Foalele vacii, o ciuperca rara cu proprietati anticancer

ciuperca-foalele-vacii

Ciupercile Maitake, cunoscute la noi si sub denumirea de foalele vacii, au fost utilizate atat ca hrana, cat si ca medicamente in culturile asiatice timp de o multime de ani si, prin urmare, sunt mentionate ca avand un gust natural bogat. Pot fi gatite, precum si consumate cu multe alimente si acum pot fi luate si ca suplimente alimentare, precum si sun forma de pulbere. Studii stiintifice recente prezinta numeroase beneficii ale acestor ciuperci, de la sistem imunitar ridicat pana la efecte anticancer.

Ciupercile Maitake au fost consumate de 3.000 de ani si au fost apreciate pentru majoritatea proprietatilor legendare din China si Japonia. Numele stiintific al ciupercii, Grifola frondosa, este derivat dintr-un nume italian de ciuperci care se refera la gryfon, o fiinta mitologica jumatate leu si jumatate vultur.

Ciupercile Maitake au fost folosite ca medicamente in Japonia de sute de ani. In mod traditional, sunt considerate ca incurajand longevitatea. Cercetarile privind avantajele pentru sanatate ale ciupercilor au inceput in Japonia in anii 1980 si sunt urmate acum de cele din Statele Unite.

Cresterea sistemului imunitar

Foalele vacii contin o cantitate semnificativa de fibre polizaharidice cunoscute sub numele de beta-glucan, care functioneaza pentru a activa si creste crearea de celule cu mecanisme de aparare particulare precum macrofage, celule T, celule ucigase naturale si neutrofile. Aceste tipuri de celule pot ajuta sistemul imunitar sa functioneze mai rapid, precum si sa combata eficient bolile. Acest lucru v-ar putea imbunatati rezistenta impotriva bolilor, va pot consolida organismul si va pot ajuta sa eliminati deseurile celulare, accelerand totodata recuperarea de la deteriorarea tesuturilor.

Prevenirea cancerului

Buretii calugaresti sunt extrem de populari in unele tari, datorita calitatilor lor anti-cancer. Sunt abundente in polizaharide, precum si complexe proteice polizaharide, pe care organismul le foloseste pentru a intari sistemul imunitar. Continutul de beta-glucan al ciupercii functioneaza pentru a incuraja functiile esentiale ale mecanismelor de aparare, activand eficient globulele albe din sange, care combat microorganismele care pot provoca boli, inclusiv cancer.

Ciupercile Maitake stimuleaza activitatea celulelor, inducand fabricarea de interleukine impreuna cu alte limfokine care au efecte de protectie chimio, de dezvoltare mai lenta a tumorilor si ajuta la prevenirea inmultirii cancerului.

Controlul zaharului din sange

Aportul regulat de ciuperci de acest gen ar putea gestiona nivelul glicemiei, precum si nivelul lipidelor din sange. Compusii polizaharidici care incurajeaza eficacitatea sistemului imunitar pot fi, de asemenea, eficienti pentru a ajuta la gestionarea nivelului tensiunii arteriale, glucozei, insulinei si lipidelor. Acest efect particular este foarte terapeutic pentru persoanele cu diabet sau hipoglicemie.

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 ar putea, de asemenea, sa profite de ciupercile maitake. Cercetatorii au analizat o anumita polizaharida moleculara ridicata in acest tip de ciuperci, cunoscuta sub numele de fractia X. Rezultatele cercetarilor declara ca ciupercile maitake pot ajuta la eliminarea rezistentei la insulina, crescand totodata sensibilitatea la insulina.

Promoveaza sanatatea inimii si pierderea in greutate

Aportul de ciuperci maitake poate ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale, scaderea nivelului total al colesterolului si la mentinerea greutatii, care ar putea ajuta la incurajarea sanatatii inimii. Ciupercile sunt considerate mai scazute in calorii si bogate in fibre, care ar putea stimula satietatea, precum si sentimentul de satietate. Cercetarile efectuate de Yokota au dat unui numar de 30 de adulti supraponderali in fiecare zi doze de ciuperci maitake, fara a schimba alte aspecte ale dietei lor. La incheierea cercetarii de 2 luni, participantii au pierdut in jur de 7-13 kg.

Presiunea arteriala inferioara

Cercetarile efectuate pe animale arata ca foalele vacii ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale la oameni. Un studiu a oferit sobolanilor hipertensivi o pulbere de ciuperci maitake 5% si a observat o scadere a nivelului tensiunii arteriale. Rezultate similare au fost observate dintr-un alt studiu pe sobolani, prin care maitake-ul a scazut tensiunea arteriala de la 200 la 115 mm Hg in doar 4 ore. Intr-un studiu nepublicat realizat pe oameni, 11 pacienti cu hipertensiune arteriala au luat 500 mg de pastile din ciuperci maitake de doua ori pe zi. S-a raportat o reducere medie a tensiunii arteriale diastolice de aproximativ 8 mm Hg impreuna cu o reducere medie a nivelului tensiunii arteriale sistolice de aproximativ 14 mm Hg.

Pierderea in greutate

Ciupercile Maitake pot incuraja reducerea greutatii si pot reduce obezitatea ori de cate ori sunt consumate impreuna cu exercitii usoare. Acestea nu contin colesterol, nici grasimi si, prin urmare, sunt carbohidrati scazuti. In plus, continutul ridicat de proteine ​​slabe din ciuperci ajuta la arderea colesterolului in digestie.

Sursa poza: ro.wikipedia.org

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...