoparii cresterii la copiii si adolescentii fumatori. Micsoreaza calibrul vaselor si irigatia de la nivelul cartilajului articular (prin vasoconstrictie directa cat si mediata prin Adrenalina), care si asa este prevazut cu vase subtiri. Reduce sau anuleaza actiunea marcat antiinflamatoare a acizilor grasi omega 3 la acest nivel si anuleaza absorbtia Seleniului (antireumatic de calibru). Prin aceste efecte, fumatul sporeste frecventa durerilor articulare reumatice si meteorosensibilitatea, care vor aparea timpuriu, iar frecventa artrozelor va fi crescuta.

17 – Altereaza serios profilul lipidic, ridicand valorile sangvine ale colesterolului total, trigliceridelor si a LDL-clesterolului, si reducand concentratia „buretelui absorbant” al colesterolului de pe (si din) vase, care este HDL-colesterolul.

18 – Daca intr-o camera in care se gaseste un sugar sau un copil mic se fumeaza, acestuia ii va fi inhibata senzatia de foame, iar apetitul ii va fi extrem de capricios. Nicotina apare in urina copilului la cateva minute de stat in acea camera.

19 – Fumatul accelereaza evolutia unei leucemii mieloide cronice spre o criza blastica, adesea incontrolabila, fiind extrem de periculos si pentru o persoana care poseda anumite leziuni displazice, cu diverse localizari (pulmonare, uterine, gastrice, ale sanului, medulare etc.) ; riscul inductiei cancerului in asemenea situatii este major !!!

20- Antigenul carcino-embrionar (CEA), marker important si aproape universal al carcinogenezei, creste la majoritatea fumatorilor pana la valori de 5 mcg / l, fata de normalul de cel mult 2,5 mcg / l, semnalizand o stare de atentie cu potential cancerigen.

Vezi si:

Tabagismul. Tratamente naturiste care te ajuta sa renunti de tot la fumat

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist

Citeste si:

10 pasi pentru a te lasa de fumat

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole