18.2 C
București
joi, octombrie 10, 2024

Factorii care cresc aciditatea gastrica

Senzatia de arsura gastrica este primul semn care anunta instalarea unor boli precum gastrita sau ulcerul. Arsurile la stomac sunt declansate de mancare si se produc atunci cand acidul din stomac intra in tubul digestiv, arzand partea din spate a gatului. Aceasta stare poate fi insotita de flatulenta sau greata, iar disconfortul poate dura destul de mult.

Aciditatea gastrica este strans legata de stilul de viata al fiecarei persoane si, de aceea, este de preferat ca pe langa tratamentele conventionale sa se apeleze si la tratamente naturiste.

Iata factorii care cresc aciditatea gastrica:

-consumul bauturilor alcoolice, in special vin si bere (chiar si fara alcool), dar si a ”tariei”;

-alimentele foarte bogate in histamina, un stimulator al secretiei gastrice: lactate, muraturi, cacao, carne de porc, organe animale, alimente fermentate sau alterate, ton, sardina, ansoa, bors, molustele si crustacei.

-produsele cu cafeina: cafea (chiar si de cea decofeinizata), cola, cacao, ceai verde sau negru, bauturile ”energizante”, dar si medicamentele ca: antinevralgic, cofedol si fasconal.

-unele boli: gastritele acute, ulcerul gastroduodenal, sindromul Zollinger-Elison, boala Cushing, tumorile hipofizare etc.

-alti factori: fumatul, alimentele acre sau foarte dulci, condimentele, otetul, prajelile, afumaturile, guma de mestecat, sarea in exces, alimentele cu temperaturi extreme, stres, proteinele animale, obiceiul de a folosi des grasimi saturate in alimentatie, mesele copioase, obiceiul de a bea lichide (+/- reci) in timpul mesei sau imediat dupa masa, obiceiul de a manca intre mese sau tot timpul, numarul redus de ore de somn, “cuplajul” lapte +/-  zahar (sau miere) +/- oua produce fermentatie si iritatie gastrica consecutiva.

Exista o serie de plante care au efecte terapeutice in reducerea aciditatii gastrice si in calmarea arsurilor stomacale. Iata care sunt:

Plante care te scapa de aciditatea gastrica

  • Obligeana – aceasta are un efect fortifiant asupra organismului, fiind administreaza si ca adjuvant in numeroase afectiuni digestive. Pentru a scapa de arsurile stomacale, prepara un ceai dintr-o lingurita cu pulbere peste care torni 250 ml apa clocotita. Lasa la infuzat 15 minute, apoi strecoara si bea pe stomacul gol. Consuma doua cani pe zi, cu 30 de minute inainte de mese. Acest ceai nu este indicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.
  • Patlagina – aceasta are roulul de a calma iritatiile stomacului. Atat frunzele, cat si semintele plantei reduc inflamatiile mucoasei intestinale, actionand ca un burete in absorbtia toxinelor. Se prepara un ceai dintr-o lingurita de planta uscata si 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi strecoara. Se bea la nevoie, dar nu mai mult de 3 cani pe zi.
  • Galbenele – acestea au proprietati cicatrizante, dar calmeaza si arsurile de stomac. Acestea ajuta la protejarea si la mentinerea integritatii mucoaselor stomacale si duodenale. Pentru a regla aciditatea gastrica, se recomanda consumul unei cani cu ceai de galbenele. Ceaiul se prepara din 1-2 linguri flori uscate la 200 ml apa clocotita. Se lasa 10-15 minute la infuzat, dupa care se strecoara. Se consuma, pentru efectele dorite, 2-3 cani pe zi, intre mese, dar nu mai mult de 3 luni.
  • Lemnul dulce – are efect alcalinizant. Acesta contine mai multi compusi care prote­jeaza mucoasa gastrica si pe cea intestinala. Cand suferi de arsuri la stomac, prepara un ceai de lemn-dulce. Flavonoidele existente in aceasta planta contri­buie, in primul rand, la preve­nirea ulcerului gastric. De asemenea, si pulberea din radacina de lemn dulce este indicata, cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale, dar nu mai mult de 3 luni.
  • Musetel – aceasta planta este una din­tre primele optiuni in tratarea arsu­rile la stomac. Aceasta contine pro­prietati antiin­flamatoare, antiseptice, antispastice si calmante. Prepara un ceai de mu­setel si adauga in el si putin lemn-dulce. Infuzia se face cu doar 30 gr de planta la fiecare litru de apa. Se recomanda de pana la 2-3 cani pe zi.
  • Coada calului – aceasta planta ajuta in toate cazurile in care exista o hiperaciditate stomacala. Se face un ceai dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se lasa 15 minute la infuzat, apoi se strecoara. Se bea cate 1 cana, dupa fiecare masa.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole