5.8 C
București
joi, februarie 29, 2024

Este sucul de fructe sanatos? Iata ce spun specialistii din domeniul sanatatii

Sucul de fructe este o bautura populara si racoritoare, care poate fi obtinuta dintr-o varietate de fructe, inclusiv portocale, mere, struguri, piersici si multe altele. Este adesea consumat ca alternativa la apa sau alte bauturi carbogazoase, dar multi oameni se intreaba daca sucul de fructe este sanatos sau nu.

Este sucul de fructe sanatos?

Pe de o parte, sucul de fructe contine multe vitamine si minerale esentiale, care sunt importante pentru sanatatea generala. Aceste substante nutritive pot ajuta la imbunatatirea imunitatii, a sanatatii oaselor si a pielii, precum si la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare si diabetul. Totusi, sucul de fructe poate fi si bogat in zahar si calorii, mai ales daca este preparat din fructe cu continut ridicat de zahar, precum strugurii sau portocalele.

In plus, sucul de fructe poate contine mai putine fibre decat fructele intregi, deoarece fibrele sunt eliminate in timpul procesului de productie a sucului. Fibrele sunt importante pentru sanatatea digestiva si ajuta la mentinerea senzatiei de satietate, ceea ce poate reduce pofta de mancare si ajuta la controlul greutatii.

Iata ce spun specialistii din domeniul sanatatii despre sucul de fructe:

Mai multe rapoarte de specialitate noteaza ca un consum exagerat de suc de fructe poate contribui la dezechilibrul energetic, precum si la diaree, supranutritie sau subnutritie, flatulenta, distensie abdominala, consum crescut de calorii si carii dentare.

Totodata, specialistii avertizeaza parintii si spun ca sugarii cu varsta de 6 luni sau mai mici nu ar trebui sa bea niciun suc (singura exceptie este daca mama nu poate sau alege sa nu alapteze).

Profesionistii recomanda nu mai mult de 150 ml sucuri de fructe pe zi pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani. Pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 7 si 18 ani, doza zilnica recomandata nu trebuie sa depaseasca 230 ml.

Suc natural= zahar

Cele mai multe produse contin in mod natural zahar. Fara fibre in amestec, sucul este in esenta doar zaharuri naturale si apa care se gasesc in ingredientele sale. Desi zaharul natural poate parea inofensiv, corpul tau nu poate distinge intre zaharurile dintr-un mar si cele dintr-o bomboana.

O echipa de oameni de stiinta in biologie si fiziologie din Portugalia si-a propus sa cerceteze rolul zaharurilor din suc de fructe in cauzarea cresterii in greutate, a stresului oxidativ (care poate duce la inflamatie si, in cele din urma, la boli) si la niveluri ridicate de zahar din sange la sobolanii normali si diabetici. Acestia au folosit doua tipuri de bauturi – suc de fructe natural si o solutie de zahar cu continut similar de zahar ca sucul – pentru a masura efectele lor asupra ambelor grupuri de sobolani pe o perioada de patru saptamani.

La final, oamenii de stiinta au descoperit ca, intre ambele grupuri, o singura portie de solutie de zahar producea zahar din sange mai mare decat cantitatile consumate in mod liber din suc natural de fructe si, de asemenea, a redus capacitatea organismului de a absorbi antioxidanti. (Interesant, o singura portie de solutie de zahar nu parea sa afecteze in mod semnificativ greutatea corporala sau stresul oxidativ.)

Totusi, atunci cand sobolanilor li s-a permis sa consume solutia de zahar in mod liber, oamenii de stiinta au concluzionat ca bautura cu zahar „a afectat reglarea echilibrului energetic, ceea ce duce la un aport caloric mai mare… precum si la cresterea in greutate, hiperglicemie, intoleranta la insulina si stres oxidativ afectat”.

Risc de diabet

Odata cu indepartarea fibrelor, fructoza sucului de fructe este absorbita mai repede, iar cresterile bruste ale zaharului din sange fac ca pancreasul sa elibereze insulina pentru a o aduce inapoi la un nivel stabil. In timp, acest mecanism se poate uza, crescand riscul de a dezvolta diabet de tip 2. De exemplu, in 2013, cercetatorii au analizat datele privind sanatatea a 100.000 de persoane colectate intre 1986 si 2009 si au descoperit ca sucul de fructe a fost asociat cu risc crescut de diabet de tip 2. Deoarece lichidele trec prin stomac catre intestin mai repede decat solidele – chiar si atunci cand continutul nutritional este similar cu fructele intregi, sucul de fructe duce la modificari mai rapide si mai mari ale nivelurilor de glucoza si insulina.

Vezi si: 6 retete delicioase de sucuri naturale pentru diabetici

Care sunt cele mai bune sucuri?

Desi fructele intregi sunt considerate o alternativa mai sanatoasa decat sucul de fructe in ceea ce priveste zaharul si beneficiile nutritionale, daca alegi sa beti sau sa oferi copiilor sucuri, exista optiuni mai sanatoase, ca de exemplu:

-Sucul de rodie. Intr-un studiu, oamenii de stiinta au descoperit ca sucul de rodie are cu 20% mai multa capacitate antioxidanta in comparatie cu orice alta bautura analizata. Deoarece sucul de rodie este atat de bogat in polifenoli si alti compusi bogati in beneficii, este cu siguranta un suc de savurat in cantitati mici din cand in cand. In plus, acest suc ajuta la combaterea cancerului, scaderea hipertensiunii, stimularea sanatatii inimii, ameliorarea osteoartritei, imbunatatirea memoriei si combaterea inflamatiei.

-Sucuri de fructe bogate in antioxidanti (sucul de struguri concord, sucul de afine, sucul de cirese negre si sucul de acai). Un studiu a aratat ca fructele mentioante sunt la fel de bune ca si sucul de rodie. Acestea au proprietati antioxidante si capacitatea de a inhiba oxidarea LDL. Prin urmare, daca alegi un suc de fructe, aceste sucuri pot oferi mai multe beneficii decat alte alternative. Asigura-te, totusi, sa consumi cu moderatie si ia in considerare mai intai consumul fructelor intregi.

-Sucuri de legume. Alegand legume ca baza a sucului, reduci numarul de zaharuri din bautura. De exemplu, sucul de morcov si sfecla rosie sunt doua dintre cele mai bune variante. Sucul de morcovi a fost asociat cu imbunatatirea sanatatii ochilor, scaderea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral, imbunatatirea sanatatii pielii si vindecarea ranilor si imbunatatirea sanatatii creierului si a functiei cognitive, iar cel de sfecla ajuta la imbunatatirea functiei atletice.

-Smoothi-urile pot fi mai bune decat sucurile. Smoothi-urile folosesc de obicei fructe sau legume intregi, pastrand astfel fibrele.

Vezi si: 10 super-ingrediente pentru un smoothie sanatos

In general, sucul de fructe poate fi o optiune sanatoasa de bautura, cu conditia sa fie consumat cu moderatie si sa fie preparat din fructe proaspete, fara adaugarea de zahar sau a altor ingrediente procesate. Este important sa retineti ca sucul de fructe nu trebuie sa inlocuiasca consumul de fructe intregi, care sunt bogate in fibre si alte substante nutritive esentiale pentru sanatate.

Vezi si: Ce sucuri sa bei in functie de afectiunea suferita

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole