EXPERIMENT: Merele din Romania, Moldova sau Austria? Care sunt cele mai sanatoase

Merele romanesti par mai bogate in vitamina C decat cele care vin de la sute de kilometri distanta. Si nu pentru ca am avea noi soiuri mai bune, ci pentru ca nu tinem fructele mult in depozit.

Potrivit specialistilor, vitamina C dintr-un mar se poate pierde in totalitate, de la cules pana la magazin. ″Inspectorul Pro” a facut teste in laborator si va arata ca fructele de langa casa sunt mai bogate in substante benefice pentru organism decat cele aduse de peste mari si tari, relateaza stirileprotv.ro.

Romanii au ajuns sa manance mere din strainatate pentru ca productia proprie nu acopera necesarul. 70% dintre plantatiile noastre sunt imbatranite. Cele 57.000 de hectare cultivate abia dau 350.000 de tone de roade pe an. Potrivit datelor oficiale, un mar din patru provine din strainatate.

In urma unui experiment, au fost duse la analize mere din mai multe tari ca sa vada care are cel mai mare continut de vitamina C. Cele 3 tari sunt: Romania, Moldova si Austria.

Chimistii de la Institutul de Bioresurse Alimentare au facut doua tipuri de analize: pentru detectarea concentratiei de vitamina C si pentru verificarea capacitatii antioxidante. Vitamina C reduce riscul de arteroscleroza si previne bolile cardiovasculare. Iar proprietatile antioxidante previn anumite tipuri de cancer.

Iata ce rezultate s-au obtinut la testele referitoare la activitatea antioxidanta:

Laboranta: “Cu cat culoarea extractului este mai deschisa, cu atat putem spune ca avem o capacitate antioxidanta mai mare”.
Reporter: “Acesta este marul din Romania, nu? “
Laboranta: “Da! ”

Asadar, marul romanesc a iesit in evidenta cu cele mai clare proprietati antioxidante.

Laboranta: “Acesta este extractul compusilor cu capacitate antioxidanta din marul din Republica Moldova. Urmatorul tub este marul din Romania, iar ultimul este marul din Austria”.

Si la testarea concentratiei de vitamina C, marul romanesc a fost pe primul loc … Dar la valori minime ale pragului recomandat – spune Nastasia Belc, director Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) Bucuresti.

Nastasia Belc, director IBA Bucuresti: “Au fost un pic sub limita, un pic mai mult, poate, dar depinde si cand au fost culese. Este bine sa mancam fructe si legume din lanturi scurte de distributie”.

Studii realizate in America si Europa arata ca pentru a avea efect nutritiv, un mar trebuie sa contina minimum 6 miligrame de vitamina C la suta de grame de fruct. Atunci cand are intre 6 si 15 miligrame, fructul intra in categoria celor cu un continut mediu de vitamina C. Iar la peste 15 miligrame merele sunt deja bogate in vitamina C.

Nastasia Belc, director IBA Bucuresti: “Niste valori normale pentru vitamina C in mere ar fi de 10-12 mg pe suta de grame, noi am obtinut intre 4 si 6, la marul romanesc cel mai mult, 6 aproape”.

Testele realizate au scos in evidenta ca marul romanesc avea 5,9 miligrame de vitamina C la suta de grame de fruct. In timp ce marul cultivat in Austria doar 5,6 miligrame la suta. Cel mai putin a inregistrat marul din Republica Molodva, doar 4 miligrame la suta.

Managerul Institutului de Bioresurse Alimentare spune ca Uniunea Europeana vrea sa reglementeze aducerea fructelor si legumelor de la mare distanta.

Merele, despozitate in conditii improprii

Nastasia Belc, director IBA Bucuresti: ″ Pentru ca daca sunt aduse din Amerca de Sud, sa zicem, pana ajung aici…. plus ca ele nu se coc acolo… se iau aproape verzi… deci toti nutrientii nu sunt formati bine. El e recoltatat inainte da fi copt si se coace undeva pe vapor.

Transportul nu este, din pacate, singurul factor care poate reduce nutrientii dintr-un fruct. Am mers cu Adrian Asanica, profesor la Facultatea de Horticultura de la Bucuresti, la Centrul de Cercetare de la Moara Domneasca. Merele sunt depozitate aici in spatii frigorifice la temperatura de un grad.

Fructul pierde 30 % din vitamina C la numai 3 zile de cand a fost cules. Daca depozitarea dureaza peste trei luni, vitamin C se reduce la jumatate. Iar atunci cand merele mai stau si pe rafturile magazinelor zile in sir, vitamina scade sub pragul minim de 6 miligrame la suta de grame.
Ideal ar fi sa putem consuma mere romanesti tot anul pentru ca acestea nu necesita transport pe distante lungi. Dar e imposibil devreme ce Romania bate pasul pe loc la pomicultura.

Adrian Asanica, profesor la Facultatea de Horticultura de la Bucuresti: “Nu avem depozite frogorifice foarte bune, utilaje pentru sortarea fructelor, calibrare, si o distributie la nivelul asteptarilor de supermarket.

Si atunci va aratam cat de usor va puteti pacali in magazine. Am rugat cateva persoane sa guste din merele pe care le-am testat in laborator. Oamenii au fost atrasi de fructele care s-au dovedit a fi mai putin bogate in vitamina C.

Cititi si:

Cum sa facem cel mai bun suc de mere

Cele mai dulci soiuri de mere romanesti

Dieta cu mere si oua – Slabesti in ritm accelerat si intr-un mod foarte sanatos

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...