19.5 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Frunzele de coacaz. Ce efecte terapeutice au

Coacazul negru este un arbust fructifer apreciat de multi nu doar pentru fructele gustoase, bogate in elemente nutritive, ci si pentru frunzele de coacaz bogate in uleriuri esentiale si substante organice ce ofera numeroase efecte benefice organismului.

Proprietatile benefice ale frunzelor de coacaze negre sunt recunoscute de medicina oficiala. Acestea au importante proprietati medicinale, deoarece contin uleiuri volatile, acid tanic, saruri de potasiu si multa vitamina C.

Ce efecte terapeutice au frunzele de coacaz

  • Frunzele de coacaz au actiune diuretica;
  • Stimuleaza actiunile sistemului nervos simpatic, ajutand la eliminarea stresului si anxietatii;
  • Sunt antireumatismale renumite;
  • Preparatele din frunze de coacaz intaresc sistemul imunitar. Ceaiul de frunze de coacaz este indispensabil in mijlocul racelilor de sezon. Acesta este recomandat gravidelor toamna si primăvara ca un remediu absolut natural;
  • Amelioreaza atacurile de alergii ale pielii. Pentru tratamentul eczemelor și dermatitei, decoctul este utilizat extern;
  • Au proprietati antiinflamatorii pronuntate. Compusul organic regleaza procesul de coagulare a sangelui, reduce permeabilitatea peretilor vasculari si suprima dezvoltarea proceselor inflamatorii, ajutand la prevenirea si tratamentul adjuvant al aterosclerozei, hipertensiunii, patologiilor vasculare si bolilor virale;
  • Imbunatateste starea sistemului musculo-scheletic. Acestea asigura densitatea osoasa si dentara, elasticitatea si fermitatea pielii;
  • Intaresc sistemul cardiovascular;
  • Stimuleaza tractul digestiv;
  • Substantele din compozitia frunzelor de coacaz sunt implicate in formarea si regenerarea tesuturilor, ajuta la recuperarea mai rapida, imbunatatesc memoria si concentrarea.

Preparare si administrare:

-Ceai (un intern): 2 lingurite de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 4-5 cani pe zi. Ceaiul de frunze de coacaz este util atat pentru adulti, cat si pentru copii.

-Decoct (uz extern): se procedeaza ca mai sus, doar ca se vor folosi cantitati duble de planta.

-Pulbere: se obtine prin macinarea plantei uscate, cu ajutorul unei rasnite de cafea. Se va lua un varf de cutit care se va tine sub limba 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa. Aceasta pulbere se poate folosi si extern, aplicata pe ranile care zemuiesc.

-Tinctura: se foloseste pulberea – intr-un borcan, se adauga 50 g de pulbere impreuna si 250 ml alcool alimentar de 70°. Se inchide bine si se lasa la macerat 15 zile, agaitand zilnic. La final, se filtreaza. Se administreaza zilnic cate o lingurita de tinctura diluata in apa. Extern, se va folosi tinctura diluata cu apa in proportii diferite in functie de sensibilitatea fiecaruia.

-Unguent: se amesteca o parte de pulbere cu unt care a fost in prealabil fiert si i s-a inlaturat spuma si depunerile de la fund. Se foloseste in strat subtire, aplicat 1-2 ori pe zi pe zonele cu probleme.

Frunzele se colecteaza atunci cand are loc prima inflorire a tufisurilor. In acel moment, frunzele sunt saturate maxim cu substante utile. Cel mai bine este sa alegeti frunzele dimineata, cand roua s-a uscat, dar frunzele inca nu s-au incalzit la soare. Pentru depozitarea pe termen lung, frunzele de coacaz sunt de obicei uscate, fermentate sau inghetate.

Vezi si: Ceai din frunze de guava: are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si antibacteriene

Atentie!

Consumul excesiv de ceai de frunze de coacaz poate provoca alergii. Totodatam ceaiul este contraindicat celor care sufera de aciditate ridicata si hemofilie.

Vezi si: Sucul din frunze de napi, o sursa bogata in calciu si potasiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole