15.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Farmacista care produce cosmetice bio acasa: povestea afacerii de 40.000 de euro

Multe afaceri de familie deschise cu fonduri europene opresc migratia fortei de munca. Asa s-a intamplat si in satul Luciu, din judetul Ialomita, unde o tanara de 27 de ani a indraznit sa-si urmeze visul.

Mirela Draganica, absolventa a Facultatii de Farmacie din Bucuresti UMF „Carol Davila”(2010-2015), produce acum acasa cosmetice care se vand cu succes in toata tara. Ajutoare in laborator ii sunt mama si prietenul sau, asistent de farmacie.

De la sapunurile preparate in anii studentiei pentru a-si suplimenta banii de buzunar si cosmeticele pregatie pentru uzul personal, Mirela prepara acum peste 30 de tipuri de produse cosmentice bio. De la creme de fata si corp, la sampoane si produse pentru plaja, toate sunt produse manual, cu pasiune in laboratorul modern deschis acasa.

“Pasionata de chimie inca din scoala generala si chiar cu rezultate la olimpiada, etapa nationala, am decis sa urmez facultatea de farmacie. In timpul studentiei am participat la curs de dermatologie care m-a facut sa descoper pasiunea mea pentru cosmetice. In aceeasi perioada am lucrat ca si consultant de dermatocosmetice, timp in care am studiat foarte bine produsele cosmetice existente pe piata si compozitia lor, respectiv actiunea lor asupra diverselor afectiuni dermalogice. Cand am cumulat suficiente informatii despre acestea am zis sa incerc si eu sa-mi prepar propriile cosmetice si sa fie bio pentru a anula reactiile adverse ale substantelor active”, povesteste tanara.

Toate materiile prime folosite sunt certificate: unt de shea, ulei de cocos, ulei de migdale, ulei de orez, ulei de ricin, apa de trandafir, gel de aloe vera, colagen etc. Produsele sunt vandute tuturor clientilor interesati de pe pagina de Facebook Mirelaxa-Momente de rasfat pentru piele. Sunt persoane din diverse colturi ale tarii, iar produsele sunt expediate prin potta sau curier. O parte sunt expuse si in farmacii si drogherii din Ialomita, iar in curand urmeaza sa incheie un contract cu un lant national de drogherii.

Asa a inceput totul: si-a creat singura samponul

Totul a inceput in urma cu mai bine de 8 ani cand a dat frau liber imaginatiei si a inceput sa prepare pentru uzul personal si pentru prietene diverse creme si sampoane. Atunci au inceput si intrebarile de genul: „Hei, ce ti-ai facut la par de arata atat de bine?”. Mirela le-a povestit despre pasiunea ei pentru cosmetica si tot atunci au aparut si primele cereri de produse.

Data fiind calitatea foarte buna a produselor, din ce in ce mai multa lume le cauta. Astfel, am fost nevoita sa achizitionez cantitati mai mari de materie prima, recipiente si aveam nevoie si de vase mai mari si aparatura care sa imi permita prepararea unor cantitati mai mari. Dar toate acestea costau si nu aveam bugetul necesar pentru a investi. Asadar, m-am gandit dupa ce m-am intors acasa cum sa fac sa dezvolt totusi acest lucru. Si am aflat de fondurile europene pentru dezvoltarea mediului rural. Acestea constau in 40.000 euro nerambursabili care mi-au permis sa achizitionez cantitati mari de materie prima, plite termoresistente, vase mai mari pentru preparat, recipiente, mobilarea laboratorului pentru depozitarea materiei, recipientelor si a produselor finite si punerea pe piata a acestor produse pentru a putea fi expuse in farmacii si nu numai. A durat un an de zile de cand m-am apucat de proiect pana am reusit sa intru in posesia lor”, povesteste tanara.

Accesarea acestor fonduri, mai spune Mirela, a fost o oportunitate care i-a permis sa-si indeplineasca visul, sa creeze si locuri de munca, in special pentru mama sa care nu a mai fost nevoita sa meraga in strainatate sa lucreze.

Laboratorul, deschis in 2018

4

Laboratorul a fost deschis acasa in 2018, iar aici Mirela prepara, ajutata de mama sa, 30 produse bio printre care produse pentru ingrijirea parului(sampon): tratament anticadere, masca de par, ulei de varfuri, produse pentru ingrijirea tenului: creme de zi, crema de noapte, apa micelara, gel de curatare, produse pentru ingrijirea corpului: lapte de corp, balsam de vergeturi, crema anticelulitica, crema de maini, crema de calcaie etc, dar si alte multe produse pe care le cer clientii.

Materii prime certificate, preturi accesibile

7

Toate materiile prime folosite sunt certificate si prezinta siguranta in ceea ce priveste sanatatea: unt de shea, ulei de cocos, ulei de migdale, ulei de orez, ulei de ricin, apa de trandafir, gel de aloe vera, colagen etc. Inainte de a aparea pe piata, produsele sunt testate intr-un laborator din Romania, atestat in astfel de analize. In acest mod se poate realiza un dosar pentru fiecare produs in parte realizat de o firma specializata. „Preturile produselor sunt accesibile comparativ cu cele existente pe piata cosmeticelor naturale. De exemplu, o crema costa 40 lei, un sampon 35 lei. Nu avem niciun produs mai scump de 50 lei. Incercam sa ne acoperim costurile de materie prima, celelalte cheluieli si munca noastra. Cel mai scump produs este serul antirid hidratant care costa 50 lei, iar cel mai ieftin balsamul de buze, 10 lei”, spune Mirela.

Pasiunea a dat nastere afacerii

6

De altfel, Mirela, care lucreaza intr-o farmacie din Slobozia, spune ca nu a gandit acest lucru ca pe o afacere. Si-a dorit sa lucreze in laborator, sa se perfectioneze si sa creeze produse de calitate. La succes nu s-a gandit nicio clipa, cu atat mai putin la profit. Dragostea pentru chimie, fascinatia pentru acest domeniu, i-a pus la incercare rabdarea, concentrarea si toata stiinta de carte. Cand a vazut ca incep sa apara tot mai multi clienti, nevoia de dezvoltare a venit firesc.

„Totul a inceput din pura pasiune, niciodata nu am gandit lucrurile ca pe o afacere, scopul nostru este sa acoperim toate cererile de produse. Nici in promovare nu am investit foarte mult, cumva produsele s-au promovat singure datorita calitatii lor. Cei care le -au folosit au recomandat mai departe prietenilor, vecinilor. In acest moment nu stiu sa spun daca este profitabila, vanzarile sunt de ordinul zecilor de milioane pe luna, dar si cheltuielile sunt foarte mari. Ceea ce fac eu este cu siguranta o activitate foarte placuta. Este ceea ce am visat. Cand pui suflet, pasiune, cand vezi ca din mainile tale ies produse appreciate”, acest lucru reprezinta cel mai mare castig, spune Mirela Draganica.

„Sa patrundem pe piata a fost foarte greu”

Desi a avut si obstacole, tanara din satul Lucriu nu se da batuta. Nu s-a descurajat timp de un cat a batut la portile institutiilor pentru a obtine fondurile europene si nici cand a trebuit sa isi gaseasca un loc pe piata. „Sa patrundem pe piata a fost foarte greu, dat fiind ca informatiile despre pridusele cosmetice naturale nu sunt atat de clare, e nevoie de foarte multe acte si reguli stricte de respectat. Cu rabdare, cu gandul ca intr-un final dorinta mi se implineste, aceea de a avea un laborator dotat ca la carte, am trecut peste toate aceste piedici. Ma bucura faptul ca oamenii au inceput sa inteleaga, dar si sa faca diferenta intre produse de calitate. Din ce in ce mai multa lume are grija de sanatate, atat la capitolul alimentatie, cat si la cosmeticile pe care le foloseste.”

Banii europeni, oportunitati de dezvoltare

Accesate de micii intreprinzatori si primariile din cele doua judete prin intermediul Grupului de Actiune Locala Danubius Ialomita -Braila, fondurile europene nerambursabile reprezinta oportunitatea de dezvoltare a localitatilor din mediul rural. 2018 a reprezentat cel de-al doilea an de implementare a Strategiei de Dezvoltare Locala Danubius Ialomita-Braila cu o alocare financiara de aproape 4.7 milioane euro. Au fost lansate 15 apeluri de selectie, suma scoasa la licitatie fiind de peste 4.1 milioane euro. In 2018, conform autoritatilor, au fost depuse 68 de proiecte cu o valoare de peste 4.000.000 de euro, dintre acestea 24 au fost declarate eligibile si finantate. 4 proiecte sunt in evaluare la AFIR si alte 39 de proiecte in evaluare la GAL.

Sursa: adevarul.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole